Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 7 t/m 13 september

6 september 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 7 t/m 13 september 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Lynda Hessel neemt zaterdagochtend het nieuws door met Thierry Boon, Anouk Kragtwijk en Guido van Dijk. Met deze jonge opiniemakers bespreekt ze het nieuws op social media én de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 7 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Open Huis over het Ouderenfonds

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode twee gasten die haar alles kunnen vertellen over Het Nationaal Ouderenfonds: directeur Coriena Gielbert en vrijwilliger Eric Hurink.

“Of het nou is voor een dagje strand, een museumbezoek, een complete vakantie, een schrijfmaatje, een brei-groep, een walking-football-team, hulp bij het onkruid wieden of een wekelijks telefoontje van de Zilverlijn: je kunt ervoor aankloppen bij het Ouderenfonds”, zegt Petra. “Coriena en Eric praten ons bij, zodat alle luisteraars weer helemaal op de hoogte zijn en actie kunnen ondernemen vóórdat de donkere dagen weer aanbreken.”

Open Huis, zaterdag 7 september om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Alfa Romeo, christen zijn in China en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

De greep van China op de aanwezige religieuze stromingen in het land wordt steeds steviger; ook op het christendom. Laatst nog schrapte China religieuze termen als God, Bijbel en Christus uit literaire werken als Robinson Crusoë. Hoewel je in China christen mag zijn, worden kerken en christenen streng in de gaten gehouden. En dat gaat steeds verder, zegt Chinakenner Tjeerd de Boer. Hij woonde zelf van 2013 tot 2018 in Hongkong en deelt in EO Live zijn persoonlijke ervaringen.

De achtergrond van het Alfa Romeo-logo
Het is een van de bekendste Italiaanse automerken: Alfa Romeo. In ‘EO Live’ vertelt historicus Enne Koops over het bijzondere logo van dit automerk. Aan de ene kant van dit logo is een rood kruis te zien, en aan de andere kant een persoon die wordt opgegeten door een draak. Wat is het verhaal achter dit logo?

Verder:

  • Tachtig jaar geleden viel Duitsland Polen binnen, nadat een Poolse aanval op een Duits radiostation in scene was gezet. Het betekende het begin van de Tweede Wereldoorlog. Uit recent onderzoek blijkt dat Oskar Schindler medebedenker van dit plan was. Yvonne Sprunken praat over dit onderzoek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
  • Yvonne praat met Gerben van Ommen over het EO-reismagazine ‘Rail Away’. Het programma – waarin de kijker aan de hand van treinen kennismaakt met bijzondere spoorlijnen, landschappen, culturen en bezienswaardigheden – is genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring.
  • De verandering van David Sawayfa. Door een levensreddende operatie werd zijn leven gered, maar zijn geslacht was niet duidelijk. Er werd besloten om van hem een meisje te maken. Op latere leeftijd kiest David er toch voor een jongen te zijn. Welke impact heft dat op zijn leven en welke rol speelt God hierin?
  • Marleen Stelling gaat in het nieuwe televisieprogramma ‘Zie je zondag!’ op zoek naar de kracht van de kerk. In ‘EO Live’ geeft ze antwoord op de vraag: ‘Waarom zou je anno 2019 nog naar de kerk gaan?’.
  • Kees-Jan Hooglander van hulporganisatie ZOA werkte in de nasleep van de Rwandese genocide als noodhulpcoördinator in Rwanda . Dit voorjaar keerde hij terug om te zien hoe het land herstelt van haar diepe wonden.
  • Livemuziek van zangeres, pianist en componist Judith Koedoot. Ze brengt vier nummers ten gehore, waaronder ‘Eerste liefde’.
  • Het (bij)geloof rond vrijdag de 13de. Ineke Schouten vertelt over de historie van dit ‘ongeluksgeloof’ en legt uit waarom ze zelf op die dag trouwde.
  • Bioloog Tom Zoutewelle vertelt over het T-Rex mysterie. Zijn dino’s koud- of warmbloedig?

EO Live, zaterdag 7 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met ‘dementiedominee’ Tim van Iersel

Tim van Iersel | © Niek Stam

Elsbeth Gruteke spreekt in deze uitzending van ‘Onderweg’ met Tim van Iersel. De ‘dementiedominee’ kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij werkt als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag, geeft overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers en zit in de Toetsingscommissie Euthanasie. Daarnaast bracht Van Iersel al twee boeken uit: ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’.

In zijn werk met ouderen kwam Van Iersel erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is, maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. “Mijn visie op geloven is te beperkt”, zegt hij. Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn. Tim zegt hierover: “Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten."

In ‘Onderweg’ vertelt Van Iersel over zijn jeugd in Woerden, over zijn geloofstwijfels tijdens zijn studie aan de VU en over zijn belevenissen met ouderen.

Onderweg, zaterdag 7 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Met Lauridsen genieten van de sterrenhemel

Morten Lauridsen is een ongekend populaire componist. Hij groeide op in Oregon, als zoon van Deense immigranten, en ontving in 2007 – uit handen van de Amerikaanse president George W. Bush - de National Medal of Arts (een hoge Amerikaanse onderscheiding).

