Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 20 t/m 26 juli 2019

19 juli 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 20 t/m 26 juli 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Lynda Hessel de weekendkranten met Roos Barneveld (redacteur bij Shownieuws), Tom Veldhuizen en radioredacteur Claire van der Meer. Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 20 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1

Voet op de maan

Tom Herlaar | © NPO

Zaterdag is het precies vijftig jaar geleden dat een mens voet op de maan zette. Daarom is dr. Sebastiaan de Vet te gast. Hij is planeetonderzoeker en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Tom Herlaar vraagt hem: waarom wilde Amerika zo graag naar de maan? Wat heeft die maanlanding van 1969 ons opgeleverd? En hoe gaat het nu verder, gaan we naar de maan of gaan we naar Mars?

Open Huis, zaterdag 20 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Over muren heen, buitenaards leven en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Rabbijn Lody van de Kamp en moslima Oumaima Al Abdellaoui schreven samen het boek ‘Over muren heen’; een hoopvolle briefwisseling tussen een Joodse rabbijn en een jonge Islamitische vrouw. In het boek wordt beschreven hoe twee heel verschillende mensen de moeite nemen om zich in de wereld van de ander te verdiepen en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Doordat Van de Kamp en Al Abdellaoui dat deden kwamen ze erachter dat ze meer overeenkomsten hadden dan ze dachten. Aan Yvonne Sprunken vertellen ze over hun vooroordelen, verschillen en overeenkomsten.

Buitenaards
Zaterdag is het precies vijftig jaar geleden is dat de eerste mens voet zette op de maan. Dit bijzondere jubileum is voor Yvonne Sprunken aanleiding voor een gesprek met dominee Ed Meenderink en bioloog Tom Zoutewelle. In het radiomagazine ‘EO Live’ legt ze beide gasten de vraag voor of je als christen in buitenaards leven kunt geloven.

Verder:

  • Een groot deel van de Verenigde Staten kampt met extreme hitte. De komende dagen stijgt de temperatuur op sommige plekken zelfs tot boven de 50 graden Celsius. Wat zegt dit? En wat zijn de verwachte consequenties van deze extreme hittegolven? Yvonne spreekt over dit onderwerp met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
  • Cultuurtheoloog Frank Bosman schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’. In een speciale zomerrubriek van ‘EO Live’ neemt Bosman de luisteraar mee in de zoektoch naar humor in de Bijbel. 
  • Guatemala wordt geteisterd door hevig geweld van straatbendes. Dagelijks vallen er doden en gewonden. Het bijbelgenootschap van Guatemala houdt zich naast vertaalwerk ook bezig met hulp aan jonge mensen om uit de bende-cultuur te stappen. Maar dat valt niet mee. We gaan erover praten met Paul Doth. Hij was namens het Nederlands Bijbelgenootschap aanwezig tijdens de opnames en met hem gaan we praten over wat hij meemaakte.


EO Live, zaterdag 20 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Mijn hart werd gebroken en moest opnieuw opgebouwd worden”

Michell Requena

In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke deze week met Michell Requena. In gezinshuis ‘Zorgzaamheid’ vangt hij – samen met zijn vrouw Natasja – zesentwintig pleegkinderen op. Michells verhaal valt op, blijkt onder meer uit de twee documentaires die rond hem zijn gemaakt: ‘Koning van de Jeugdzorg’ en ‘Dit Is Je Laatste Kans’. In ‘Onderweg’ maakt Elsbeth maakt nader kennis met de man die streng en liefdevol met zijn pleegkinderen omgaat.

Michell werd geboren op Curaçao. Na een aantal opleidingen en diverse baantjes start hij zijn eigen klusbedrijf. “De ondernemer in mij stond al vroeg op”, vertelt hij aan Elsbeth. Uiteindelijk komt Michell in de jeugdzorg terecht. Na een paar jaar in deze sector start hij zijn eigen bedrijf.

Het leven gaat voor de pleegvader niet alleen over rozen. Als zijn relatie in een diep dal terecht komt, ontdekt hij met hulp van zijn tante het christelijk geloof. Daarna ziet zijn leven er compleet anders uit. “Mijn hart werd gebroken en moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden”, legt hij uit.

