Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Nieuw EO-programma toont de mens achter de medaille

Meer dan Goud, vanaf 26 juli elke vrijdag, 21.30 uur op NPO 1

4 juni 2019 in het dossier Pers

In het nieuwe EO-programma ‘Meer dan Goud’, dat deze zomer te zien is op NPO 1, leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Jarenlang hebben Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Bas van de Goor, Hans van Breukelen, Kim Lammers en Elis Ligtlee alles op alles gezet om de beste te worden en te blijven. Samen maken ze de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? En wat blijkt uiteindelijk meer waard dan goud?

Elke aflevering kent één hoofdpersoon. Aan de hand van persoonlijke foto’s delen Erben, Leontien, Kim, Bas, Elis en Hans wat hen toen bezighield en wat hen nu (nog) raakt. Tijdens het ontbijt en het diner delen ze kostbare kleine en waardevolle grote momenten uit hun sport- en privéleven. In de karakteristieke setting van kasteel Rechteren in Overijssel zien we de voormalig topsporters met elkaar lachen en huilen. Ook spreken ze de ander moed in, houden ze elkaar waar nodig een spiegel voor en genieten ze van gezamenlijke activiteiten.

Intiem en authentiek
“De opzet van het programma zorgt ervoor dat we de sporters op een eerlijke, kwetsbare manier beter leren kennen”, vertelt EO-eindredacteur Herman Wegter. “Er is geen presentator; de sporters hebben alleen elkaar. De openhartige gesprekken geven een intiem en authentiek beeld van de mens achter de medaille. Het mooie is dat de sporters alle zes een bijzonder, inspirerend en verrassend verhaal blijken te hebben. Dat ze, ondanks hun grootse prestaties, net zo mens zijn als jij en ik, met alle twijfels, eigenaardigheden en onzekerheden die daarbij horen.”

Gouden lessen
De oud-topsporters wonnen gezamenlijk maar liefst zeven keer Olympisch goud, behaalden negentien wereldtitels en negen Europese titels. Bas van de Goor won in 1996 Olympisch goud met het Nederlands volleybalteam. In ‘Meer dan Goud’ vertelt hij over dit moment, maar ook over de stormen die hij moest doorstaan vanwege diabetes en lymfeklierkanker. Kim Lammers betrad in 2012 de hoogste trede van het Olympische podium. Zij leerde in haar hockeycarrière het belang van jezelf zijn en vertrouwen op eigen kracht. Met schaatser Erben Wennemars, tweevoudig wereldkampioen sprint, gaat het onder meer over zijn bewijsdrang en doorzettingsvermogen. Elis Ligtlee won in 2016 Olympisch goud op het onderdeel keirin; ze beschrijft de impact en de keerzijde van deze medaille. Hans van Breukelen, die in 1988 Europees Kampioen werd met het Nederlands elftal, vertelt hoe hij zich vaak een vreemde eend in de bijt voelde. En viervoudig Olympisch kampioen Leontien van Moorsel vertelt over het belang en de invloed van familie.

Meer dan Goud wordt geproduceerd door POSVIDEO. 
Meer dan Goud, vanaf 26 juli elke vrijdag rond 21.30 uur op NPO 1.

Afleveringsinformatie

  • Aflevering 1 – 26 juli – Hans van Breukelen
  • Aflevering 2 – 2 augustus – Kim Lammers
  • Aflevering 3 – 9 augustus – Erben Wennemars
  • Aflevering 4 – 16 augustus – Elis Ligtlee
  • Aflevering 5 – 23 augustus – Bas van de Goor
  • Aflevering 6 – 30 augustus – Leontien van Moorsel

Download hier de gidsteksten van de zes afleveringen.

Bekijk foto's

Download foto's

Download foto's van 'Meer dan Goud':

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.

Kijklink

Voor een kijklink van aflevering 1 kunt u terecht bij Linda van de Pol, via het e-mailadres: [email protected]

Contactpersonen Pers

Linda van de Pol
e. [email protected]
t. 06 21 59 04 41

Cornelis Vlot
e. [email protected]
t. 06 21 57 31 27