Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 6 t/m 12 juli 2019

5 juli 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 6 t/m 12 juli 2019.

Kevin Weijers over 21 dagen niet klagen

We zijn er goed in: klagen. Dat het te warm is, of juist te koud. Over poep op de stoep, geluidsoverlast, stinkende containers. Over katten in de tuin, automaatkoffie, trage wifi en de trein die nooit op tijd vertrekt. Kevin Weijers ging de uitdaging aan om 21 dagen niet te klagen. Dat bleek een confronterende uitdaging. Aanstaande zaterdag is hij te gast in ‘Open Huis’ om erover vertellen en ons uit te dagen het óók eens te proberen!

De 21 Dagen Niet Klagen Challenge is bedacht door de Amerikaan Will Bowen. Kevin paste de ‘regels’ aan en ging het zelf uitproberen. 21 dagen niet klagen, schelden, vloeken of roddelen. Als hij de mist in ging, begon hij weer van voren af aan. Het bleek een confronterende uitdaging. Inmiddels heeft hij de challenge drie keer volbracht. Een uitdaging bleef het: de laatste keer deed hij er maar liefst vier maanden over.

Open Huis, zaterdag 6 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Discussie rond bootvluchtelingen, Rembrandt en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

De VVD kwam deze week met het voorstel om het helpen van bootvluchtelingen strafbaar te stellen. Het zou - kort gezegd - mensensmokkelaars in de kaart spelen. De ChristenUnie reageerde furieus en dreigde met een kabinetscrisis. De vraag blijft: in hoeverre worden mensensmokkelaars geholpen door Europese reddingsboten? Yvonne Sprunken spreekt over deze vraag met Jan van Benthem (buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad).

In de ban van een meteoriet 
Nederland is in de ban van een mogelijke meteorietinslag. Deze zou zijn ingeslagen in het gebied tussen Zwolle en Staphorst. Volgens kenners zou de meteoriet ongeveer een meter groot zijn toen het door de dampkring schoot. Speciale teams zijn nu op zoek naar de meteoriet, want zo’n vondst is zeer zeldzaam. De afgelopen tweehonderd jaar werd er maar zes keer zo’n vondst gedaan. Yvonne spreekt over dit onderwerp met astrofotograaf John Sussenbach.

Verder:

  • Was Rembrandt een artistieke evangelist? Naast overbekend werk als de Nachtwacht produceerde hij ook tientallen Bijbelse voorstellingen. Volgens dominee Jan Riemersma laat dit Bijbelse werk Rembrandts persoonlijke geloof zien.
  • In Israël zijn de brandweer en hulpdiensten dagelijks in de weer om alle (aangestoken) branden te blussen. Omdat er nu grote droogte heerst, kan een klein brandje in korte tijd uitgroeien tot een enorme ramp. André Diepenbroek van de Israëlische Ambassade geeft zijn visie op de situatie. 
  • Tim van Dijl deed onderzoek naar het belang van vergeven. Yvonne spreekt met hem over zijn onderzoek en over de Internationale Dag van Vergiffenis (op 7 juli).
  • In Oezbekistan is grote belangstelling voor het Evangelie, ook onder doven. Maar in de stad Nukus is geen gemeente waar ze bij kunnen aansluiten. Stichting Friedensstimme wil hier verandering in brengen. 
  • Op 6 juli 1942 nam Anne Frank met haar familie intrek in het ‘Achterhuis’. De familie zou hier meer dan twee jaar onderduiken, tot ze op 4 augustus 1944 werden gearresteerd. Historicus Gertjan Broek werkt voor de Anne Frank Stichting en deelt wat hij weet over de arrestatie.
  • Jeremy Keurentjes betreedt het EO Live-podium. 


EO Live, zaterdag 6 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Landbouwminister en vicepremier Carola Schouten

Minister Carola Schouten | © Martijn Beekman

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke een uur lang met minister Carola Schouten. Een open gesprek over het ministerschap, geloof, landbouwvisie, klimaat en nog veel meer. Waar Schouten eerst dacht het bedrijfsleven in te gaan, kwam ze via een stage terecht op het ministerie van Sociale Zaken. Vervolgens ging ze aan de slag als medewerker bij de ChristenUnie-fractie en van 2011 tot en met 2017 was ze namens de ChristenUnie lid van de Tweede Kamer. Na de onderhandelingen voor het kabinet-Rutte III werd ze minister. “Ik was verrast dat het uiteindelijk het ministerschap van Landbouw werd, maar ik ben er echt ongelofelijk blij mee!”

Voor Schouten is gebed belangrijk, zowel als mensen voor haar bidden als ook het zelf bidden. “Als ik een moeilijke keuze moet maken, dan praat ik daar met veel mensen over, maar ik bid ook. Niet dat ik dan meteen het antwoord heb, maar ik vraag dan om wijsheid en inzicht.”

In het gesprek gaat het ook over de combinatie van landbouw en klimaat. Schouten vindt ook dat er dingen anders moeten in de landbouw; maar het is volgens haar te makkelijk om te zeggen dat alleen de boeren het anders moeten doen. “Als mensen willen dat het anders wordt dan heeft dat ook consequenties voor de keuzes die we zelf maken.”

