Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 31 augustus t/m 6 september

30 augustus 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 31 augustus t/m 6 september 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Goed geïnformeerd het weekend in? In ‘Dit is de Zaterdag’ ontvangt Lynda Hessel drie jonge opiniemakers met wie zij het belangrijkste weekendnieuws doorneemt. Met Iftin Abokor, Guido van Dijk en Mike Muller bespreekt Lynda de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten. Ook speuren ze social media af naar nieuws dat de luisteraar niet mag missen.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 31 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 1.

De Grote Vogeltrek

Petra de Joode | © NPO

Het is een fascinerend fenomeen: ieder voorjaar vliegen miljarden vogels van hun wintergebieden naar de broedgebieden. In het najaar vliegen ze terug. Maar waarom doen ze dat? En hóe doen ze dat? In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Vogelbescherming Nederland over De Grote Vogeltrek.

Open Huis, zaterdag 31 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5.

De politiek van Trump, diepzeevissen en meer in ‘EO Live’

Petra de Joode | © NPO

Donald Trump regeert het wereldnieuws. Is het niet door het voorstel om kernbommen op orkanen te gooien, dan wel door nieuwe beslissingen in de handelsoorlog met China. In ‘EO Live’ spreekt Petra de Joode met hoogleraar en Amerikakenner James Kennedy over de politiek van Trump. In 2020 loopt Trumps eerste termijn af, maar hij heeft al aangekondigd voor een tweede periode als president te gaan. Wat kunnen we verwachten?

Wat zit er nu in mijn net?
Vissers vinden regelmatig griezelige bijvangsten in hun netten. Om hen te informeren over welke bijzondere vissoorten er in hun netten zitten, is er een fotogids verschenen waarin zo’n 100 vis- en inktvissoorten te zien zijn die in de donkere diepten van de oceaan leven. Petra spreekt hierover met Bram Couperus. Hij is onderzoeker bij Wageningen Marine Research, en mede-initiatiefnemer van deze gids.

Verder:

  • Eric van den Berg (mediawetenschapper en theoloog) deelt zijn visie op ‘religieuze robots'. In een Japanse Zen-tempel in Kyoto staat sinds kort een boeddhistische robotmonnik, die volgens zijn makers dankzij kunstmatige intelligentie in staat is om een oneindige hoeveelheid kennis en wijsheid te verzamelen. Sommige Boeddhisten geloven zelfs dat deze robot een logische, en laatste reïncarnatie van Boeddha zelf is…
  • Het indrukwekkende veranderingsverhaal van Hannie en David. 
  • Het laatste deel van de zomerserie over humor in de Bijbel. Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt wat hem opvalt in het verhaal van de ontsnapping van Petrus uit de gevangenis.

EO Live, zaterdag 31 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Spiritualiteit en politiek zijn twee kanten van dezelfde medaille”

Ruard Ganzevoort

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke een uur lang met Ruard Ganzevoort. Hij is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Eerste Kamerlid voor Groen Links.

Voor een gesprek over zijn leven is een uur eigenlijk te kort. Ganzevoort groeide op in een groot gereformeerd gezin. Zijn ouders waren erg maatschappelijke betrokken: ze zetten zich in voor de derde wereld en namen pleegkinderen in huis. 

Over de moeilijkheden in zijn leven vertelt de hoogleraar ook. Op zijn elfde werd hij slachtoffer van seksueel misbruik. Later - wanneer hij dominee is in de Nederlands Gereformeerde Kerk - verliest hij zeven weken na de geboorte een zoontje. Dit is een keerpunt in zijn leven. Hij laat het idee los dat alles zin heeft. Hij leert het leven “in al zijn onherbergzaamheid te omarmen”. Hij zegt daarover: “De bittere tranen van de wanhoop veranderen dan in de warme tranen van de weemoed.”

In 2006 neemt het leven van Ganzevoort een nieuwe wending als hij uit de kast komt als homoseksueel. Een andere verandering is dat hij politiek actief wordt. Via de religiewerkgroep van GroenLinks ‘De Linker Wang’ komt hij uiteindelijk terecht in de Eerste Kamer. Kamerleden begrijpen niet altijd wat een theoloog in de politiek te zoeken heeft. Maar Ganzevoort ziet dat anders: “Spiritualiteit en politiek zijn twee kanten van dezelfde medaille.”

Onderweg, zaterdag 31 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Sabbatical, drugsbeleid en meer in ‘Dit is de Zondag’

Hans van der Steeg

In ‘Dit is de Zondag’ gaat Hans van der Steeg in gesprek met Anouk Kragtwijk, Remco van Mulligen en Yanki Jacobs. Het viertal spreekt onder andere over het stijgend aantal sabbaticals en het drugsbeleid in Nederland.

