Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: After Inez

Donderdag 31 oktober 23.55 uur NPO 2- dit is een herhaling van 9 mei 2018

11 oktober 2019

De film ‘After Inez’ die de EO woensdag 9 mei uitzendt, heeft in Zweden veel aandacht gekregen. De film hield de gemoederen bezig op sociale media, in talkshows en kranten. De film gaat over de wijze waarop ouders het verlies van hun doodgeboren kindje verwerken. ‘After Inez’ maakte dit onderwerp in Zweden beter bespreekbaar. Het sterftecijfer van kinderen die vlak voor de geboorte overlijden is relatief hoog in het Scandinavische land. Ruim 30 procent van deze sterfgevallen is te voorkomen door goede voorlichting over leefstijl en verschillende preventieve maatregelen.

‘After Inez’ is het verhaal van Denize en Filip die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar voor gebruik. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag meer van het kindje en de jonge ouders belanden in een nachtmerrie.

Niet veel later wordt Inez geboren, een mooi volgroeid meisje, en enkele dagen later wordt hun dochter begraven en moeten ze samen verder. Hoe ze met dit grote verdriet omgaan en dat delen met elkaar en anderen laat filmmaker Ekberg op mooie en ontroerende wijze zien. De bezoeken aan het grafje van Inez en het uitzoeken van een passende steen. Denize en Filip worden gevolgd in hun turbulente en emotionele reis van het diepste verdriet aan het begin van de film naar een vonk van hoop en levenslust aan het einde van de film. ‘After Inez’ laat zien dat elk mens verschillend rouwt en dat er nog veel taboes bestaan rondom het rouwproces.

Credits:
Regie & scenario: Karin Ekberg; productie: Karin Ekberg en Klara Björk; cast: Filip Nordin en Denize Löfgren; muziek: Ane Brun; eindredactie EO: Margje de Koning -  In 2017 heeft de film de ‘Tempo Documentary Award’ gewonnen.