Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO Metterdaad helpt slachtoffers terreurorganisatie Boko Haram

Tv-uitzendingen op 31 augustus en 7 september, 17.10 uur, NPO 2

30 augustus 2019 in het dossier Pers

EO Metterdaad deelt op NPO 2 en metterdaad.nl de schrijnende verhalen van slachtoffers van Boko Haram. Metterdaad helpt mensen die voor de islamitische terreurorganisatie op de vlucht sloegen of het afschuwelijke geweld overleefden. Boko Haram eiste met aanslagen op vooral christelijke dorpen en kerken al tienduizenden slachtoffers in Nigeria. Miljoenen Nigerianen sloegen op de vlucht naar buurland Kameroen. EO-directeur Arjan Lock bracht namens EO Metterdaad een bezoek aan een gebied waar meer dan 60.000 vluchtelingen neergestreken zijn.

In het vluchtelingenkamp sprak Lock onder meer met de jonge Imamatu; een van de tweehonderd schoolmeisjes die in 2014 door de terreurorganisatie werd ontvoerd. De meisjes moesten zich bekeren tot de islam, anders werden ze verkocht als slaaf. Een fout leverde hen tien stokslagen op, of erger: het afhakken van een ledemaat. Imamatu vertelt in de uitzending van 31 augustus: “Elke dag waren we bang dat het onze laatste zou zijn. We konden alleen maar bidden dat God ons zou bevrijden.” De ontvoering kreeg veel aandacht en onder meer Michelle Obama voerde actie om de schoolmeisjes vrij te krijgen. Imamatu wist - met hulp van anderen - tijdens een aanval van het Nigeriaanse leger weg te komen.

Trauma’s en eerste levensbehoeften
Tienduizenden slachtoffers zitten zwaar getraumatiseerd in vluchtelingenkampen. Daar is een groot tekort aan water, voedsel en werkgelegenheid. Met hulp van EO Metterdaad investeert Kerk in Actie – partner in dit project – in noodhulp en preventie. Zo is er een brikettenfabriekje waar een aantal vluchtelingen inkomen kunnen verdienen. Daarnaast delen de hulpverleners cash uit, waarmee vluchtelingen in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien. Ook wordt geïnvesteerd in oplossingen voor de lange termijn, zoals het trainen van jongeren in het opzetten van eigen bedrijfjes. Op deze manier kunnen ze zelfstandig inkomen verdienen en zijn ze minder vatbaar voor de (financiële) verleidingstechnieken van Boko Haram.

Geen wrok
Ook John werd slachtoffer van het gruwelijke geweld van Boko Haram. Toen hij weigerde zich tot de islam te bekeren, hakten ze met messen op hem in. John: “‘Bekeer je, bekeer je’ schreeuwden ze. Ik weigerde steeds. Ze raakten mijn hoofd keer op keer. Toen dachten ze dat ik dood was en maakten ze dat ze wegkwamen. Als gevolg van mijn vele wonden ben ik gehandicapt geraakt en hier in dit vluchtelingenkamp afhankelijk van de hulp van mijn gezin. (…) Toch heb ik de man die me dit aandeed vergeven. Ik zal niet zeggen dat hij gestraft of gedood moet worden. Als hij berouw toont, zal ook God hem vergeven. Ik koester geen wrok. En mijn vrouw helpt me blij te zijn met wat ik nog wél kan.”

Over EO Metterdaad
EO Metterdaad besteedt in haar tv-uitzendingen van 31 augustus en 7 september aandacht aan de slachtoffers van Boko Haram. Beide afleveringen zijn om 17.10 uur te zien op NPO 2. De uitzending wordt een dag later om 10.05 uur herhaald. Al meer dan 45 jaar zet EO Metterdaad, onderdeel van de Evangelische Omroep, zich vanuit haar christelijke identiteit in voor een wereld zonder armoede en onrecht. Daarom vertelt EO Metterdaad al 45 jaar hoopvolle verhalen en werft ze fondsen voor wereldwijde hulp.

Bekijk foto's

Download foto's

Download foto's Imamatu en John 

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.