Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Ontmoeting en verbinding in Koningskerk Amsterdam

EO kijkt terug op inspirerende middag

7 september 2019 in het dossier Pers

In de Koningskerk in Amsterdam kwamen vanmiddag ruim 150 mensen met een Surinaamse of Antilliaanse afkomst naar het ‘Geboeid Event’. Dit EO-evenement stond in het teken van ontmoeting, advies en inspiratie. Dwight van van de Vijver, psychiater Glenn Helberg en Huub van Helvoort verzorgden de presentaties, waarin bezoekers werden voorzien van psychologische inzichten, inspirerende ervaringsverhalen en praktische tips.

Na een muzikaal ontvangst opende Dwight van van de Vijver het evenement met de ervaringen die hij tot dusver opdeed tijdens de zoektocht naar zijn familiegeschiedenis. Een zoektocht die overigens nog in volle gang is: later deze maand reist Dwight naar Suriname. Daar brengt hij voor het televisieprogramma ‘Geboeid – terug naar de plantage’ een bezoek aan de plantage waar zijn tot slaaf gemaakte voorouders hebben geleefd. “Ik ben trots dat er zoveel mensen op onze oproep afkwamen”, blikt Dwight terug op het evenement. “Het samenzijn was heel mooi; fijn en warm. En dan de muziek, die met zoveel intensiteit en passie werd gebracht… Het was in één woord geweldig!”

Wie je bent
Glenn Helberg vroeg in zijn presentatie aandacht voor de emotionele kant van de zoektocht naar je roots. “We zijn bezig om ons verhaal heel te maken”, vertelde hij. “Het ontdekken van je roots vertelt je meer over wie je bent.” De transcultureel psychiater – zelf geboren en getogen op Curaçao – riep het aanwezige publiek op om er voor elkaar te zijn: “Wees er voor een ander, dan zullen ze er ook voor jou zijn.”

Rootscafé
Veel bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om hun eigen stamboom in kaart te brengen. Daarbij werden zij in het ‘Rootscafé’ op weg geholpen door deskundigen van de Stichting voor Surinaamse Genealogie en het Nationaal Archief. Om beginnende onderzoekers op weg te helpen, deelde Huub van Helvoort een handig stappenplan. Dit plan is ook te vinden op de website eo.nl/geboeid.

Themaperiode
Het evenement is onderdeel van EO’s themaperiode over slavernij. De omroep vraagt dit jaar op diverse manieren aandacht voor dit maatschappelijke thema. Doel is mensen informeren over- en bewustmaken van de impact die slavernij nog steeds heeft op de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen. Naast het evenement en het televisieprogramma ‘Geboeid – terug naar de plantage’, heeft de EO een interactieve webdocu ontwikkeld. In deze webdocu nemen Jörgen Raymann, Dolores Leeuwin, Lange Frans en Défano Holwijn de kijker mee in de geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. De webdocu is te bekijken via geboeid.com. De vervolgreis van Dwight is vanaf 4 december te zien op NPO 2.

Bekijk foto's

Download foto's

Download foto's Geboeid Event

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.