Dit is de Zondag, zondag 1 september om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘Als de tent wordt afgebroken’

Ds. Bouma

Deze week verzorgt emeritus predikant ds. Jan Bouma de meditatie in ‘Groot Nieuws’. Hij spreekt over 2 Korinthe 4 vers 16 en 2 Korinthe 5 vers 1 tot 5. In dit Bijbelgedeelte schrijft Paulus over sterven.

“De dood is voor Paulus geen taboe, maar een realiteit die je als mens onder ogen moet zien en moet durven zien”, zegt Bouma. “In herkenbare beelden beschrijft hij het sterven van de mens, maar ook - en dat is essentieel voor hem - de verwachting die je als gelovige mag hebben na de dood. Uitzicht op het eeuwige leven bij God. Daarom verliest hij de moed niet. Ook al is het leven zwaarder en komen er lichamelijke klachten, van binnen zit het wel goed. Innerlijk voelt hij zich dagelijks sterker worden.”

In vers 1 van hoofdstuk 5 schrijft Paulus dat we van God een eeuwige woning krijgen, wanneer onze aardse tent wordt afgebroken. Bouma: “Paulus gebruikt voor het sterven het beeld van het afbreken van de tent, waarin we een tijdelijk onderdak hebben gevonden. Het leven in een tent is tijdelijk en kwetsbaar. Een scheerlijn scheurt af, een tentstok breekt doormidden, het tentdoek verweert en scheurt door, en tenslotte worden de tentharingen een voor een uit de grond getrokken. De tent wordt vervolgens opgeborgen. Zo is het ook met een mensenleven.”

In ‘Groot Nieuws’ legt ds. Bouma uit dat Paulus ons met dit Bijbelgedeelte niet bang wil maken, maar juist hoop wil bieden. “Wij weten - en dat is Paulus’ vaste overtuiging - dat we wanneer wij sterven een woning (een vaste verblijfplaats) in de hemel krijgen. Voor altijd leven in gemeenschap met God. Geen gebrokenheid meer, geen tranen en verdriet, geen ziekte en pijn, geen kanker en hartkwalen.”

“Sterven is echt thuiskomen bij God”, sluit ds. Bouma zijn meditatie af. “Niet de dood heeft het laatste woord, maar de Geest die ons uit de dood doet opstaan.”

Groot Nieuws, zondag 1 september, 8.00 uur, NPO Radio 5

‘Een droom van een kerk’

John Lapré

“Een kerk die niemand uitsluit of in een hoek drukt, maar iedereen de ruimte geeft en naast mensen komt staan.” Van zo’n kerk droomt ds. Wieger Sikkema. “Een kerk die zich niet opdringt, niet overheersend is of betuttelend, maar een gemeente die zich uitsluitend laat leiden door liefde, liefde en nog eens liefde. Omdat God liefde is.” De predikant preekt over deze ‘droom van een kerk’ in zijn gemeente: de Berea-gemeente in Apeldoorn-Noord.

Ook John Lapré droomt van zo’n kerk. Samen met ds. Wieger Sikkema schreef hij het boek ‘Van hart tot hart’. Een openhartige briefwisseling over geloof, homoseksualiteit en gender. In ‘Zin, Zout & Zegen’ ontmoet Petra de Joode deze week John Lapré. Hij moest de Stichting Heartcry én zijn kerk verlaten toen bleek dat hij intiem was geweest met een man.

Omdat John momenteel geen lid is van een kerkelijke gemeente ontmoeten Petra en hij elkaar onder de regenboogvlag voor de Oud Katholieke Kerk St. Vitus in Hilversum. Ze praten over de weg die John tot nu toe ging. Over de pijn van de afwijzing maar ook over mooie dingen: het ‘meebewegen’ van zijn moeder, Gods liefde, de liefde tussen hem en zijn man Lionel en hoe ze samen zoeken naar een heilige levenswandel.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 1 september om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Karin Timmerman

Karin Timmerman en Petra de Joode | © EO

De kerkelijke omzwervingen van Karin Timmerman vormen deze week het onderwerp van gesprek in ‘Nog even zondag’. Ze begon ooit in de Gereformeerd Synodale kerk, maar maakte de overstap naar de evangelische wereld. Moe van de hoge verwachtingen waar ze daar tegenaan liep, keerde ze echter weer terug naar haar wortels. Een illusie armer, maar ook een levensles wijzer: “God is er altijd voor je, ook als je niet kunt rennen.” Daarnaast heeft ze als kerkelijk werker een uitstap gemaakt naar de Lutherse Kerk. Daar is ze de grote waarde gaan inzien van liturgie als een weg naar God – een weg die al duizenden jaren door mensen wordt bewandeld.

Nog even zondag, zondag 1 september om 22.00 uur op NPO Radio 5.