Zijn bekering geeft ook een nieuwe impuls aan zijn werk in de jeugdzorg. Een documentaire over ‘Mama Heidi’ die in Mozambique kinderen zonder ouders opvangt, inspireert hem om zelf pleegkinderen in huis te nemen.

Onderweg, zaterdag 20 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Vivaldi’s geloofsbelijdenis

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In veel kerken wordt wekelijks een geloofsbelijdenis uitgesproken. Meestal de Apostolische geloofsbelijdenis (de 12 artikelen), maar ook de Geloofsbelijdenis van Nicea. In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond het ‘Credo in unum Deum’ van Antonio Vivaldi. Dit stuk componeerde hij naar aanleiding van het eerste deel van de geloofsbelijdenis van Nicea.

“Ik geloof in één God, de almachtige Vader, Schepper van de hemel en de aarde, van alle zichtbare en onzichtbare dingen. En in één Here Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God, geboren uit de Vader voor alle eeuwen, God uit God, Licht uit Licht, waarachtig God uit waarachtig God; geboren, niet gemaakt, van hetzelfde Wezen met de Vader; door Wie alle dingen gemaakt zijn.” 

Een geloofsbelijdenis is niet alleen een gezamenlijke uiting van het geloof wat in de kerk beleden wordt, maar het is ook een reactie op dwalingen in de geloofsleer. Naar aanleiding van die dwalingen werd een concilie gehouden. De kerkleiders kwamen dan bijeen om een standpunt te formuleren. Het resultaat werd aan de gelovigen voorgehouden als richtsnoer voor hun geloofsleven.

Musica Religiosa, zaterdag 20 juli om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Samenwonen of trouwen?

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Lynda Hessel neemt de NPO Radio 1-luisteraar op de vroege zondagmorgen mee in de wereld van religie en zingeving. Te gast zijn: Maartje Nitrauw, Fieke Opdam en Yanki Jacobs. Met hen praat Lynda onder meer over samenwonen en de waarde van het huwelijk. Ook is er aandacht voor het nut van online activisme.

Dit is de Zondag, zondag 21 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Thuis zijn

Ds. Jan Verlinde

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Jan Verlinde van de Protestantse Kerk in Nederland in Axel (Zeeland) over Lucas 15 vers 11-24. 

Groot Nieuws, zondag 21 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Hij mag groter, ik kleiner” (herhaling)

Wil Brouwer en Petra de Joode | © EO

In de Alle-Dag-Kerk, in de Engelse Hervormde Kerk aan het Amsterdamse Begijnhof, spreekt presentatrice Petra de Joode met Wil Brouwer over ‘Je overgeven aan God’. Hoe doe je dat? Volgens Brouwer is het “Een-Saam zijn, samen zijn met die ‘Ene’. Vertoeven, gekend zijn…”

Wat een geluk dat God ons humor en vertrouwdheid geeft. Dat het niet alleen om ‘mij’ gaat maar ook om de ander! Dat leerde Brouwer al jong: “het gaat om de Ander kindje”. Kortom: “Hij mag groter, ik kleiner.” Dat is een besef dat bevrijdt. De meditatie in deze uitzending gaat over dit thema en wordt verzorgd door journalist, spreker, schrijver en programmaker Leo Fijen uit Maartensdijk.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 21 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering was eerder te horen op 8 juli 2018.

‘Nog even zondag’ met Miranda Middag (herhaling)

Miranda Middag en Petra de Joode | © EO

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Miranda Middag over haar kijk op de zondag en over haar boek Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht. In dit boek presenteert ze het gehele Mattheüs-evangelie op rijm. “In het begin dacht ik: ik ga het voor kinderen doen”, vertelt ze. “Maar ik ontdekte dat ik dan zou moeten censureren, omdat delen uit de Bijbel niet toegankelijk zijn voor jonge mensen. En zo ontstond het idee: het Evangelie op rijm. Het wordt omarmd door heel verschillende mensen. ‘Je kunt er op rappen’, zei iemand uit de Bijlmer tegen me.” Ook schreef Middag de methode Zeg ’t Eens, Nederlands voor jonge buitenlanders én is ze docent Nederlandse taal voor expats.

Nog even zondag, zondag 21 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering was eerder te horen op 3 maart 2019.