Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 29 juni t/m 5 juli 2019

28 juni 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 29 juni t/m 5 juli 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met radiomakers Guido van Dijk en Ilan Hoekstra én onderzoeksjournalist + podcast-specialist Astrid Cornelisse. Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 29 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1

Homoseksualiteit en het christelijk geloof

Zegert van der Linde | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Open Huis’ spreekt Zegert van der Linde over de EO-documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’. In deze documentaire – die zondagavond wordt uitgezonden – vertellen diverse christelijke homoseksuelen over hun relatie met de kerk. Twee van hen zijn te gast in ‘Open Huis’: Everdien Hagen en John Lapré.

Open Huis, zaterdag 29 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met zanger Stef Bos

In ‘Onderweg’ is zanger Stef Bos te gast bij Elsbeth Gruteke. De zanger ging afgelopen jaren van ‘ik geloof in niks’, naar ‘ik geloof in iets’. In dit interview vertelt hij uitgebreid over deze beweging, over zijn leven in drie landen en over zijn soms moeizame relatie met vaderland Nederland. “Soms begrijp ik niets van de wereld en van de dingen die men elkaar toeschreeuwt, en mijn kinderen moeten daar een antwoord op vinden. Ik kan de zaadjes planten, zij moeten het water geven. Maar als het er zo heftig aan toegaat denk ik soms zelfs: ‘Dit is mijn land niet meer, maar ik wil hier ook thuis zijn’.”

Bos weet zich geïnspireerd door de dominee van de kerk waar hij opgroeide. “Hij was in Dachau geweest, maar werd juist milder! We hebben dit soort lichtgevende mensen nodig, ik weet niet of ik dat ben, maar ik kan wel iets van licht doorgeven.”

Onderweg, zaterdag 29 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Deep River

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ klinkt zaterdagavond ‘Deep River’, uitgevoerd door het Kanneh-Mason Trio. Het Kanneh-Mason Trio bestaat uit broers Sheku, Braimah en zus Isata Kanneh-Mason. De uitvoering van de broers en zus is gebaseerd op de bewerking die Samuel Coleridge-Taylor maakte voor piano. Deze bewerking pasten Sheku, Braimah en Isata op hun beurt weer aan, zodat zij het samen konden spelen. Het stuk is bijzonder voor ze omdat hun moeder, net als Samuel Coleridge-Taylor, uit Sierra Leone komt.

Musica Religiosa, zaterdag 29 juni om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Het christendom en onze samenleving

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Willem de Gelder neemt de NPO Radio 1-luisteraar op de vroege zondagmorgen mee in de wereld van religie en zingeving. Te gast zijn: rabbijn Yanki Jacobs, radio- en podcastmaker David Boogerd en journalist + historicus Remco van Mulligen. Met hen spreekt Willem onder meer over de rol die het christendom heeft gespeeld in het vormen van de samenleving na de Verlichting. 

Dit is de Zondag, zondag 30 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘Zie mij, mijn God’

Andries Knevel | © EO/Willem-Jan de Bruin

“Hoe langer ik in de Bijbel lees, hoe boeiender ik die Bijbel vind”, vertelt Andries Knevel in ‘Groot Nieuws’. “Juist ook omdat dit boek van God zo’n door en door menselijk boek is. Een boek van de levende God en een boek van mensen zoals u en ik. Want waar in heilige boeken lees je dat je zo maar onbevangen God mag aanklagen? En dan niet in hoog en verheven taal, maar fel en ronduit.”

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Andries Knevel over Psalm 13. In die Psalm staat onder meer: ‘Hoe lang vergeet u mij nog? Hoe lang verbergt u uw gelaat? Hoe lang heb ik nog zoveel zorgen en verdriet?’ Knevel: “Dat zijn pittige woorden die David tegen God uitspreekt. (…) David is God kwijt, dat is wel duidelijk en hij zit ook in de problemen, zoveel is ook wel duidelijk. En van dat alles geeft hij God de schuld. Want God denkt niet meer aan hem. Hij is niet meer met hem bezig. Hij heeft geen aandacht meer voor hem.”

“Misschien denkt U wel: ‘Hé, die David, die ken ik, dat ben ik. Ook ik denk wel eens dat God me vergeten is. Want het gaat in mijn leven niet zoals ik graag wil, ondanks dat ik God heb gevraagd om me te helpen’.”

