Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

NieuwLicht: Tijs van den Brink op zoek naar genuanceerd perspectief achter het nieuws

Vanaf maandag 2 september, om 22.55 uur op NPO 2

27 augustus 2019

Wat gebeurt er precies tijdens abortusdemonstraties? Heeft adoptie, ondanks alle negatieve verhalen van afgelopen jaren, toekomst? En in hoeverre heeft afvalscheiding zin? Stuk voor stuk vragen die langskomen in het nieuwe seizoen van het EO-programma NieuwLicht; het programma waarin presentator Tijs van den Brink het land ingaat om de verhalen van achter het nieuws te vinden. Van den Brink gaat iedere maandag zelf langs bij betrokkenen en deskundigen om antwoorden te krijgen op vragen die eerder niet gesteld zijn.

Van den Brink: ‘Ik zie ernaar uit om ook dit seizoen tegendraadse geluiden op te vangen in de samenleving en die op een genuanceerde manier, voorzien van m’n eigen perspectief, op tv te brengen. Over allerlei onderwerpen: abortusdemonstraties, afvalscheiden, antisemitisme, you name it, het past allemaal in NieuwLicht.’

Abortusdemonstraties
De eerste uitzending van het vierde seizoen, op maandag 2 september, gaat over abortusdemonstraties. De abortusdiscussie is weer volop opgelaaid, abortusklinieken klagen over een toenemend aantal anti-abortusdemonstraties voor hun deur. Minister Hugo de Jonge pleitte zelfs voor een bufferzone voor abortusklinieken, omdat vrouwen er zouden worden lastiggevallen. In deze aflevering onderzoekt Tijs van den Brink wat er écht gebeurt voor de abortusklinieken: is er sprake van agressie of staan de demonstranten daar om hulp te verlenen, zoals ze zelf zeggen? Tijs hoort het indrukwekkende verhaal van Fatima (niet haar echte naam), zij vertelt dat ze besloot af te zien van abortus, doordat ze voor de kliniek werd aangesproken door anti-abortusorganisatie Schreeuw Om Leven. Maar ook spreekt hij met Eva, zij heeft een abortus ondergaan en werd onderweg naar de abortuskliniek door een demonstrant ‘moordenaar’ genoemd.

Volgens abortusarts Monique Opheij is Eva slechts een van de vrouwen die overstuur de kliniek binnenkomen. Anti-abortusdemonstrant Florens van der Spek legt aan Tijs uit waarom hij bewust gebruikmaakt van confronterende teksten als ‘abortus is babymoord’. De Schreeuw Om Leven kiest voor een heel andere aanpak en zet in op hulpverlening.

Facebook
Het EO-programma NieuwLicht is een interactief opinieplatform. Een community op Facebook buigt zich over de actualiteit; de inbreng die zij geeft, vormt de basis voor het programma. Tijs van den Brink bespreekt iedere maandagavond thema’s die spelen in de samenleving en die leven op het opinieplatform. Op de website worden rondom actuele thema’s dossiers gevormd waardoor de bezoeker zijn mening kan aanscherpen.

NieuwLicht, vanaf 2 september, elke maandagavond om 22.55 uur op NPO 2