Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Confrontaties en bekentenissen in vijfde seizoen Anti Pest Club

Van 23 t/m 27 september om 17.10 uur op NPO Zapp

5 september 2019

“Tyfusjong”, “varken” en “kankerkind”... In sommige klassen worden kinderen dagelijks uitgescholden. Niemand durft er wat van te zeggen, maar de hele klas lijdt er onder. De Anti Pest Club wil hier iets aan doen! Tijdens de Week tegen Pesten, van 23 tot en met 27 september, zendt de EO voor het vijfde jaar op rij het met een Gouden Roos bekroonde programma uit. Presentatrice Anne-Mar Zwart gaat langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. “Ik vind het heel bijzonder om te zien dat klasgenoten elkaar open en eerlijk in de ogen durven kijken. Dat zorgt voor drastische veranderingen, zodat iedereen in de klas weer met plezier naar school kan gaan.

In vier verschillende plaatsen is dit jaar de hulp van Anne-Mar ingeroepen: Schiedam, Apeldoorn, Rosmalen en Dordrecht. “Elkaar beschuldigen is niet de oplossing. Met elkaar praten over hoe ze voortaan wél met elkaar willen omgaan, helpt om de klas weer in de positieve sfeer te krijgen.”, aldus Anne-Mar. De klas sluit zich na het gesprek aan bij de ‘Anti Pest Club’ en dat heeft effect. Waar ze elkaar eerst uitscholden om hun afkomst of elkaar met scherpe potloden elkaar te lijf gingen, beloven ze voortaan voor elkaar op te komen. En voor het eerst in de geschiedenis van de ‘Anti Pest Club’ komen ook de pesters aan het woord. Zij geven op eigen initiatief toe dat ze gepest hebben en proberen uit te leggen waarom ze dat deden. Dat levert spannende en emotionele momenten op.

Speciale aflevering met Thomas van Grinsven
De laatste aflevering van dit seizoen is een speciale, omdat het programma vijf jaar bestaat. Samen met Youtuber Thomas van Grinsven, op Youtube bekend als Gewoon Thomas, praat Anne-Mar met kinderen uit vorige seizoenen over hoe het nu met hen gaat. Zo is George te gast. Hij werd gepest, was een aantal jaar geleden te zien in de Anti Pest Club waarin Anne-Mar hem hielp in gesprek te gaan met zijn klasgenoten. Nu, jaren later, blikt hij met Anne-Mar terug op het pesten en vertelt hij hoe het nu met hem gaat.

Nieuw: Zapp Heldengame
Met de Zapp Heldengame, van de makers van de Anti Pest Club, worden klassen uitgedaagd om hechte teams te vormen. Door middel van challenges en persoonlijke vragen leren klasgenoten elkaar op een hele andere manier kennen. De game wordt op het digibord van school gespeeld en zo kan een klas samen een held tegen pesten worden.

Zapp Tegen Pesten
De ‘Anti Pest Club’ maakt onderdeel uit van de themaweek Zapp Tegen Pesten. Van 23 tot en met 27 september staat NPO Zapp, samen met haar kijkers, op tegen pesten. Verschillende Zappers stellen zichzelf en kinderen hardop de vraag: Wat doe jij tegen pesten? De themaweek Zapp Tegen Pesten sluit online en op tv aan bij de landelijke Week Tegen Pesten en maakt het thema bespreekbaar. 

Download foto's

Download hier foto's van de Anti Pest Club.

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.