Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 3 t/m 16 augustus 2019

2 augustus 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 3 t/m 16 augustus 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

Goed geïnformeerd het weekend in? In ‘Dit is de Zaterdag’ ontvangt Lynda Hessel drie jonge opiniemakers met wie ze het belangrijkste weekendnieuws doorneemt. Radioredacteur Claire van der Meer, onderzoeksjournalist en podcastcoördinator Astrid Cornelisse en parlementair redacteur Tom Veldhuijzen bespreken de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en speuren social media af naar nieuws dat de luisteraar niet mag missen.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 3 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 1

‘Open Huis’ over tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’

Zegert van der Linde | © EO/Willem-Jan de Bruin

Bij de term ‘Biblebelt’ wordt al snel de link gelegd naar zwarte kousen, lange rokken, grote gezinnen en geen televisie. In Museum Catherijne Convent is op dit moment de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’ te zien. Tanja Kootte, conservator bij dit museum, vertelt aan Zegert van der Linde waarom ze graag een tentoonstelling over dit onderwerp wilde maken. Ze vertelt onder meer over de definitie ‘Biblebelt’ en over de diversiteit, vooroordelen en worstelingen van de reformatorische gemeenschap.

Open Huis, zaterdag 3 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Vogels spotten, de medische molen en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Vogelaar Arjan Dwarshuis reisde in 2016 de hele wereld over om in één jaar tijd zoveel mogelijk vogels te spotten. Uiteindelijk zag hij een recordaantal van bijna zevenduizend vogels. Over deze bijzondere reis verscheen dit jaar zijn boek ‘Een bevlogen jaar’. In EO Live vertelt Dwarshuis over dit boek, de reis, vogels en het behoud van deze natuurrijkdom.

Reis door het dal
Zodra Ilse van Galen de diagnose kanker krijgt, komt ze in de medische molen terecht. In het boek ‘Het dal door de berg op’ schrijft ze onder meer over het proces van ziek zijn, het dal van Psalm 23, de mentale worsteling en haar onderzoek naar een natuurlijke genezing van kanker.

Verder:

  • Een Canadese professor denkt te weten waar de ‘Ark van het Verbond’ uit het Oude Testament zich bevindt. Theoloog Marco van Putten is gespecialiseerd in het Oude Testament. In ‘EO Live’ geeft hij zijn visie op de claim van de Canadees.
  • Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt in het derde deel van zijn zomerreeks over de humor in het verhaal van Abraham en de dreigende vernietiging van de stad Sodom. 

EO Live, zaterdag 3 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met cabaretier Roué Verveer (herhaling)

Roué Verveer | © Raul Neijhorst

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Roué Verveer; de cabaretier en stand up comedian die het laten lachen van mensen tot missie heeft verheven. Dit is waarom hij op aarde is. Zijn standaard hashtag bij berichten is dan ook #leefenlach. Naast zijn vele shows, schreef hij ook de bestseller ‘Waarom? Daarom!’, een boek over opvoeden op z'n Surinaams. Hoe zag zijn eigen opvoeding eruit, hoe houdt hij het altijd lachen vol, welke rol speelt God in zijn leven en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Onderweg, zaterdag 3 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 19 januari 2019.

Maestro di cappella

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

De Italiaan Giovanni Antonio Grossi was een begaafd man. Hij was priester, musicus én componist van geestelijke muziek. Uiteindelijk bracht hij het tot ‘Maestro di cappella’ van de Dom in Milaan. In het Domarchief van Milaan worden meer dan vijftig dialogen van hem bewaard. Deze Latijnse muzikale dialogen hadden in de zeventiende eeuw meestal een religieus-opvoedende functie. In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond ‘Quo Domine’. Dit stuk wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bach Vereniging en Cappella Figuralis onder leiding van Jos van Veldhoven.

