Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 13 t/m 19 juli 2019

12 juli 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 13 t/m 19 juli 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met Cathrien Maas (redacteur bij Jinek), Forum voor Democratie-lid Paul van der Bas en Diederik de Groot (BNR Nieuwsradio). Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 13 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1

Vincent Cornelissen over leven met ALS

Petra de Joode | © NPO

Het spelen lukte ineens niet meer. Hij dacht dat zijn klarinet stuk was, maar het waren zijn vingers die dienst weigerden. Het bleek de ongeneeslijke zenuwziekte ALS te zijn. Een doodvonnis. In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode zaterdag met Vincent Cornelissen. ‘Zou het echt?’, dacht hij, ‘of zou ik de statistieken kunnen verslaan?’.

Petra praat met Vincent over wat de ziekte betekent voor hem en zijn gezin. Hoe leeft hij zonder voortdurend aan de dood te denken? Vincent bundelde de aantekeningen uit zijn dagboek in het boek ‘Goudenregen, kroniek van een levensgenieter met ALS’. Een boek dat gaat over het verloop van zijn ziekte en over de tranen bij de sloop van zijn zelfgebouwde veranda toen daar de nieuwe slaap- en badkamer moest komen. Over zijn moeite met het regelmatig invullen van de ALS-vragenlijsten, omdat die gaan over wat hij niét meer kan. Maar vooral beschrijft het boek zijn leven. “Het staat vol verhalen uit zijn jeugd, zijn studententijd, de feesten, de liefde van zijn leven en de geboorte van zijn drie dochters”, zegt Petra. “En elk hoofdstuk eindigt met een daarbij passend muziekstuk.”

“Al lezend leerde ik Vincent kennen als een enthousiaste, beweeglijke, muzikale man met een levenskracht waar ik jaloers op ben”, zegt Petra. “Zoals hij het zelf zegt: ‘Ik heb ALS maar ik bén het niet.’

Open Huis, zaterdag 13 juli om 14.00 uur op NPO Radio 5.

5 jaar na de MH17-ramp, wielrennen en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Op woensdag 17 juli is het precies vijf jaar geleden dat de MH17-ramp plaatsvond in Oost-Oekraïne. Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergeschoten en alle 298 inzittenden kwamen om het leven. De Hilversumse pastoor Jules Dresme heeft voor veel nabestaanden een belangrijke rol gespeeld in het verwerkingsproces. ‘EO Live’ is benieuwd hoe hij de afgelopen jaren heeft ervaren heeft. Heeft MH17 ook zijn leven veranderd?

Is wielrennen een typisch katholieke sport?
De ‘Tour de France’ is in volle gang. Traditioneel gezien is de wielersport vooral groot in katholieke gebieden zoals Spanje, en in de landen van die andere twee grote wielerrondes: Frankrijk en Italië. In Nederland leeft de sport meer in de katholieke provincies Brabant en Limburg dan in het overwegend protestantse Drenthe. Maar hoe komt dat? Yvonne Sprunken vraagt aan professor Paul van Geest óf en waarom wielrennen een typisch katholieke sport is.

Verder:

