Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 17 t/m 23 augustus 2019

15 augustus 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 17 t/m 23 augustus 2019.

‘Open Huis’ over Marja Pruis' boek 'Oplossingen'

Nederland, Amsterdam, 2014 Marja Pruis, auteur, Prometheus Foto Bob Bronshoff

Aanstaande zaterdag, 17 augustus 2019, praat Petra de Joode in Open Huis met schrijfster Marja Pruis over haar boek Oplossingen. Het leven, mijn handreiking, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam.

Al ruim tien jaar schrijft Marja voor De Groene Amsterdammer stukjes over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing. Voor Oplossingen zijn deze stukken aangevuld met nieuw materiaal en tot een doorlopend essayboek bewerkt. 

We gaan het hebben over de briefjes die ze nog altijd bewaart in haar moeders’ oude sigarettendoos. Over het Eureka-moment bij twee woorden die ze opschreef toen ze in een vliegtuig zat, over haar moeite met opruimen en wegdoen en het advies van de Japanse Marie Kondo. Over paniek en angst en goede openingszinnen. Over de nare kanten van haar werk en over taarten bakken. Kortom: het wordt gezellig!


Open Huis, zaterdag 17 augustus om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Steun bij rouw, zwaartekracht en meer in ‘EO Live’

In ‘EO Live’ spreekt Petra de Joode deze week onder meer over steun bij rouw. Wie gaat sterven of met een sterfgeval te maken krijgt, mist nogal eens steun in zijn verdriet. Het sterfproces kan een heel eenzaam proces zijn. Patty Duijn krijgt er vrijwel dagelijks mee te maken. Honderden stervenden, nabestaanden (in spe) en andere achterblijvers heeft ze inmiddels bijgestaan. In ‘EO Live ‘vertelt de eerste ‘rouwdoula’ van Nederland - Patty Duijn - hoe haar werk eruitziet. 

Zwaartekracht
Annemieke Reesink schreef het boek ‘Zwaartekracht’, over de vijftienjarige Vera die samen met haar familie vanuit een klein dorpje in de Achterhoek naar de Randstad verhuist. Daar probeert Vera zich een weg te banen tussen de christelijke waarden die ze van huis uit meekreeg en de wereldse verleidingen. Wanneer ze zwanger raakt, komt haar relatie met haar ouders, met de kerk en met God steeds meer onder druk te staan. In ‘EO Live’ vertelt Reesink over het boek, de zoektocht van Vera en over de autobiografische elementen van ‘Zwaartekracht’.

Verder:

  • Op 17 augustus 1992 loofden de Verenigde Staten een premie uit van twee miljoen dollar voor informatie die zouden leiden tot de aanhouding van drugsdealer Pablo Escobar. Deze Colombiaan was zo rijk dat hij onder meer Afrikaanse dieren – zoals nijlpaarden – naar Colombia liet overvliegen. De nijlpaarden zaten de afgelopen jaren niet stil en vandaag de dag vormen ze een heuse plaag. Bioloog Tom Zoutewelle vertelt erover.
  • In de zomerserie over humor in de Bijbel vertelt cultuurtheoloog Frank Bosman deze week over de humor in het verhaal van Elia en de Baalpriesters.

EO Live, zaterdag 17 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met Elly Zuiderveld (herhaling)

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Elly Zuiderveld. Voor haar en haar man Rikkert is 2019 een bijzonder jaar. Met hun jubileumtour ‘50 jaar mooi geweest!’ vieren ze dat ze al vijftig jaar optreden.

De eerste hit van Elly en Rikkert was het nummer ‘De Kauwgomballenboom’. In ‘Onderweg’ vertelt Elly hoe dit lied ontstond en hoe het leven van Elly en Rikkert er in die tijd uitzag. Dit jaar wordt ze 73, maar ze is nog erg actief. Angst voor de dood is er niet, zoals ze zelf zegt: Ik ben al een keer dood geweest. Over deze ervaring, over hoe zij en Rikkert tot geloof kwamen en over nog veel meer gaat het in dit boeiende gesprek.

Onderweg, zaterdag 17 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op zaterdag 9 maart 2019.