Musica Religiosa, zaterdag 3 augustus om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Debat over kinderen en klimaat

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In de Britse ‘Vogue’ vertelt prins Harry dat hij en zijn vrouw Meghan Markle maximaal twee kinderen op de wereld willen zetten. De reden? Het echtpaar wil het klimaat en de aarde niet onnodig uitputten. Voor Lynda Hessel aanleiding om in ‘Dit is de Zondag’ – samen met haar gasten – te praten over de klimatologische voetafdruk van het hebben van kinderen. Ook is er in deze uitzending aandacht voor het thema ‘recreatie’ én voor duurzame campagnes van grote bedrijven. Te gast zijn: Allard Amelink, Ramon Müller en Anouk Kragtwijk.

Dit is de Zondag, zondag 4 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Met je hoofd in de wolken

Ds. Dennis van der Wal

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Dennis van der Wal over Hebreeën 4 vers 12-16.
Met je hoofd in de wolken! Dat zeg je als iemand heel blij en vrolijk is”, begint de predikant van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Nieuw-Vennep zijn overdenking. “Iemand is blijkbaar zo gelukkig dat het lijkt alsof hij door het leven heen zweeft. (…) In Hebreeën 4 wordt ook gesproken over met je hoofd in de wolken leven. Maar wel op een hele andere manier dan wij gewend zijn. Zoals een oud gezang dat treffend zegt: " 't Oog omhoog, het hart naar boven, hier beneden is het niet!’”

Ds. Van der Wal: “Dat heeft alles met geloof te maken. Het geloof is een levenslange vlucht naar God toe. Een voortdurend vastgrijpen aan de Heere Jezus Christus. Elke dag weer. En daarom krijgen wij vanochtend deze hartelijke uitnodiging. Leef met je hoofd in de wolken. Met andere woorden: Ga naar God toe. Steeds weer opnieuw.”

“Het beeld van God op Zijn troon is een beeld dat ontzag bij je oproept. Zou je daar wel naar toe durven te gaan?”, zegt de predikant. “Gelukkig spreekt onze tekst vanmorgen over Gods troon als van een troon van genade. (…) Door Christus wordt de troon van God de troon van genade. Maar dat is dus niet buiten Christus om mogelijk. Dat is ook waar de schrijver ons op wijst als hij schrijft: ‘Laten wij daarom met vrijmoedigheid toegaan’. Dat woordje 'daarom' wijst terug op wat de Heere Jezus gedaan heeft. Dankzij Jezus Christus is de toegang is vrij. De deur naar de troonzaal staat wagenwijd open.”

“Als je naar de Heere Jezus toevlucht dan hoef je het Hem niet uit te leggen alsof Hij het niet kent. (…) Wat er ook gebeurt in uw en jouw leven: ga ermee naar Christus toe. Laat Hem voor u zorgen.”

In de uitzending legt de dominee uit Nieuw-Vennep uit wat iedereen die naar Jezus toevlucht, zal ontvangen.

Groot Nieuws, zondag 4 augustus om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Warm is het nieuwe ‘cool’! (herhaling)

Bart Slump en Christie Potkamp | © EO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentatrice Petra de Joode naar de kerk met Christie Potkamp (19) en Bart Slump (21). Beiden gaan graag naar de kerk in Gereformeerde Kerk vrijgemaakt ‘het Morgenlicht’ in Hardenberg, waar ze warmte en betrokkenheid ervaren. “Het is vaak koud en nep om me heen, maar in de kerk is het warm! Ze zijn blij dat ik erbij ben! Het voelt als een warm bad.”

Toch zijn er ook zaken die het tweetal wel wil afschaffen in hun kerk. Bart: “De preekstoel! Qua stijl past ’ie bij de rest van het interieur, maar ik vind dat enorme blok op het podium alleen maar een sta-in-de-weg.” Christie’s antwoord is verrassend: “Ik zou de jeugddiensten willen afschaffen. Veel liever heb ik diensten met ook de ouderen erbij en dan zo ingericht dat er voor elk wat wils is.”