  • Deze week werd bekend dat de productie van de Volkswagen Kever definitief gaat stoppen. Paul Schilperoord schreef over misschien wel de beroemdste auto ooit het boek ‘Het geheim van Hitlers Volkswagen’.
  • De stichting ‘Christenen voor Israël’ is op de vingers getikt door het ministerie van Economische Zaken. De reden? Ze verkopen wijn met het label ‘gemaakt in Israël’. En dat mag niet, want volgens Europese regels moet wijn uit bijvoorbeeld Bethlehem of Hebron als Palestijns product worden aangemerkt. Sara van Oordt van ‘Christenen voor Israël’ vertelt.
  • Bushcraften: volledig één zijn met de natuur en daarin proberen te overleven. Siegurd van Leusen is christen én bushcrafter. Hij voelt zich thuis in de natuur. In ‘EO Live’ vertelt hij over zijn leefwijze, waar hij ook zijn beroep van maakte.
  • Volgende week bezoekt premier Mark Rutte de Amerikaanse president Donald Trump. Welke relatie heeft Nederland momenteel met de Verenigde Staten? Yvonne vraagt het aan Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
  • Op 13 juli 1928 vond in Limburg het grootste en ernstigste mijnbouw-ongeluk plaats in de geschiedenis van de Nederlandse mijnbouw. Door een gasexplosie bij Staatsmijn Hendrik in Brunssum vielen 13 doden. Oud-mijnwerker Bern Quadackers weet uit ervaring hoe gevaarlijk het werk onder de grond was.
  • Rasika Bos deelt haar aangrijpende persoonlijke verhaal naar aanleidig van haar boek ‘Curry met Hagelslag’. 
  • Jonathan Fokker vertelt over het innovatieve, missionaire project ‘All Nations Business For Mission’. Evangelieverkondiging en het opzetten van bedrijven gaan hier hand in hand. 
  • Een Canadese professor denkt te weten waar de Ark van het Verbond uit het Oude Testament zich bevindt. Hoe serieus moeten we deze claim nemen?


EO Live, zaterdag 13 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met fractievoorzitter Marianne Thieme

In ‘Onderweg’ is Marianne Thieme een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. In een persoonlijk en openhartig gesprek gaat het uiteraard over politiek en dieren, maar ook over haar drijfveren, inspiratie en geloof.

“De eerste jaren waren tropenjaren”, zegt Thieme. “Je bent jong en je gaat er volledig voor.” Maar al snel was er behoefte aan ritme. “Dat ritme diende zich in 2003/2004 aan toen ik kennismaakte met de Zevende-dags Adventisten. Zij vieren de sabbat; als een vluchtheuvel in de tijd. Dat ben ik ook gaan vieren. Ik zou het iedereen aanraden dat je een moment in de week hebt waar hekken omheen staan. Geen ruimte voor computers, mails, werk of commerciële activiteiten. Het gaat om recreatie. Je batterij opladen. Ruimte laten voor reflectie en voor elkaar.”

Ook vertelt de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “We zijn op het juiste moment begonnen met dierenrechten, natuur en milieu op een politiek niveau te brengen. Ik zie ons als onderdeel van een bredere beweging; een tijdgeest. Wij surfen op de golven die al zijn ontstaan door eerdere emancipatiebewegingen rondom de bevrijding van slaven, het geven van rechten aan vrouwen, aan kinderen.”

De frontvrouw van de ‘groene’ oppositiepartij roept op om bescheiden te zijn over je eigen rol op de aarde. “Ik denk dat de arrogantie van de mens om alles naar zijn eigen hand te zetten omwille van korte termijn – vaak economische – belangen, zagen is aan de tak waarop je zit.”

Onderweg, zaterdag 13 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Moet je een comapatiënt altijd in leven houden?

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Willem de Gelder neemt de NPO Radio 1-luisteraar op de vroege zondagmorgen mee in de wereld van religie en zingeving. Te gast zijn: Annemarie Foppen, Remco van Mulligen en Robin ten Hoopen. Naar aanleiding van het nieuws over de Franse comapatiënt Vincent Labert spreekt Willem met de drie opiniemakers over het wel of niet in leven houden van een comapatiënt. Ook is er aandacht voor censuur op Twitter.

Dit is de Zondag, zondag 14 juli om 6.00 uur op NPO Radio 1.

'Blijf volhouden'

Dominee Alfred Post

“Twee mannen zitten vlakbij Jericho langs de kant van de weg”, vertelt dominee Alfred Post in ‘Groot Nieuws’. “Ze zijn blind. Maar blind als ze zijn, geloven ze dat Jezus hen kan helpen. De mannen hebben een sterk geloof. Ze hebben nooit één wonder van Jezus gezien. Ze kennen Jezus alleen van horen zeggen. Toch roepen ze, als ze horen dat Jezus voorbijgaat: ‘Heere, Zoon van David, ontferm U over ons!’.

