Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 27 juli t/m 2 augustus 2019

26 juli 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 27 juli t/m 2 augustus 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met ‘politieke junk’ Iftin Abokor, Bas Redeker (De Nieuws BV) en Mike Muller (politiek verslaggever voor De Telegraaf). Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 27 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1

‘Open Huis’ verwelkomt autisme ambassadeurs

Tom Herlaar | © NPO

In ‘Open Huis’ verwelkomt Tom Herlaar ‘autisme ambassadeurs’ Marc van der Burgh en Dineke Arends. Marc is majoor bij Defensie; Dineke is werkzaam bij de provincie Drenthe. Hoeveel ambassadeurs zijn er al aanwezig op de werkvloer en wat willen ze bereiken? Ook praten ze over hun eigen diagnose: waarom lieten Marc en Dineke zich testen op autisme, en wat veranderde er na de diagnose?

Open Huis, zaterdag 27 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Wetenschap, veranderende eetgewoonten en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ praat Yvonne Sprunken met wetenschapsjournalist Govert Schilling over geloof en wetenschap. Dit lijken tegenpolen: de ene wetenschappelijke ontdekking botst met een christelijk dogma en de volgende natuurkundige wet botst met een Bijbeltekst. Kunnen geloof en wetenschap samengaan of sluiten ze elkaar uit?

Gruwelijk lekker eten
Sommige voor ons onbekende smaken waren ooit heel gangbaar. Andere smaken zijn nu juist heel gewoon, maar sinds wanneer? En waar komen ze vandaan? Het Nederlands Openluchtmuseum besteedt in de tentoonstelling ‘Gruwelijk Lekker’ aandacht aan onze eetgewoonten van vroeger. Leendert van Prooije van het museum vertelt!

Verder:

  • In ‘EO Live’ vertelt Esther Scholten over haar boek ‘Liefde door scherven heen’. Esther kijkt terug op een moeilijke periode waarbij ze zich afvraagt waarom haar vriend de drank niet kan laten staan. Ze zit klem in de liefde. Ze kan niet zonder hem, maar ook niet met hem. Uiteindelijk stelt ze haar partner een ultimatum…
  • Aandacht voor Trans World Radio, die via ruim tweeduizend zendstations en in meer dan 230 talen het Evangelie laat horen via radio en andere media.
  • Cultuurtheoloog Frank Bosman schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’. Deze zomer neemt hij de luisteraars mee in zijn zoektocht naar humor in de Bijbel. Deze week het verhaal van Abraham en Sarah.


EO Live, zaterdag 27 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“De enige oplossing voor onze moeiten ligt in God zelf”

Ylfva Troll

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met psychotherapeut Ylfva Troll. In de jaren tachtig was ze op televisie te zien in onder meer ‘De Open Cirkel’ en ‘Als Leven Pijn Doet’. Ook sprak ze op vele Eva-dagen. Al meer dan vijfentwintig jaar heeft ze haar eigen praktijk. Ze is gespecialiseerd in rouwverwerking, depressies en zingevingsvragen. In het gesprek gaat het over de vragen die zij als behandelend therapeut krijgt. Zijn die bij christenen anders dan bij niet-christenen? Zijn de vragen in de loop van de vijfentwintig jaar veranderd? Ook vraagt Gruteke haar gast naar haar naderend pensioen. Kijkt ze hier naar uit?

Onderweg, zaterdag 27 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Zo kan het dus ook

Willem de Gelder | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ neemt Willem de Gelder de luisteraar opnieuw mee in de wereld van levensbeschouwing. Met Nilco van der Steege, Ramon Müller en Teije Venema bespreekt De Gelder het nieuwste nummer van MAAN: ‘Zo kan het dus ook’. Ook is er aandacht voor eenzaamheid bij ouderen in de zomer.

Dit is de Zondag, zondag 28 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1.

En toch!

Ds. Weststrate

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Sjaak Weststrate over Habakuk 3 vers 17-19. De predikant van de Vrije Evangelische Gemeente in Heerde koos hierbij het thema ‘En toch!’

Groot Nieuws, zondag 28 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering was eerder te horen op 3 juni 2018.

“Dat ik doof ben, is een gave van God”

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Yvonne Sprunken een bezoek aan Oldebroek. Daar ontmoet ze Wilma van der Kroon, die haar vertelt: “Dat ik doof ben, is geen gevolg van de zondeval; het is een gave van God.” Haar vader – Hendrikjan Spronk – vult aan: “God maakt geen vergissingen.”

Vader en dochter kerken allebei in de Vrij Evangelische gemeente in Oldebroek. Yvonne mag – samen met tolk gebarentaal Sjoukje - met hen mee naar de kerk. De familie van Hendrikjan stond jaren geleden aan de wieg van deze gemeente en Hendrikjan zelf is al zijn hele leven met deze kerk verbonden. Ook Wilma ging van jongs af aan mee naar de kerk. Hoewel de onderlinge communicatie met de overige gemeenteleden niet altijd even gemakkelijk verloopt, is het ook haar thuis geworden. Het is de kerk waarin ze trouwde, haar kinderen liet dopen en waar vanuit ze haar oudste dochtertje Frosien heeft begraven.

In de uitzending klinkt ook de preek van dominee Kasper Kruithof. Hij vertelt over de Wonderbare spijziging, met als thema: ‘Wat mensen niet kunnen, kan Jezus wel’. Hoe komt die preek binnen bij Wilma? Haar dochtertje werd niet genezen. Voor hen geen wonder... of toch wel?

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 28 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Elianne Schultz (herhaling)

Elianne Schultz en Petra de Joode | © EO

Elianne Schultz is coördinator van ‘Kerkproeverij 2019’. Tijdens deze zondag in september zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor nieuwkomers. Schultz praat met Petra de Joode over haar zondag. “Ik ga zondags altijd naar de kerk, maar ik wissel soms van kerk. Ook ben ik betrokken als vrijwilliger bij de gevangenis. We komen daar met een boodschap van hoop. Ik hoor eigenlijk bij heel veel kerken. Ik werk voor de Luthers kerk (diaconie) in Amsterdam. Dan ga ik soms naar de kerk in de gevangenis en je vindt mij ook nog wel eens in een Pinksterkerk.” Wat is kerkproeverij en waarom proeft Elianne in haar eigen leven aan verschillende kerken?

Nog even zondag, zondag 28 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering was eerder te horen op 12 mei 2019.