Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 28 september t/m 4 oktober 2019

26 september 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 28 september t/m 4 oktober 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Lynda Hessel neemt zaterdagochtend het nieuws door met Jos de Groot, Diederik de Groot en Joost Bekendam. Met deze gasten bespreekt zij de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten én geeft ze aandacht aan het 75-jarig bestaan van het Nederlands Dagblad.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 28 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Esther Cornet-Kleijwegt bij 'Open Huis'

Bron: Guido Fokkema Fotografie.

Vaak gaat groeien en ontwikkelen wel vanzelf. Maar soms is het fijn als er iemand met je meekijkt en meeloopt. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van je boosheid, faalangst, een laag zelfvertrouwen of moeite hebt om voor jezelf op te komen. Esther Cornet-Kleijwegt is zo iemand. Een coach voor kinderen,“want is het niet gek dat je op school wel leert hoe je hoeken berekent en waar Tietjerksteradeel ligt, maar niet hoe je kunt stoppen met je zorgen maken, hoe je omgaat met keuzestress, hoe je dwingende stemmetjes in je hoofd aanpakt en hoe je je wat minder aantrekt van wat anderen van je vinden?”

Vanuit haar praktijk Groot & Klei in Werkendam coacht Esther kinderen door samen te tekenen of te spelen, een balletje trappen of erop uit te trekken, de natuur in. Doen en vooral ook ‘zijn’. “Dankzij ons kneedbare brein kunnen we allerlei nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld kritisch denken, concentratie, zelfbeheersing, creativiteit; vaardigheden waarmee we handiger door deze tijd kunnen laveren en soepeler met alles om kunnen gaan!” Haar praktijkruimte? Een echte Pipowagen! https://www.grootenklei.nl/

Open Huis, zaterdag 28 september om 14.00 uur op NPO Radio 5.

EO Live

Yvonne Sprunken | © NPO

In deze editie van EO Live bekijken we paddenstoelen, tellen we vogels en kijken we vol verbazing naar mensen die een toost heffen op de Hobbit Bilbo Balings. Arnold den Breems vertelt over zijn veranderproces; hij veranderde van criminele drugsgebruiker in een evangelist. Bart Wallet neemt ons mee langs Joodse feestdagen en Paul Cherryseed zingt zijn prachtige liedjes. Yvonne Sprunken en Arjan Mitzer presenteren de uitzending. Een kort overzicht van wat zij bespreken:

 • Eetbare en giftige paddenstoelen
  Veel paddenstoelen staan er prachtig bij en zijn nog smakelijk ook. Maar er zitten exemplaren tussen die je beter kunt laten staan. Paddenstoelenjager Gerard Koopman vertelt ons alles over dit mooie stukje natuur.
   
 • 30 procent minder vogels
  In Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. Ook in Europa en Afrika daalt de vogelstand in rap tempo. We praten erover met onze huisbioloog Tom Zoutewelle.
   
 • Hobbit-dag in Tilburg
  Tolkien schreef het boek ‘De Hobbit’ in 1937. Een boek dat nog steeds razendpopulair is. Zo populair dat er nog steeds elk jaar over de hele wereld ‘Hobbit-dagen’ worden georganiseerd. En die dag is nu gaande in Tilburg. Aan de lijn; Jan van Breda van Nederlandse Tolkien-genootschap.
   
 • Nieuwe serie: Joodse feestdagen
  De Joodse cultuur en traditie is rijk aan eeuwenoude feest- en treurdagen. Bart Wallet is historicus en kenner van de Joodse geschiedenis. Hij neemt ons de komende weken mee op een ontdekkingstocht langs de meest bepalende Joodse feestdagen. Op zaterdag 28 september is de aftrap met een blik op de viering van het Joodse nieuwjaar.
   
 • De Verandering van Arnold den Breems
  Van een criminele drugsgebruiker naar een man die geroepen is door God om jeugd op straat te bereiken. Arnold maakte een veranderingsproces door dat van hem een compleet ander mens maakte. In EO Live vertelt hij zijn verhaal.
   
 • EO Live Podium: Paul Cherryseed
  Paul Cherryseed maakt vrolijke liedjes over niet altijd vrolijke thema’s. Zelfgeschreven folksliedjes en pop- folk- en gospelsongs van anderen, met vers nieuws vanuit de hemel.” 

EO Live, zaterdag 28 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Onderweg' met Henk Bouma

In ‘Onderweg’ is de bevlogen kerkplanter en sociaal ondernemer Henk Bouma te gast. Hij stichtte in de Utrechtse wijk Kanaleneiland de multiculturele geloofsgemeenschap ‘Huis van Vrede’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Henk in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Volgens Henk laten Nederlandse kerken onvoldoende zien hoe divers ons land eigenlijk is. De kerk moet niet alleen een plek zijn voor blanke hoogopgeleide Nederlanders. Henk zegt: ‘Te weinig mensen die leidinggeven in de kerk weten hoe het is om van een uitkering te leven.’

Na zijn studie aan de HEAO komt Henk als missionair werker terecht in de Londense wijk ‘Isle of Dogs’, waar hij veel armoede ziet. In de Engelse hoofdstad bezoekt hij de Schotse Presbyteriaanse Kerk, waar zijn geloof verdiept en waar hij de waarde van gemeenschap leert te waarderen. Ook ontmoet hij zijn vrouw in deze tijd. Ze krijgen twee zoons die ze Arabische namen geven; Shafiq en Khaled.