Dominee Louren Blijdorp vertelt enthousiast over het boek ‘Growing Young’. Dit boek geeft bruikbare aanwijzingen om te helpen een kerk te zijn die jongeren liefheeft. “Als we jongeren willen binden aan de kerk dan moet het gaan over echtheid, authenticiteit en warme gemeenschapsvorming. Wij mensen moeten echt zijn; in onze belangstelling en in ons geloof. Zoals in Romeinen 12 staat: ‘Houd van elkaar zoals broers en zussen van elkaar houden.’ Vriendschappen tussen generaties; wat een cadeau!”

Bart leest voor uit de Bijbel in Gewone Taal: Romeinen 12 vers 9-13. De meditatie over het thema ‘Warm is het nieuwe cool!’ wordt verzorgd door de eigen voorganger: Louren Blijdorp.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 4 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 16 september 2018.

‘Nog even zondag’ met Leonie van Straaten (herhaling)

Petra de Joode | © NPO

“In de kerk word ik opgetild uit de waan van de dag”, vertelt Leonie van Straaten in ‘Nog even zondag’. Zondag is voor Leonie een dag om met aandacht te beleven. Vooral de kerk speelt daarbij een grote rol.

Leonie is verbonden aan de Oud-Katholieke Kerk, waarin ze ook priester is – een ambt waarin ze zich intens verbonden weet met de gemeenschap en de traditie. Naast priester is ze ook ‘danstheoloog’. Ze legt uit hoe dansen zorgt voor verbinding met de ander en met jezelf, en daardoor ook met God: “Alles wat je dichter bij jezelf brengt, brengt je dichter bij het geheim van God.” Petra de Joode praat er uitgebreid met haar over door en krijgt zelfs een lesje ‘ochtenddansen’.

Nog even zondag, zondag 4 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 17 maart 2019.

PTSS, de Beeldenstorm en meer in ‘EO Live’

Petra de Joode | © NPO

In deze uitzending van ‘EO Live’ onder meer aandacht voor het verhaal van Anita Franschman. In de zomer van 2000 gaat Anita een jaar werken in het Palestijnse dorp Beit Jala, in een tehuis voor gehandicapte kinderen. Ze maakt de rellen mee die het begin markeren van de Tweede Intifada (Palestijnse volksopstand). Het leven in het dorp wordt steeds meer gedomineerd door beschietingen en andere gevolgen van de Intifada. Anita maakt gevaarlijke en beangstigende situaties mee. In 2015 zoekt ze in Nederland hulp bij een psycholoog, omdat haar leven steeds meer beheerst wordt door angsten en somberheid. De psycholoog constateert PTSS (posttraumatische stressstoornis) en adviseert EMDR, een therapie die vaak ingezet wordt bij trauma's. Samen met de therapeut neemt ze alle angstige situaties door die ze tijdens haar jaar in Israël heeft meegemaakt. Geloofsbeleving en haar loyaliteitsconflict met betrekking tot Israël spelen daarin ook een rol.

Tijdreis: Beeldenstorm
In 1566 werd in de Nederlanden maar één geloof toegestaan: het katholieke geloof. Maarten Luther en zijn geloofsgenoten protesteren daartegen. Op 10 augustus van dat jaar komt de strijd tussen de katholieken en protestanten in de Nederlanden tot een enorme uitbarsting. Die gebeurtenissen kennen we vandaag de dag als ‘De Beeldenstorm’. Historicus Enne Koops vertelt!

Verder:

  • Het medialandschap verandert in rap tempo. Hoe gaat het met de christelijke media en is daar toekomst voor? Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, deelt zijn visie op dit onderwerp.
  • In het vierde deel van de serie over humor in de Bijbel vertelt cultuurtheoloog Frank Bosman over de humor in het verhaal van Bileam en de ezel.

EO Live, zaterdag 10 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Hypotheek of hoofdprijs (herhaling)

Hans Frinsel

“We leven in een consumptiemaatschappij die wil doen geloven dat ons geluk volledig ligt in een goed leven hier en nu”, zegt Hans Frinsel (zendingswerker bij WEC International) in ‘Groot Nieuws’. “En ze biedt ons allerlei middelen om dat geluk ook te pakken. Hypotheken, leningen, op afbetaling kopen, we kennen het allemaal.”

