Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 21 t/m 27 september

19 september 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 21 t/m 27 september 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Willem de Gelder neemt zaterdagochtend het nieuws door met Roos Barneveld, Mike Muller en Astrid Cornellise. Met deze opiniemakers bespreekt hij de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 21 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

'Week van de Jaren 80' bij 'Open Huis'

Petra de Joode | © NPO

Aanstaande zaterdag start in 'Open Huis' de 'Week van de Jaren 80'. Petra de Joode haalt met luisteraars herinneringen op aan die tijd. 

Open Huis, zaterdag 21 september om 14.00 uur op NPO Radio 5.

EO Live

Yvonne Sprunken | © NPO

In 'EO Live' praten Yvonne Sprunken en Marco van der Straten dit weekend over de volgende onderwerpen:

Groot tekort aan graven in HongKong
Hongkong kan zijn doden niet meer begraven, daar is geen ruimte meer voor. Een graf is zelfs soms duurder dan een woning. In 'EO Live' praten we erover met Tjeerd de Boer. Hij woonde jarenlang als zendeling in HongKong.

Freedom Sunday
Zondag is het Freedom Sunday, een jaarlijks initiatief van International Justice Mission. Op deze dag wordt in kerken aandacht gevraagd voor slavernij. Want dat is niet iets van de 19e eeuw en daarvoor. Slavernij bestaat nog steeds, sterker nog, er zijn meer slaven dan ooit. Een gesprek met Arjen ten Brinke van International Justice Mission.

Live muziek van The Fields
Sjoerd Stap (29) en Lotte van de Bor (22) vormen samen de band ‘The Fields’. Twee muzikanten uit Voorthuizen – ze zijn geen stel – die elkaar ontmoeten in de praiseband van de hervormde kerk en nu countrypop maken. Op zaterdag 21 september staan Sjoerd en Lotte op het EO Live podium.

De Verandering van Wendy Hamar de la Brethonière
Wendy groeit op in Winterswijk, ogenschijnlijk vrolijk en gelukkig. Maar onderhuids borrelt er van alles en als ze rond haar vierde dingen meemaakt waarover ze nu pas het zwijgen verbreekt, is het fundament gelegd voor een onzekere toekomst. Tot overmaat van ramp raakt ze ook doof en voelt ze zich geïsoleerd. Ze trouwt met Roger en samen krijgen ze drie mooie dochters, maar geestelijk en lichamelijk (o.a. ernstige Hernia ) gaat het steeds slechter met Wendy. Ook het huwelijk staat op springen en haar man gaat zelfs tijdelijk ergens anders wonen. Op een dag maakt Wendy een afscheidsfilmpje voor haar dochters, ze kan namelijk niet meer. Dan neemt een vriendin haar mee naar de kerk en vanaf die dag verandert er veel. Niet alleen in Wendy, maar in het hele gezin.

EO Live, zaterdag 21 september om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Onderweg' met Katja Kreukels

In ‘Onderweg’ is journalist en schrijfster Katja Kreukels een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Ze schreef het boek 'Mijn vader was priester’. Toen Katja achttien jaar was vertelde haar vader dat hij voor haar geboorte een ander leven had gehad; hij was priester geweest in de Rooms Katholieke Kerk. "Ik vond het een heel vreemde en onwerkelijke gedachte. Ik zag het ergens dan wel voor me dat hij achter een altaar stond als priester. Maar ik moest echt de foto’s zien om het te geloven."

Deze familiegeschiedenis liet de schrijfster niet los, het resulteerde in het boek dat afgelopen jaar verscheen. Het kostte Katja tien jaar om het verhaal te schrijven, het begon aanvankelijk als een reisverslag. Katja dook in oude archieven en deed interviews met familieleden en oude klasgenoten van haar vader. "Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt", vertelt Katja. Ze leerde haar vader op een andere manier kennen. "Ik ben mijn vader meer als compleet mens gaan zien."

Naast het verhaal van haar vader vertelt Katja in ‘Onderweg’ ook haar eigen verhaal. Hoe ze opgroeide in Sittard, Journalistiek studeerde in Tilburg en uiteindelijk terecht kwam in Amsterdam. Katja gaat zelf niet meer zoals haar vader naar de Katholieke Kerk, maar als journalist schrijft ze graag verhalen over religie. 

Over 'Onderweg'
'
Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het programma is te beluisteren via www.nporadio5.nl/onderweg

Onderweg, zaterdag 21 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over recreatief drugsgebruik en Week tegen pesten

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Willem de Gelder neemt zondagochtend het nieuws door met Yanki Jacobs, Hanno Janse en Rik Zweers. Ze gaan het hebben over recreatief drugsgebruik, de algemene politieke beschouwingen en de Week tegen pesten.

