Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 14 t/m 20 september

12 september 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 14 t/m 20 september 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Willem de Gelder neemt op de vroege zaterdagochtend het nieuws door met onderzoeksjournalist Sander Heijne, Pauw-redacteur Kris Derks en journalist Tom Veldhuijzen. Met deze opiniemakers bespreekt hij het nieuws op social media én de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 14 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Onderweg met Kees-Jan Mulder

Elsbeth Gruteke | © NPO

In ‘Onderweg’ is filmmaker en dominee Kees-Jan Mulder een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Kees-Jan (32) is co-regisseur van de film ‘Dos Santos’ die in 2015 werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Hij groeide op in het Zeeuwse Goes en wist als klein jongetje heel zeker dat hij dominee wilde worden. Maar als puber kreeg hij de camera van zijn opa in zijn handen… De eerste scene die hij daarmee filmt, is een vechtpartij tussen zijn broertjes. Vanaf dat moment weet hij zeker dat hij filmmaker wil worden.

Kortom: Kees-Jan heeft ‘een dubbele roeping’. Daarom studeerde hij theologie en - tegelijkertijd – aan de filmacademie. Een logische combinatie wat hem betreft, want: “Heel film gaat altijd over geloof. Voor elke film moet je geloven voor de duur van de film.

In ‘Onderweg’ vertelt Kees-Jan over zijn moeilijke basisschooltijd, over zijn filmwerk voor diverse ontwikkelingsorganisaties, over een bijzondere ontmoeting met een engel in Oostenrijk en over zijn ambitie om in de toekomst een lange bioscoopfilm te maken.

Onderweg, zaterdag 14 september om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over salafistische scholen

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ spreekt Willem de Gelder met zijn gasten David Knigge, Janneke Rinzema en Daan Molenaar onder meer over het nieuws rond salafistische moskeescholen. Uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur blijkt dat kinderen op die scholen te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen.

Verder is er aandacht voor de omgang met spullen, naar aanleiding van het nieuwe televisieprogramma ‘The Repair Shop’.

Dit is de Zondag, zondag 15 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Bidden voor de overheid

Ds. W. Smouter

De meditatie in ‘Groot Nieuws’ staat in het teken van Prinsjesdag. Ds. Willem Smouter, predikant van de Nederlands Gereformeerde Tabernakelkerk in Apeldoorn, spreekt over Psalm 72 vers 1 t/m 8.

“Prinsjesdag is een goede aanleiding om nog eens stil te staan bij wat onze taak als christenen is ten opzichte van de overheid”, zegt ds. Smouter. “De hoofdlijnen van de Bijbel daarin is natuurlijk: dat wij zullen bidden voor de overheid en voor allen die over ons geplaatst zijn. Bijvoorbeeld zoals in 1 Timotheus 2 staat: ​‘Allereerst vraag ik dat er voor alle mensen gebeden wordt, dat er smeekbeden, voorbeden en dankgebeden voor hen worden uitgesproken. Bid voor alle koningen en gezagsdragers, opdat we rustig en ongestoord kunnen leven, in alle vroomheid en waardigheid.’

“We leren in de Bijbel niet alleen te bidden voor een christelijke regering of zelfs voor een christelijke regering naar onze eigen smaak. Dat is ons nergens beloofd, de eerste gemeente had het zelfs te doen met een Romeinse overheid en met een keizer die christenen vervolgde. Toch is de overheid een instelling van God, omdat die nodig is tegen chaos en geweld. En de taak van de gemeente is om voor hen te bidden.”

In de uitzending vertelt de predikant aan de hand van Psalm 72 waarvoor we kunnen bidden wanneer we voor de overheid bidden.

Groot Nieuws, zondag 15 september om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Jannie Nijwening

Jannie Nijwening en Marleen Stelling

‘Afscheid nemen is een beetje sterven.’ Dat ervaart ook Jannie Nijwening, die deze week te gast is in 'Nog even zondag'. Na ruim vijf jaar voorganger te zijn geweest bij de Doopsgezinde Gemeente in Den Haag, gaat ze vanaf oktober aan de slag als regiopastor in de Zaanstreek. Aan Marleen Stelling vertelt ze hoe ze tot deze beslissing is gekomen. Uiteraard komt ook de zondag van Jannie uitgebreid aan bod – waaronder haar gewoonte om zondagmorgen nog flink aan haar preek te schaven. Ze is erg kritisch op haar preken, al legt ze de lat tegenwoordig niet meer zo hoog als vroeger: "Ik ben in de loop der jaren meer gaan vertrouwen op de Heilige Geest."

Nog even zondag, zondag 15 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.