In 2009 gaat het gezin in Kanaleneiland wonen. Henks drijfveer is ‘dat mensen de vrede van Jezus leren kennen’. Dat wenst hij ook zijn islamitische buurgenoten toe met wie hij veel contact heeft. Waarom hij het belangrijk vindt dat mensen die vrede leren kennen? "Ik geloof in leven voor de dood!"

Over 'Onderweg'
'
Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het programma is te beluisteren via www.nporadio5.nl/onderweg

Onderweg, zaterdag 28 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over gereformeerde scholen en teruglopende inkomsten van goede doelen

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Lynda Hessel neemt zondagochtend het nieuws door met Annemarie Foppen, Mohamad Alhadjri en Teije Venema. Ze gaan het hebben over Greta Thunberg, gereformeerde scholen en teruglopende inkomsten van goede doelen.

Dit is de Zondag, zondag 29 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Eerste liefde

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Eline de Boo, schrijver en manager bij de missionaire organisatie IZB, over Openbaring 2 vers 1-7. “Als we het spreekwoord moeten geloven, ‘roest oude liefde niet’. In ons snelle leven zijn we geneigd om onze eerste liefde te vergeten, maar vandaag roept Jezus ons zelf op om terug te keren naar de liefde die opvlamde toen je Hem ontmoette.” 

In het Bijbelgedeelte is te lezen dat de gemeente van Efeze zowel waardering als kritiek ontvangt. “Jezus begint met het prijzen van de gemeente van Efeze om alles wat er goed gaat. Hij kent hun goede werken en Hij erkent hun geweldige inzet, het is een actieve gemeente, lezen we. Ook noemt Hij hun doorzettingsvermogen. Zij hebben het volgehouden in moeilijke omstandigheden.” (…) “Behalve voor hun inzet en volharding krijgt de gemeente ook een compliment voor het zorgvuldig vasthouden aan de zuivere leer, aan de waarheid van het evangelie.”

De toon verandert in vers 4”, vervolgt De Boo. “Jezus constateert dan dat de gemeente in Efeze haar eerste liefde verlaten heeft. De liefde is bekoeld, de passie is eruit. Om welke liefde het gaat, wordt niet expliciet gezegd. Waar het net nog complimenten regende, moet het schokkend en pijnlijk geweest zijn als Jezus zegt dat je liefde bekoeld is.” (…) “Blijkbaar is het mogelijk dat de liefde in een actieve, levendige gemeente uitdooft. En dat die liefde in je persoonlijk leven uitdooft. Is de liefde die jij ooit voor Jezus voelde nog net zo levend als vroeger?”

In de uitzending van zondagochtend wijst De Boo op de waarde van die liefde én legt ze uit hoe je weer kunt thuiskomen bij God.

Groot Nieuws, zondag 29 september om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Struinen door de schepping

“Op de aarde wonen miljarden mensen. Eén daarvan ben ik en God houdt van mij! Dat vind ik zo fascinerend en niet te bevatten. Zijn liefde voor mij maakt dat ik Hem wel moét liefhebben! Omdat Hij zo goed voor mij zorgt en er voor mij is, kan ik Hem toch niet de rug toekeren?” In 'Zin, Zout & Zegen' gaan we naar Hanna Holwerda in Tytsjerk.  

Struinen door de schepping, Hanna schreef niet alleen een boekje met deze titel, dat ‘struinen door Zijn schepping’ is iets wat ze zelf ook graag doet! Verhuisde ze daarom onlangs naar Friesland? En, hoe woont ze daar? Hoe is het met de taal? En heeft ze al een kerk gevonden? We gaan het allemaal horen in deze ZZ&Z.

Voor de kerkdienst gaan we nog naar De Verbinding in Hilversum, waar Hanna met haar gezin actief lid was. Daar in de dienst van 7 juli jongsleden werden Hanna Holwerda en haar gezin uitgezwaaid. Deze dienst in De Verbinding (vanuit de Schuilhof) wordt geleid door gastspreker ds. Siebe Meindertsma die uitgezonden is als zendeling in Bangladesh. Hij preekt over de bekende tekst uit de bijbel: Heb God lief met heel je hart, heel je ziel en heel je verstand en je naaste als jezelf. De Schriftlezing komt uit 1 Johannes 3 en 4 (vanaf vs. 7).

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Petra de Joode deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Hanna Holwerdamee naar de afscheidsdienst uit haar ‘oude’- gemeente ‘De Verbinding’ (in de Schuilhof) in Hilversum.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Meer informatie over het programma is te vinden op de website: http://www.eo.nl/zinzoutzegen

Noot voor redactie, niet voor publicatie:  
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Oosterlee.
06 15 46 71 88  [email protected]

Zin, Zout & Zegen, zondag 29 september om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Erwin Wietses

Doen wat God van hem vraagt, dat is de levenshouding van Erwin Wietses. Op zijn zeventiende gaf hij zijn leven aan Jezus en sindsdien probeert hij Hem in alles te volgen. Erwin praat met Petra de Joode over de bijzondere ervaringen die hij daardoor heeft opgedaan. Verslaafden helpen, een gemeente stichten, letterlijk Gods stem horen en bidden voor genezing – Erwin heeft het allemaal meegemaakt. Hij wil graag dat andere mensen ook in contact komen met God. Dat is het idee achter ‘Bonfire’, een ontmoetingsplek in de voormalige Bonifatiuskerk in Dordrecht (bonfiredordrecht.nl). Daar worden allerlei evenementen georganiseerd en er is een gebedsruimte. Het verlangen van Erwin is om daar 24/7 een gebed gaande te houden voor de stad en haar bewoners.

Nog even zondag, zondag 29 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.