“De gewoonte van nu genieten en later betalen is diep in onze cultuur doorgedrongen. De Here Jezus vertelde een gelijkenis over iemand die een totaal andere instelling had (Mattheüs 13:45-46): ‘Ook is het koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman die mooie parels zoekt. Toen hij één parel van grote waarde had gevonden, ging hij heen en verkocht alles wat hij had, en hij kocht hem.’

Frinsel: “Waarom nam hij geen hypotheek op zijn eigendommen om die parel te kopen? Waarom al het andere opgeven? Onze consumptiemaatschappij houdt ons voor dat je geen keuze hoeft te maken. Je kunt het allemaal tegelijk hebben. En niet later, maar nu!”

“Op geestelijk terrein kun je geen hypotheek nemen. Je kunt Christus maar op één manier volgen. Het is alles of niets. Heel radicaal. De Here Jezus benadrukte dat het niet mogelijk is om Hem te volgen én de wereld lief te hebben. De doelstellingen van deze wereld zijn zó tegengesteld aan die van Gods Koninkrijk, dat ze elkaar uitsluiten…”

“In Mattheüs 16:21 zegt Jezus: ‘Wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven zal verliezen om Mij, die zal het vinden.’ We vinden eeuwig leven in het leven dat Hij geeft. En die zekerheid geeft ons ook vrede, rust en een doel in dit leven.”

“Vaak moet je eerst iets opgeven om iets veel beters terug te ontvangen”, zegt Frinsel. “Jezus vraagt van ons een radicale keuze: Hij nodigt u om te gaan voor de hoofdprijs, zonder hypotheek.”

Groot Nieuws, zondag 11 augustus om 8.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 13 mei 2018.

Oog voor de medemens

Anton van Rijn | © EO

In deze uitzending van ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken met Anton van Rijn mee naar wijkgemeente Emmaüs in Bodegraven. Zijn medemens helpen is voor Anton een belangrijke manier om zijn geloof uit te dragen. Dat doet hij onder meer met behulp van zijn SRV-wagen (een kleine, rijdende supermarkt). Daarmee is hij van grote waarde voor zijn klanten – en niet alleen vanwege de boodschappen. Anton neemt ook de tijd voor een praatje en helpt waar hij kan met kleine dingen als de melk in de koelkast van een dementerende zetten of een klokje repareren.

Ook in zijn kerkelijke gemeente komt Anton voor de zwakkere op. Net als zijn vader dat eerder deed, bekleedt Anton het ambt van diaken.

De meditatie in deze uitzending wordt verzorgd door dominee Bram Tack. Hij spreekt over de vragen die het Bijbelboek Job oproept, zoals: ‘Waarom is er verdriet in de wereld? Waarom dementie, armoede, eenzaamheid?’ Op deze vragen heeft Anton een praktisch antwoord…

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 11 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Jan Willem Janse (herhaling)

Jan Willem Janse en Petra de Joode | © EO

Deze week staat het thema ‘verbinding’ centraal in ‘Nog even zondag’. Te gast is Jan Willem Janse. Als relatiemanager bij MissieNederland is het verbinden van kerken één van zijn taken. Dat is nogal eens lastig, want verschillende kerken zitten vaak niet op dezelfde lijn. “Maar”, stelt Jan Willem, “we kunnen één zijn zonder het eens te zijn.” Dat het niet alleen belangrijk is om in verbinding te staan met anderen, maar ook met jezelf, ondervond Jan Willem aan den lijve. Openhartig spreekt hij met Petra de Joode over zijn burn-out en de steun die hij vond bij zijn gemeenteleden en bij God. Ook vertelt hij over zijn doop, die als een doortocht door de Jordaan het eind van die woestijnperiode markeerde.

Nog even zondag, zondag 11 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 10 maart 2019.