“En wat doet David? Wat opvalt is dat hij God niet kwijt is. Hij zegt niet: ‘Ik kap ermee’. Nee, hij klaagt God aan. Hij blijft in God geloven ondanks het feit dat God niet antwoordt. En het tweede is: hij gaat bidden en smeken. ‘Zie mij, antwoord mij Heer’. Hij begint met: ‘Zie mij’. (…) Mooi om dat te vragen. ‘Heer wilt u weer naar mij kijken en omkijken? Wilt u niet wegkijken? Ik weet dat u ogen hebt die vol genade, liefde, trouw en geduld zitten. Mag ik die ogen weer zien, mag ik u weer diep in de ogen kijken? Ik vind die twee woorden aangrijpend. Zie mij. Want die dichter kan niet zonder God, ondanks het feit dat God hem naar zijn eigen waarneming vergeet.”

“En dan bidt hij ook: ‘Antwoord mij Heer’. Dat is het concrete gebed om hulp in nood. Welke nood dan ook. Ook uw nood. Leg het bij God neer.” (…) En dan staat er ook nog in dit korte gebed: ‘Mijn God!’ Kijk daar zit het geheim van het geloof. God heeft hem vergeten, en toch zegt hij: ‘Mijn God!’ Aan God vasthouden tegen alle omstandigheden in, dat is geloof. Geloof is geen routekaart voor geluk, geen routekaart voor succes, en zeker niet voor onmiddellijk succes. Vandaag voor 12 uur vannacht besteld, morgen in huis. Geloof is vasthouden aan God en je vertrouwen op hem blijven stellen, juist als het leven pijn doen. Juist als God tegenvalt. Toch ‘Mijn God’ blijven roepen.”

In de uitzending van zondagmorgen legt Andries Knevel uit waar het geheim van dit vertrouwen zit.

Groot Nieuws, zondag 30 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Waarom greep U niet in?”

Yvonne Sprunken | © NPO

Rinke Steutel zou zich het liefst omdraaien en buiten blijven staan. Er liggen in de PKN-kerk in Bennekom gewoonweg te pijnlijke herinneringen. Toch gaat ze deze zondag in ‘Zin, Zout & Zegen’ - na twee jaar afwezigheid - met Yvonne Sprunken weer de kerk in.

In de uitzending geeft Rinke woorden aan het grote verdriet dat haar ervan weerhoudt om op zondag naar de kerk te gaan. Een verdriet waardoor de hooggevoelige Rinke steeds meer in de knoop kwam; met God en met zichzelf. Ze is inmiddels druk bezig de warboel te ontrafelen, maar merkt dat de knopen niet zomaar te ontwarren zijn.

Met dominee Agnes Gilles bespreekt Rinke nog steeds regelmatig al haar vragen, waaronder de bekende: ‘Heer, waarom deed U niks? Waarom greep U niet in?’. Dat dominee Gilles deze vragen niet schuwt, blijkt ook uit de preek waar Rinke en Yvonne samen naar gaan luisteren in de Brinkstraatkerk in Bennekom.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 30 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Ingeborg Janssen

Ingeborg Janssen en Petra de Joode | © EO

Deze week is Ingeborg Janssen te gast in ‘Nog even zondag’. Geregeld gaat ze op zondagmorgen voor in Baptistengemeenten door het hele land. Ze geniet van de gemeenschapszin, maar mist soms de stilte en rust. Die vindt ze wél in het Arnhemse stadsklooster, waarvan ze medeoprichter is. Met Petra de Joode praat ze door over de spiritualiteit van de Northumbria community, die in aan het klooster ten grondslag ligt. Het is een spiritualiteit van ‘beschikbaar-zijn en kwetsbaar-zijn'. Dat betekent veel ruimte voor gastvrijheid en creativiteit, maar ook voor lastige vragen en zelfs een 'ketterse opdracht'.

Nog even zondag, zondag 30 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Oproep tot stilte

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

‘Let all mortal flesh keep silence’ zingen de Benedictines of Mary, Queen of Apostles. “Als we de zusters van de benedictijnse orde uit Missouri horen zingen, kunnen we ons voorstellen hoe ze dit samen zingen in een verder stille en donkere kapel”, zegt presentatrice Gerja Wolf. “Hun stemmen roepen ons op om stil te zijn; om ons te richten op God en verder alle andere stemmen van het leven stil te laten worden. In deze stilte zijn we kwetsbaar en kunnen gedachten op ons afkomen die we misschien liever niet onder ogen zien. Maar het kan ook een plek zijn waar we God kunnen ontmoeten, Hem zien en onszelf zien door Zijn ogen.

Musica Religiosa, zondag 30 juni om 23.00 uur op NPO Radio 5