Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 24 t/m 30 augustus 2019

23 augustus 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 24 t/m 30 augustus 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

Goed geïnformeerd het weekend in? In ‘Dit is de Zaterdag’ ontvangt Henk van Steeg drie jonge opiniemakers met wie hij het belangrijkste weekendnieuws doorneemt. Met Paul van der Bas, Kris Derks en Eva Vloon bespreekt Henk de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten. Ook speuren zij social media af naar nieuws dat de luisteraar niet mag missen.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 24 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Cardioloog Angela Maas over het vrouwenhart

Angela Maas

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Angela Maas, hoogleraar cardiologie, over het vrouwenhart. “In 1975 lanceerde de Hartstichting een campagne speciaal gericht op de vrouw”, vertelt Petra. “Niet als patiënt, maar als verzorgster van haar man! Ze moest gezond koken en hem vooral geen stress bezorgen, want zo kon ze bij hem een hartinfarct voorkomen…”

“Kwam niemand op het idee dat vrouwen zelf óók een hartinfarct konden krijgen? Nee dus. Het vrouwenhart werd niet serieus genomen door de medische wetenschap. En zo gek was dat eigenlijk niet want vrouwen hadden rare klachten, hun fietstesten leverden twijfelachtige uitslagen op en bij een hartkatheterisatie was niets te zien. ‘Aanstelleritus’ was vaak de diagnose.”

Petra: “Maar het vrouwenhart gedráágt zich ook anders dan het mannenhart en de fietstest is ingesteld op de mannelijke borstkas. Daar kwam Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboudumc, in 1991 achter toen ze drie jaar cardioloog was. Ze ging zich erin verdiepen en sindsdien zet zij zich, samen met andere wetenschappers, in voor meer begrip voor het vrouwenhart. Na medische handboeken over hartkwalen bij vrouwen verscheen afgelopen mei haar boek ‘Hart voor Vrouwen’, speciaal voor patiënten.”

“In ‘Open Huis’ praat ik met haar over de specifieke verschillen tussen het mannen- en het vrouwenhart, welke problemen zich kunnen voordoen en hoe die behandeld moeten worden. Ook de preventie komt aan bod en wat er nog moet gebeuren om onder cardiologen meer begrip kweken voor het vrouwenhart.”

Open Huis, zaterdag 24 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Verlies van een geliefde, Art Brut en meer in ‘EO Live’

Petra de Joode | © NPO

In ‘EO Live’ spreekt Petra de Joode met Willy de Hoop. Na het verlies van haar man Charles, zocht Willy houvast. Hoe leef je verder na het overlijden van een geliefde? “Ik krijg ineens onbedwingbaar veel behoefte aan handvatten en protocollen, maar niemand lijkt mij daar mee te kunnen helpen. Langzaam voel ik steeds meer verwarring, angst en wanhoop opkomen. Ik herken mijzelf niet meer, snap niet meer hoe ik kan functioneren”, zegt ze daarover. In haar boek ‘Als morgen niet komt’ deelt ze haar rouwproces.

Art Brut
‘Art Brut’ is een genre in de kunst waarbij de kunstenaar alle regels van de kunstwereld negeert. Op zondag 25 augustus wordt in de Nicolaikerk in Utrecht een ‘kunstvesper’ georganiseerd, die samenvalt met de tentoonstelling ‘Special Arts’. Zaterdagavond belt Petra met Tine Veldhuizen van Stichting Special Arts.

Verder onder meer een nieuwe aflevering van de zomerrubriek van Frank Bosman over humor in de Bijbel.

EO Live, zaterdag 24 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Rinke Verkerk: “Jij bent er voor je kind en niet andersom” (herhaling)

Rinke Verkerk | © Iris Dorine

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met journalist, schrijfster én moeder Rinke Verkerk. Zij schreef over de geboorte van haar zoon Judah een column die veel reacties opriep. 2018 was een bijzonder jaar voor haar, want naast de komst van Judah verscheen er een boek van haar hand. Samen met Margo den Ouden schreef ze ‘De Ware Worden’.

Verkerk groeide op in een reformatorisch milieu, voltooide een master Midden-Oosten studies en kwam op een bijzondere manier in de journalistiek terecht. Door een godservaring op Opwekking toen ze dertien was, was ze twee maanden ‘verliefd op God’. Nu – jaren later - is de verliefdheid weg, maar is God nooit meer weggegaan en Rinke keerde haar rug nooit naar Hem toe.

In het gesprek gaat het over relaties in deze tijd, hoe in het Midden-Oosten een deel van haar wakker wordt dat in Nederland slaapt, over wat het vervolg wordt van 'De Ware Worden’ en hoe de macht van God zichtbaar wordt in Judah die het syndroom van Down heeft.

Onderweg, zaterdag 24 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op zaterdag 8 december 2018. 

Boerkaverbod, cremeren of begraven en meer in ‘Dit is de Zondag’

Henk van Steeg | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ gaat Henk van Steeg in gesprek met Mohamad Alhadjri, Remco van Mulligen en Anouk Kragtwijk. Het viertal spreekt onder andere over het boerkaverbod, naar aanleiding van de gebeurtenis – eerder deze week – waarbij de Limburgse Angela uit de bus werd gezet omdat ze een nikab draagt. Ook is er aandacht voor de vraag: cremeren of begraven? Uit de laatste cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat inmiddels meer dan twee derde van de mensen voor een crematie kiest. Hoe is deze trend te verklaren?