Leven in vrede, vrede in je leven

Ds. Han van Osch

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Han van Osch, emeritus predikant in Vaassen, over Filippenzen 4 vers 4 t/m 7. “Wat bij mij bleef hangen toen ik dit stukje las, is het woordje ‘vrede’. Want wie wil dat nou niet, vrede? Daar verlangen we toch allemaal naar. Alleen, wat ìs vrede eigenlijk? (…) De vrede die de Bijbel bedoelt, ‘sjaloom’, is meer dan een wapenstilstand. Bijbels gezien spreek je van vrede, als het in en met het hele leven goed zit. Als het goed gaat en goed zit tussen God en de mensen, tussen mensen en volken onderling, en ook tussen een mens en zichzelf. Vrede is dat het in orde is met je. Dat je niet vermoeid en belast bent. Dat je niet met jezelf of met mensen en dingen in de knoop zit maar van jezelf hebt leren houden. Dat je zin hebt in het leven, telkens opstaat tot de vreugde om zomaar vrij en vrolijk te leven.”

“Paulus denkt aan bezorgdheid. De grote zorgen, de kleine zorgen, die er elke dag weer zijn. Zorgen over je werk, je toekomst, je kinderen. Zo is er van alles dat onze hoofden en harten in beslag kan nemen: ontevredenheid, ondankbaarheid, onzekerheid, twijfel en verslagenheid, wanhoop en bitterheid. Onvrede te over. En wat kan een mens dan verlangen naar echte vrede in het hart.”

“Nu is ons probleem met de Bijbel vaak dat er dingen gezegd worden die ons te mooi lijken. En dat gevoel krijg je hier misschien ook. Het zou natuurlijk prachtig zijn, vrede in het hart, maar is het niet te mooi om waar te zijn? Paulus zegt van niet. In ‘Groot Nieuws’ legt ds. Van Osch uit hoe we deze vrede ook in ons leven kunnen ontvangen.

Groot Nieuws, zondag 18 augustus om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Oog voor de waardevolle kleine dingen (herhaling)

Johan Bakker en Petra de Joode

Van de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy leerde hij te blijven geloven in goede dingen. “Ze was nooit cynisch, ondanks haar ziekte. Het is bijzonder dat we allebei dezelfde ziekte hadden”, zegt Johan Bakker uit de Rotterdamse wijk Delfshaven. “Op een zeker moment wilde ik de jaren die nog voor me waren weggelegd zo zinvol mogelijk besteden. Zodra je je realiseert dat je tijd beperkt is, krijg je meer oog voor de waardevolle kleine dingen om je heen.”

Bakker schreef de biografie van de Eva Cassidy. Hij is naast schrijver ook docent Engels, kunstcriticus en muzikant. “Na mijn ziekte wilde ik alleen nog dingen doen waar mijn hart naar uitgaat. Ik ging minder lesgeven en richtte me op het schrijven van boeken en het maken van muziek in de kerk. Ook wilde ik minder ruzie maken. Mensen kunnen zich aan mij ergeren. Nu denk ik: waarom zou je het jezelf moeilijk maken?”

“Ik heb een groep mensen verzameld die ondanks alle kritiek die ze ook hebben op de kerk er toch voor kiezen om bij die kerk te blijven horen”, vertelt hij in de uitzending. Bakker is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Rotterdam Delfshaven. Hij begeleidt er in een combo regelmatig de samenzang met piano, gitaar of accordeon. “Ik beleef het geloof via de muziek. Ik ben niet het type dat jou even kan vertellen hoe alles in elkaar steekt. Liever troost ik met mijn muziek mensen die verdriet hebben.”

Dominee Peter Colijn, voorganger van de GKv in Rotterdam-Delfshaven, verzorgt de preek over het thema ‘Leiden en laten leiden’. Eerst leest hij Psalm 78: 70-72.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 4 augustus om 19.00 uur op NPO Radio 5. Deze uitzending was eerder te horen op 24 maart 2019.

Nog even zondag

Petra de Joode | © NPO

Nico de Fijter is hoofdredacteur religie en filosofie bij dagblad Trouw. Hij groeide op in de pastorie. Hij is de zoon van voormalig PKN-preses dominee Gerrit de Fijter.  De zondag is voor Nico altijd een dag geweest waarop de kerk in beeld is. Ook nu hij ouder is, kan hij zich een zondag zonder kerkgang niet voorstellen.  Hoe verandert geloof en in Nederland? Dat probeert Nico in de krant te doorgronden. Verder vertelt hij aan Petra de Joode over de adoptie van zijn kinderen en de prettige traagheid die bij de zondag hoort.

Nog even zondag, zondag 18 augustus om 22.00 uur op NPO Radio 5.