Dit is de Zondag, zondag 22 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

De jas van Paulus

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Andries Knevel over 2 Timotheüs 4 vers 13. Dit vers is op het eerste oog een zakelijke mededeling: ‘Als jij komt breng dan de mantel mee, die ik heb laten liggen’. Maar, zegt Knevel: “Achter deze tekst zit een diepe geestelijke waarheid."

“Paulus zit in de gevangenis in Rome. Daar raakt hij teleurgesteld in zijn medebroeders en zusters. Dat zit hem diep. En dan gaat hij zijn laatste brief schrijven. Een soort geestelijk testament aan zijn geestelijke zoon Timotheüs. En de toon van de brief is somber.

In hoofdstuk 1 schrijft hij al dat iedereen in Asia zich van hem heeft afgekeerd. En dan in hoofdstuk 4 vertelt hij aan Timotheüs wie hem verder allemaal verlaten hebben. En even later zegt hij: ‘Bij mijn eerste verdediging heeft niemand mij bijgestaan, ze hebben mij allemaal in de steek gelaten’.”

“Daar zit je dan in je eentje in Rome”, vervolgt Knevel. “Je hebt gestreden voor het Evangelie (…) je bent dag en nacht bezig geweest, je hebt schipbreuk geleden, je gaat in Rome je dood tegemoet en dan moet je schrijven: ‘Ze hebben mij allemaal in de steek gelaten’. Ik vind dit aangrijpende woorden.”

“Ik kan me zo voorstellen dat Paulus in die gevangenis in Rome best een beetje somber is. In de steek gelaten door zijn broeders en zusters. En hij heeft het koud. (…) Paulus is bang voor die kou en vraagt dus aan Timotheüs om de jas mee te nemen die hij per ongeluk in Troas bij Karpus heeft laten liggen. Het is zomaar een klein zinnetje. Neem mijn jas, mijn mantel even mee, als je naar Rome komt. Maar wat zit er een diepe werkelijkheid achter. De werkelijkheid van het lijden om het Evangelie, en misschien nog meer de pijnlijke ervaring om te ervaren dat je door je broeders en zusters uit de christelijke gemeente in de steek bent gelaten.

Maar daar stopt de brief niet. In ‘Groot Nieuws’ legt Andries Knevel uit wat we van Paulus’ woorden aan Timotheüs kunnen leren.

Groot Nieuws, zondag 22 september om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Het gaat niet om mij

Het uitgangspunt dat het altijd om de ander gaat en niet om jezelf, loopt als een soort van rode draad door het leven van Willemke Wieringa uit Wierden. Familie en gezin zijn enorm belangrijk voor haar, want zegt ze; ‘Willen we een sterke maatschappij hebben, moeten we sterke gezinnen hebben… die zijn de basis!” Overigens trekt Willemke het begrip familie breder dan gezin en bloedverwanten; ook de kerkgemeenschap hoort daarbij. En het is haar ervaring dat als je trouw bent in een kerkelijke gemeente, die gemeente veel terug te geven heeft.

In de hervormde Dorpskerk, vertelt Willemke waarom ze catechisatie aan mensen met een verstandelijke beperking geeft, columns schrijft over relaties en geloven en waarom ze koos voor een preek van dominee Thomas Smink. Een preek naar aanleiding van de tekst uit Efeze 1; Wees dan navolgers van God, als geliefde kinderen en wandel in de liefde, zoals ook Christus ons liefgehad heeft en Zichzelf voor ons heeft overgegeven.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Yvonne Sprunken deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Willemke Wieringa mee naar de Dorpskerk in Wierden.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Meer informatie over het programma is te vinden op de website: http://www.eo.nl/zinzoutzegen

Noot voor redactie, niet voor publicatie:  
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Oosterlee.
06 15 46 71 88  [email protected]

Zin, Zout & Zegen, zondag 22 september om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Tom de Haan

In ‘Nog even zondag’ is deze week Tom de Haan te gast. Wanneer hij na een drukke week ook op zondag niet echt aan rust toekomt, troost hij zichzelf met de gedachte dat hij nu - als werkende vader van een jong gezin - in het spitsuur van het leven zit. Tom is stadsdominee in Haarlem, wat betekent dat hij geregeld op de preekstoel staat om de stemmen van de voorvaderen als anker en spiegel door te geven aan mensen van deze tijd. Tegelijkertijd is hij van mening dat de kerk niet alleen moet zenden. Het moet een gemeenschap zijn van mensen die luisteren naar de mensen om hen heen. Verder vertelt hij Petra de Joode over de band ‘The Irrational Library’, waar hij per toeval in terecht is gekomen en die onlangs een tweede album uitbracht.

Nog even zondag, zondag 22 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.