Onderweg, zaterdag 6 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De derde dag

Ds. Koos Jonker

In ‘Groot Nieuws’ deze week een meditatie van dominee Koos Jonker, predikant van de Nederlands Gereformeerde Jeruzalemkerk in Utrecht. De predikant – die is geboren en getogen in Zuid-Afrika – spreekt over de bruiloft in Kana (uit Johannes 2 vers 1-12).

Jonker: “‘Jezus maakt het leven een feest!’, kunt u dat zeggen over uw leven? ‘Nou’, zegt u misschien, ‘op zo’n feest kun je ook wel verdrietig zijn’. En dat klopt. Juist op een vrolijk feest, kun je ook plotseling verdrietig zijn. Op een bruiloftsfeest zoals deze bijvoorbeeld, omdat je zelf geen partner kunt vinden. Of dat het verdriet om een gebroken relatie of een verloren geliefde juist dan zo sterk naar boven komt.”

“Ja, juist op een feest kan het gemis zo píjnlijk zijn. Feest met een donker randje. Vreugde en verdriet zijn vaak vermengd in ons leven en zo was het ook met Jezus. Hier maakte Hij de feestvreugde nog groter, maar zelf werd hij elders de man van smarten genoemd. Hier begon Hij aan zijn aardse bediening met een feest, maar zijn aardse leven zou eindigen aan een kruis.”

De predikant wijst in zijn meditatie op het begin van het bijbelverhaal. “Dit helpt ons misschien om wat anders naar feest en rouw, vreugde en verdriet in ons leven te kijken. Het gaat om de derde dag: ‘Op de derde dag was er een bruiloft in Kana’. Hebt u al gemerkt hoe vaak dat idee van de derde dag of drie dagen in de Bijbel voorkomt?”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt de predikant waar deze derde dag voor staat en waarom dat hem en ons hoop en troost kan bieden.

Groot Nieuws, zondag 7 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Vissers van mensen in Volendam

Gerard en Nel de Wijn | © EO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Petra de Joode op bezoek bij Nel en Gerard de Wijn. Zij weten veel over ‘hun’ bijzondere kerkgebouw – het Stolphoevekerkje in Volendam – te vertellen. Het gebouw uit 1658 was vroeger een Kleine Huis op de Prairie-gebouw: kerk en school tegelijk. En de schoolmeester was zowel voorzanger als koster. Op een gegeven moment werd het gebouw te klein voor de school en werd er elders een nieuwe school gebouwd.

Er zijn niet heel veel kerkleden in deze PKN-gemeente in Volendam, maar niet alleen het getal is belangrijk! Met elkaar houden ze ‘de lofzang gaande’, gesteund door de PKN en een aantal met hart en ziel verbonden leden van deze gemeente. Waaronder het kostersechtpaar Nel en Gerard de Wijn.

In het prachtige Stolphoevekerkje komt op zondag de gemeente bij elkaar en wordt de eredienst gehouden. Vooral in de zomer komen daar dan de toeristen nog bij die toevallig langslopen of op internet deze gemeente gevonden hebben.

De gemeente heeft geen eigen predikant, daar is ze te klein voor. Dus is er elke week een voorganger van buiten. Deze keer is dat Marjan Nijman uit Lelystad. 

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 7 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Jan van Keulen (hh)

Jan van Keulen en Petra de Joode | © EO

Een goede balans tussen zijn innerlijke Marta en Maria, daar is Jan van Keulen naar op zoek. Dat blijkt nog best een uitdaging. De Rotterdammer heeft naar eigen zeggen op geestelijk gebied nog weleens een schop onder z’n kont nodig. Op praktisch gebied is hij echter druk in de weer. Hij vertelt Petra de Joode over de vele taken die hij in zijn kerk op zich neemt, over christelijke filmavonden die hij organiseert en over het werk dat hij doet bij Gaarkeuken Rotterdam. Tussen alle bezigheden door vindt hij ook nog ruimte om tijd door te brengen met Gerbert, zijn grote liefde. Met zo’n druk leven is het niet vreemd dat de zondag voor Jan vooral een dag is om bij te komen en eens uitgebreid een middagdutje te doen.

Nog even zondag, zondag 7 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering is eerder uitgezonden op 20 januari 2019.

‘Bewonderenswaardige meesterstukken’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Johann Ernst Bach was het neefje, het petekind en de leerling van Johann Sebastian. Zijn werken zijn veel minder bekend dan die van zijn oom en die van andere telgen uit de Bach-familie. Dat komt voor een deel omdat zijn vocale werken nog steeds niet gecatalogiseerd zijn. Maar het komt ook omdat hij anders aankeek tegen de gewijde muziek uit zijn tijd. Voor zijn familieleden, Carl Philip Emanuel en Wilhelm Friedemann, was de taak om wekelijks een cantate voor de kerkdienst te produceren één van de minst interessante onderdelen van hun werk. Johann Ernst dacht daar heel anders over. Hoewel hij de gewijde muziek van Johann Sebastian Bach en Telemann ‘bewonderenswaardige meesterstukken’ vond, had hij scherpe kritiek op het verval van de geestelijke muziek van zijn eigen generatie en riep hen op om het tij te keren. Vanavond laten we van zijn hand het eerste deel uit ‘Das Vertrauen der Christen auf Gott’ horen, een ode aan psalm 77. Deze psalm beschrijft verzet en overgave. Ook al is er vaak wanhoop, twijfel en diepe nood – deze belofte blijft gelden: God leidt zijn volk als een kudde.

Musica Religiosa, zondag 7 juli om 23.00 uur op NPO Radio 5