De predikant van de Hervormde Gemeente Elim (’t Harde) spreekt over Mattheus 20 vers 29-34. “Je vindt soms een sterk geloof op plaatsen en bij mensen waar je dat eigenlijk helemaal niet verwacht. (…) Als dominee zeg ik: met al onze boeken, bijeenkomsten, bibliotheken vol godgeleerdheid, weten we soms nog zo weinig van het eenvoudige, kinderlijke geloofsvertrouwen in Christus en Zijn kracht.”

“De blinde mannen roepen: ‘Heere, Zoon van David, ontferm u over ons!’. Brengen we dat zelf ook in de praktijk? Dat we roepen, telkens weer: ‘Heer, ontferm U over mij, Zoon van David?’ (…) Wie je ook bent, hoe je leven ook is gelopen tot nu toe: doe het maar, roep het maar. Aarzel niet. Jezus, de Heere, is vol ontferming. Hij wil u bijstaan in uw nood. Hij is vol van genade en waarheid. Hij kan uw zonden vergeven. Hij is vol van liefde. Hij zal u niet afwijzen om wie u bent. Iedereen die de naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden.

“De mensen die achter Jezus aanlopen, horen de blinden mannen roepen. Ze bestraffen die twee blinden. ‘Wees nou toch eens stil. Wat een herrie maken jullie.’ Maar dan roepen ze nog harder.” In ‘Groot Nieuws’ legt dominee Post uit waarom dit voor ons een belangrijk voorbeeld is.

Groot Nieuws, zondag 14 juli om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Een getuigenis op straat

Yvonne Sprunken | © NPO

“Wij maken het niet meer mee, maar het komt zover dat de protestantse en rooms-katholieke kerk een worden.” Daar is Herman Miedema van overtuigd. Hij gelooft in de oecumene en nodigt Yvonne Sprunken uit om met hem en honderden anderen mee te lopen in de jaarlijkse Sint Jansprocessie in Laren. Een optocht die symbool staat voor Gods volk dat onderweg is, verenigd in de kerk, samen biddend, samen mediterend.

In 1581 maakte de Staten-Generaal via een plakkaat kenbaar dat zij alle publieke rooms-katholieke openbare geloofsuitingen verbood voor plaatsen boven de rivieren. Dus mocht de rooms-katholieke kerk daar geen openluchtdiensten meer houden en mochten er geen processies meer gelopen worden. Er was één uitzondering: in Laren mocht men wél de straat op om de jaarlijkse Sint Jansprocessie te houden. Nog steeds wordt daar jaarlijks rond 24 juni, de gestelde geboortedag van Sint Jan/Johannes de Doper, een processie gehouden. Een langlopende traditie; een getuigenis op straat voor het publiek en een verdieping van het geloof voor de deelnemers.

Een optocht die gewijd is aan een Heilige roept bij veel protestanten vragen op. Die vragen legt presentatrice Yvonne Sprunken niet alleen aan Herman Miedema voor maar ook aan pastoor Jan Vriend, die ze ontmoet in de Larense Sint-Jansbasiliek.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 14 juli om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Lex Boot (hh)

Lex Boot en Petra de Joode | © EO

De waarde van verstilling en meditatie, daarover gaat het deze week in ‘Nog even zondag’. Lex Boot, voorganger van de Protestantse Gemeente in Zeewolde, is te gast. Hij is ervan overtuigd dat we in deze overprikkelde en rationele tijd weer moeten leren om stil te worden om zo God te kunnen verstaan. “We leren God niet kennen door hem te begrijpen, maar door hem te beminnen.” Met Petra de Joode praat Lex hier uitgebreid over door. Zo vertelt hij over zijn ochtendritueel, waarin hij ontvankelijk wil zijn voor ‘het ritselen van de Geest’ en over de meditatieve kracht van het hardlopen.

Nog even zondag, zondag 14 juli om 22.00 uur op NPO Radio 5. Deze aflevering is eerder uitgezonden op 3 februari 2019.