In de koorwerken van Lauridsen gaan muzikale kracht, schoonheid en spirituele verdieping hand in hand. Ze staan erom bekend dat ze een sterke en directe uitwerking op het gevoel hebben. De componist heeft veel geestelijke composities op zijn naam staan. Ook is van hem bekend dat hij een grote liefde voor poëzie heeft. “My passion second to music, is poetry”, zei hij zelf. Hij heeft onder andere het gedicht ‘Sure on this shining night’ van James Agee op muziek gezet. Hierin beschrijft de dichter hoe bij hem alle pijn en zorg wegvalt als hij op een zomernacht kijkt naar de sterrenhemel.

Musica Religiosa, zaterdag 7 september om 23.00 uur op NPO Radio 5.

‘Dit is de Zondag’ over opvoeding en de midlifecrisis

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Donderdagavond ging op NPO 1 het EO-programma ‘Mannen in het wild’ van start, waarin de ‘midlifecrisis’ onder de aandacht wordt gebracht. Eén op de vijf mannen tussen de veertig en zestig jaar heeft last van een midlifecrisis en worstelt met bijvoorbeeld werk, opvoeding, geluk en relaties. Lynda Hessel spreekt met Tom Mikkers, Maartje Nitrauw en Hanneke van Zessen over het programma, waarin Bert van Leeuwen zes mannen met een midlifecrisis meeneemt op een uitdagende reis in de Italiaanse bergen.

Ook is er aandacht voor ‘curlingouders’. De Deense psycholoog Bent Hougaard introduceerde dit begrip voor ouders die alle problemen van hun kind ‘wegbezemen’. Het resultaat? Verwende kinderen die niet meer met tegenslagen en teleurstellingen kunnen omgaan. Waar ligt de grens tussen ‘gewoon helpen’ en ‘curlen’?

Dit is de Zondag, zondag 8 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Genade is genoeg

Nelinda Troost

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Nelinda Troost – aanbiddingleider bij Mozaiek0318 – over Galaten 5 vers 6. “Paulus probeert aan de Galaten uit te leggen wat genade precies inhoudt. Het feit dat je het niet kunt verdienen bij God, door je aan de wet te houden.” De theorie klinkt wellicht logisch, maar hoe is dat in de praktijk?

“Hoe snel merken wij wel niet dat het in ons leven kan gaan draaien om het doen. Hoe snel zijn we wel niet geneigd om onszelf doelen te stellen?”, zegt Troost. “Niet dat er iets mis is met doelen stellen. (…) Maar we slaan de plank mis als we niet beseffen dat ons leven zélf het doel is voor God. Ons leven geeft doel en betekenis. Vaak proberen we voldoening te vinden in wat we dóen voor God in plaats van in wie we zíjn en in wie God is.”

“Het gaat uiteindelijk allemaal over het zíjn”, legt Troost uit. “God heeft u gemaakt om bij Hem te zijn, van Zijn gezelschap te genieten en zijn genade te aanvaarden.” (…) “God openbaart zich aan ons als: IK BEN en niet IK DOE. In het Engels zou je kunnen zeggen: ‘You are a human being, not a human doing!’ God heeft u gemaakt voor Zijn vreugde. Hij wil u leren hoe u van het leven kunt genieten en ten volle tot uw recht kunt komen. Hij wil u leren om te leven uit genade.”

Maar hoe werkt dat; echt in relatie met God leven? In de uitzending deelt Nelinda Troost enkele belangrijke inzichten. 

Groot Nieuws, zondag 8 september om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars

Yvonne Sprunken | © NPO

“Een plek om zomaar even binnen te lopen; dat willen we zijn”, zegt Aart van Bruggen. Hij is lid van de kunstcommissie van de Utrechtse Nicolaïkerk. In deze kerk is tot en met 15 september het werk te zien van 39 anders begaafde mensen die genomineerd zijn voor de ‘Special Award 2019’. In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken met hem in gesprek.

De stadskerk is niet alleen op zondag open, maar wil ook door de week een plek zijn waar iedereen binnen kan lopen. Ze willen toegankelijk zijn. Daarom organiseren ze jaarlijks de zogenaamde ‘Klaasmaaltijd’ voor daklozen én werken ze vol liefde aan dé landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap.

De dienst wordt geleid door Dirk Neven, voorganger van de Nicolaïkerk.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 8 september om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Peter Visser

Peter Visser en Petra de Joode | © EO

“Ik ben mijn hele leven bezig met de vraag: ‘Hoe kan ik met het Evangelie in de wereld staan en dienstbaar zijn?’, vertelt Peter Visser. Deze vraag heeft ertoe geleid dat Visser zich tegenwoordig inzet als missionair predikant bij ‘De Poster’ in Veenendaal en als missionair consulent in de Christelijk Gereformeerde Kerk. In ‘Nog even zondag’ praat hij met Petra de Joode over wat deze taken precies inhouden en hoe die werkzaamheden een flink beslag leggen op zijn zondagsrust.

Nog even zondag, zondag 8 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.