Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 12 t/m 18 oktober

11 oktober 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 12 t/m 18 oktober 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Lynda Hessel het nieuws door met fiscaal & financieel jurist Kim Boon en ND-journalist Auke van Eijsden. Met hen bespreekt ze de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 12 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Hemelse helpers

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ praat Petra de Joode deze zaterdag met Frans Pluijmaekers en met cultureel antropoloog Kitty Jansen-Rompen. Frans heeft een bijzondere hobby: hij verzamelt devotieprentjes en schreef over dit onderwerp al meerdere boeken. Voor zijn vierde boek vroeg hij Kitty of zij de prentjes met afbeeldingen van engelen eens wilde bestuderen en selecteren. Dit resulteerde in het lees- en kijkboek ‘Hemelse Helpers’.

In ‘Open Huis’ vertelt Kitty over dit boek. “Het was voor mij vooral interessant om te kijken welke en hoe deze engelen worden afgebeeld, de rol die zij spelen in het geloof en wat de boodschap van het prentje is”, zegt ze. Ook is Petra benieuwd of Kitty zélf ooit een ‘engelen-ervaring’ heeft gehad.

Open Huis, zaterdag 12 oktober om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Roken, de situatie op Lesbos en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Het is deze maand Stoptober, de maand waarin rokers worden opgeroepen om te stoppen. In ‘EO Live’ praat Yvonne Sprunken met Gerda Nagelhout over de vraag ‘Waarom zou je nog beginnen met roken?’. De kosten voor een pakje sigaretten rijzen de pan uit en de negatieve gevolgen van roken zijn inmiddels haast algemeen bekend. Nagelhout is onderzoeker bij het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving. Ze deed onderzoek naar mensen met een lagere sociaaleconomische positie die vaak minder gezond leven en dus ook vaker roken.

Situatie op Lesbos
Sinds de EU en Turkije een deal sloten over vluchtelingen, mag er geen televisiecamera meer kamp Moria in. Zelfs binnen een straal van een kilometer rond de beruchte ‘hotspot’ op het Griekse eiland Lesbos mag niet gefilmd worden. Alleen bij hoge uitzondering kunnen media het terrein op om beeldmateriaal te maken. EO Metterdaad kreeg die toestemming en ging er heen om een reportage te maken en fondsen te werven voor Stichting Bootvluchteling. Marijke Menninga is net terug na een half jaar inzet als orthopedagoog en leerkracht voor Stichting Bootvluchteling. In EO Live vertelt ze haar verhaal.

Wereldburgers
Op 12 oktober 1999 meldde de VN de geboorte van de 6 miljardste wereldburger. Nu - twintig jaar later - staat de teller op 7,7 miljard. De prognose is dat dit aantal zal doorstijgen tot 11,2 miljard aan het eind van deze eeuw. Kan onze planeet zoveel wereldburgers aan, of wordt het tijd om het taboe van geboortebeperking bespreekbaar te maken? Yvonne Sprunken gaat hierover in gesprek met ethicus Henk Jochemsen.

Verder:

  • De Turkse president heeft gedreigd om miljoenen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als Europa kritiek heeft op de Turkse inval in Noord-Syrië. Hoe moet Europa zich verhouden tot deze man die aan de Turkse touwtjes trekt? Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad, deelt zijn visie op dit onderwerp.
  • De eindtijd is voor veel mensen in kerkelijk Nederland een belangrijk onderwerp. De Bijbel staat immers vol met profetieën over deze periode. Maar gaan die profetieën eigenlijk wel over de toekomst, of is een gedeelte al vervuld? Jeroen Koornstra denkt dat laatste en schreef er het boek 'Het einde van de eindtijd' over. Een boek dat lang niet overal goed werd ontvangen...
  • Volgens veel kenners is de herfst de beste ‘bierperiode’ van het jaar. En dat heeft alles te maken met het feit dat er weer ‘bokbier’ verkrijgbaar is. Maar waarom heet dit donkere biertje eigenlijk ‘Bokbier’? Bierliefhebber en cultuurtheoloog Frank Bosman legt uit!
  • Tijdens Soekot, het Loofhuttenfeest, denken Joden terug aan de tijd dat het volk Israël rondzwierf in de woestijn. Hoogleraar Bart Wallet gaat op zoek naar de betekenis, de achtergronden en bijzondere verhalen achter dit feest.
  • Marise den Bakker betreedt het EO Live podium. In 2016 deed ze mee aan The Voice Kids. Sindsdien schrijft ze Nederlandstalige nummers over alles wat haar bezighoudt. De rode draad in al haar nummers is: hoop!
  • Op 12 oktober 1492 zette Columbus voet op de ‘Nieuwe Wereld’. Daarmee was de ontdekking van Amerika was een feit. Maar: Amerika was al eerder ontdekt, want er woonden al veel Indianen. Wat weten we eigenlijk van hun oorsprong? Yvonne vraagt het aan bioloog Tom Zoutewelle.