Dit is de Zondag, zondag 25 augustus om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘Bitter wordt zoet’

Wim Grandia

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Wim Grandia over Exodus 15 vers 22-27. “God wil in het leven van Zijn kinderen van het bittere iets zoets maken.”

In Exodus 15 is te lezen hoe het volk onder leiding van Mozes de woestijn van Sur intrekt. “Wat zullen ze blij en opgelucht zijn geweest”, zegt Grandia. “Eindelijk bevrijd van de slavernij van Egypte! Maar wat we direct daarna lezen, zet een flinke domper op de feestvreugde. Want na drie dagen door de woestijn te hebben getrokken, hebben ze geen water gevonden.” Als ze uiteindelijk tóch water vinden, blijkt niet te drinken omdat het bitter is. Vandaar dat die plaats Mara wordt genoemd, wat bitter betekent.

“We komen die naam ‘Mara’ nog een keer tegen in de Bijbel”, vertelt Grandia. “De naam van een vrouw – Naomi – die zo verbitterd was geraakt in haar leven, dat ze op een dag zegt: ‘Noem mij maar Mara, want de Ontzagwekkende heeft mijn lot zeer bitter gemaakt.’ (…) En dan moet je weten dat de naam ‘Naomi’ juist betekent ‘De stralende’. Maar hier is de stralende Naomi veranderd in een door het leven getekende, teleurgestelde en verbitterde Mara.”

“Ik kom ze regelmatig tegen. Om me heen en ook in de kerk. ‘Naomi’s’ die veranderd zijn in ‘Mara’s’. Mannen en vrouwen. Mensen die ooit straalden van geluk… Het leven lachte hen toe… Maar door de dingen die ze hebben meegemaakt of die ze zijn aangedaan is het stralende geluk veranderd in teleurgestelde bitterheid. Ze zijn van een stralende Naomi veranderd in een verbitterde Mara.”

“Door de hele Bijbel heen worden we steeds gewaarschuwd om bitterheid in ons leven op te ruimen en vooral geen wortel te laten schieten in ons hart. Want bitterheid ontneemt niet alleen je levensvreugde, het maakt ook zoveel kapot. In gezinnen, in huwelijken, in vriendschappen en in kerken.” In ‘Groot Nieuws’ legt Grandia uit hoe bitter kan veranderen in zoet.

Groot Nieuws, zondag 25 augustus, 8.00 uur, NPO Radio 5

Over kerkmuren kijken (herhaling)

Natasja Verhagen en Corina Schipaanboord

Corina Schipaanboord groeide op in de Gereformeerde Gemeente, ging zondags steevast twee keer mee naar de kerk en bezocht door de week een reformatorische school. Ze leefde in een veilig wereldje, waar iedereen zo ongeveer hetzelfde geloofde. Toen ze een jaar of zeventien was en naar de Christelijke Hogeschool Ede ging, was dat een regelrechte cultuurshock. Haar medescholieren hadden het over tv-programma’s en artiesten waar Corina nog nooit van had gehoord. Hierdoor voelde ze zich naar eigen zeggen weleens “een dom Refootje”.

Maar dat was en is ze niet. Corina maakt weloverwogen keuzes en koos er bewust voor om de Gereformeerde Gemeente trouw te blijven. Dat neemt niet weg dat ze over kerkmuren heen kan kijken. Het was geen punt om samen met de evangelische Natasja Verhagen het boek ‘God bestaat echt’ te schrijven.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken deze zondag met Corina Schipaanboord mee naar de Petrakerk in Kapelle (Zeeland). Daar ontmoeten ze ook Natasja Verhagen. Samen buigen ze zich over een aantal verschillen en overeenkomsten tussen Evangelisch en Reformatorisch.

De meditatie in deze uitzending is van dominee Baan. Hij preekt over de tekst: ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen.’ (Mattheüs 6: 19 en 20). Dat de preek juist over deze tekst gaat, ervaart Natasja als een cadeautje.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 25 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering is eerder uitgezonden op 18 november 2018.

‘Nog even zondag’ met Sven Leeuwestein

Sven Leeuwestein en Petra de Joode | © EO

God is op alle terreinen van het leven betrokken. Niet alleen de kerk, maar net zo goed de politiek of het onderwijs. Dat is de overtuiging van Sven Leeuwestein, die deze week te gast is in ‘Nog even zondag’. Als entrepreneur de Dieu, ondernemer voor God, helpt hij mensen en organisaties om hun omgeving op zo’n manier te beïnvloeden dat er iets van Gods Koninkrijk zichtbaar wordt. Zelf doet hij dat ook; vooral wanneer hij op zondag mag spreken in kerkdiensten. Dan maakt hij het zijn gehoor niet gemakkelijk. “Mijn preken prikkelen en schuren. Ze dagen mensen uit om een keuze te maken.”

Nog even zondag, zondag 25 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5.