Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Daymohk, het land van de voorouders

Woensdag 4 september 2019 om 23.00 uur, NPO 2

12 augustus 2019

Daymohk is een traditionele Tsjetsjeense dansgroep in Grozny. Choreograaf is voormalig sterdanser, Ramzan Achmadov. De film laat zien onder welke omstandigheden de groep kan bestaan onder het straffe regime van president Kadyrov. Het offer is groot: de jonge dansers van de groep zijn min of meer privébezit van de president geworden. Daarnaast heeft Ramzan zijn dochter moeten afstaan aan president Kadyrov, die haar tot zijn derde vrouw gemaakt. Om de traditie van het land te redden, offert Ramzan het liefste wat hij heeft.

Masha Novikova filmde in 2002 jeugddansgroep Daymohk voor Jos de Putters documentaire ‘Dans Grozny, dans’. Het Russische leger had twee jaar eerder de Tsjetsjeense hoofdstad met de grond gelijk gemaakt en de rebellen de bergen ingejaagd. Tsjetsjenen waren in de ogen van de wereld gevaarlijke fanatici. De jeugddansgroep Daymohk van danser en choreograaf Ramzan Achmadov, toonde een ander gezicht. De Poetin-getrouwe leider van Tsjetsjenië, Achmat Kadyrov, zag in de folkloregroep een mooi visitekaartje, zijn zoon Ramzan zette deze lijn voort en zo is Daymohk het visitekaartje van het regime.

Vijftien jaar later is er veel veranderd, de familie Achmadov is ingelijfd door het Kadyrov-regime. Hij en zijn zoon Hasan maken deel uit van de regering en dochter Aminat is de derde vrouw van de Tsjetsjeense leider. Ze rijden in dure auto’s en wonen in grote huizen maar erg gelukkig ogen ze niet. Zonder al te directe of confronterende vragen te stellen, laat Masha zien welke prijs de dans familie betaalt voor stabiliteit en voorspoed. ‘Daymohk, het land van de voorouders’ geeft een inkijk in het strenge Kadyrov-regime.

Credits: regie: Masha Novikova; scenario: Tamara Vuurmans; camera: Vladas Naudzius; geluid: Rik Meier; montage: Srdjan Fink; geluidsontwerp: Jeroen Goeijers; uitvoerende productie: Margreet Ploegmakers, Abigail Prade, Judith Vreriks; producenten: Willemijn Cerutti en Frank van den Engel; eindredactie EOdocs: Margje de Koning.

DAYMOHK, HET LAND VAN DE VOOROUDERS (85’/57’/2019) is een productie van Ceruttifilm en Zeppers Film in coproductie met EOdocs. De film kwam tot stand met steun van Oase, het samenwerkingsverband van het Nederlands Filmfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Nederlands Filmfonds Production Incentive, CoBO Fonds, het Mediafonds, Free Press Unlimited.