EO Live, zaterdag 12 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Pierre Valkering: “Een homosauna kan ook een plek van genade zijn”

Pierre Valkering | © Frank de Ruiter

In ‘Onderweg’ is Pierre Valkering te gast. Na de lancering van zijn boek ‘Ontkleed niet naakt staan’ is hij de meest besproken priester van dit moment. In het boek komt Valkering uit de kast als homoseksueel en vertelt hij openhartig over zijn worstelingen en seksuele ervaringen. Inmiddels heeft hij een ontslagbrief ontvangen van de bisschop; in Rome wordt nu besloten over zijn toekomst. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek.

Pierre ontdekt op zijn elfde dat hij homoseksueel is. Zijn middelbare schooltijd omschrijft hij als traumatisch omdat hij bij niemand terecht kan, behalve bij ‘Onze Lieve Heer’. Als tiener is hij veel in de kerk te vinden, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij in Amsterdam aan zijn studie tot priester begint. In deze tijd maakt Valkering kennis met de Amsterdamse homoscene. Na zijn priesterwijding gaat hij werken in de Vredesparochie, daar is hij 25 jaar actief. Ook als priester worstelt hij met zijn geaardheid. In een homosauna komt hij Jasper tegen met wie hij enige tijd een vaste relatie heeft. “Een homosauna kan ook een plek van genade zijn”, zegt hij hierover. “Deze ontmoeting was het resultaat van een gebedsverhoring.”

Valkering voelt zich door God geroepen met zijn boek te komen. “Soms moeten we moedig zijn en iets op het spel durven te zetten”, vertelt hij. “Ik ervaar deze periode als een hele enerverende, rijke en boeiende tijd.” 

Onderweg, zaterdag 12 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over robots in de zorg

Hans van der Steeg

In ‘Dit is de Zondag’ zijn David Heek, Nilco van der Steege en Femmeke Riezebosch te gast. Hans van der Steeg praat met hen over robots in de zorg én stelt het drietal de vraag: ‘Kun je je eigen geloof boven de rechtsstaat plaatsen?’

Dit is de Zondag, zondag 13 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Uitstraling

Ds. Arjen van der Spek

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Arjen van der Spek over 2 Korinthe 3 vers 2 en 3. De predikant van de Gereformeerde kerk in Zwartsluis begint zijn meditatie een verwijzing naar Studio Sport. “Na de wedstrijd worden enkele spelers en coaches kort aan het woord gelaten om een reactie te horen. Meestal zijn deze reacties van een middelmatig en voorspelbaar niveau. (…) Maar wat het interessant maakt, is dat heel veel menselijke emoties in de klankkleur van de woorden hoorbaar en zichtbaar worden. (…) Binnen enkele seconden heb je al op hun gezichten gelezen en in hun stem waargenomen hoe zij zich voelen.”

“Uitstraling is er altijd”, vervolgt de predikant. “Gespannen, verdrietig, boos of vlak… Hoe je ook probeert om jezelf onder controle te houden; mensen lezen je en horen je. Vanuit het christelijk geloof leef ik met de belofte dat Jezus in mij zichtbaar wil worden. Paulus noemt dat ‘Een leesbare brief van Jezus zijn’.” In ‘Groot Nieuws’ legt ds. Van der Spek uit hoe we dit in praktijk kunnen brengen.

Groot Nieuws, zondag 13 oktober om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Op weg naar het beloofde land’

Fenna Smit

“We willen mensen hoop geven; een nieuwe blik op de toekomst. Daarom ben ik bij de diaconie gegaan”, vertelt Fenna Smit in ‘Zin, Zout & Zegen’. Deze week reist Petra de Joode een stukje mee met Fenna, die onderweg gaat en ervaart dat haar reis geleid wordt.

Petra ontmoet Fenna in de Zuiderkerk in Enkhuizen. De kerkdienst wordt geleid door gastpredikant Rudolf Kooiman uit Hoorn. De Bijbellezingen komen uit Jozua 3: 14-17 en Openbaring 21: 1-5.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 13 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Henk-Jan van Maanen

Henk-Jan van Maanen | © EO

“Geloven is aanmodderen”, stelt Henk-Jan Maanen deze week in ‘Nog even zondag’. “Het blijft een telkens vinden, kwijtraken, opnieuw zoeken en weer vinden.” Daarom is het voor hem ook zo belangrijk om op zondagmorgen in de kerk te zitten. Aan Marleen Stelling legt hij uit hoe dat hem helpt om weer bij het verhaal van God betrokken te worden. Verder vertelt hij over zijn werk als regisseur en producer bij ‘Living Image’, waarbij hij precies dat verhaal van God en mensen in beeld probeert te brengen. Henk-Jans duistere kanten blijven ook niet onbesproken, bijvoorbeeld zijn ‘dictator-neigingen’, die worden aangewakkerd door het spelletje Risk.

Nog even zondag, zondag 13 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5.