Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 22 t/m 28 juni 2019

21 juni 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 22 t/m 28 juni 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Lynda Hessel de weekendkranten met onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne, ‘politieke junk’ Iftin Abokor en Cathrien Maas (redacteur bij de talkshows ‘Pauw’ en ‘Jinek’). Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 22 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1

Van manager naar ‘Mister Moestuin’

Wim Kok

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode deze week met Wim Kok. Jarenlang werkte hij als manager bij KPN. Toen hij met vervroegd pensioen kon, maakte hij de move van manager naar Mister Moestuin.

Samen met andere vrijwilligers bouwde Kok de afgelopen jaren een drassig veldje van Kinderboerderij De Veenweide in Soest om tot een groen paradijs: een pluk- en proeftuin, een insectentuin met kas en – sinds dit voorjaar – een moestuin met twaalf grote bakken waarin de schooljeugd van Soest zelf kan zaaien en planten. Wim leert het ze graag, want: “Als zíj niet meer weten waar voedsel vandaan komt, wie moet dan later zorgen voor onze natuur?”

Onder de vlag van IVN-Eemland geeft Wim – samen met zijn maat Harry van de Deijssel – de cursus ‘moestuinieren voor beginners’.

Open Huis, zaterdag 22 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Verdriet over Anja Schaap, strafzaak MH17 en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ bespreken Yvonne Sprunken en sidekick Tjitske Volkerink deze week diverse onderwerpen. Zo is er aandacht voor het verdrietige nieuws dat het lichaam van de vermiste Anja Schaap uit Katwijk in zee is gevonden. Anja was lid van de hervormde kerk in Katwijk. Hoe heeft deze gemeenschap de afgelopen tijd ervaren? De dominee van de Ontmoetingskerk vertelt hierover.

Daarnaast is er aandacht voor het nieuws rondom MH17. Er wordt een strafzaak gestart tegen de verdachten die verantwoordelijk worden geacht voor het neerhalen van het vliegtuig in 2014. Hoe gaat het nu verder? Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad, deelt zijn visie op deze zaak.

Verder:

  • Cultuurwetenschapper David Duindam (Universiteit van Amsterdam) is gespecialiseerd in herinneringscultuur. Hoe verklaart hij de vrolijke selfies op rampplekken, zoals in Tsjernobyl en Auschwitz?
  • Hoe verwerk je een traumatisch verleden? Ida Schutter – schrijfster van het boek  ‘Met terugwerkende kracht’ – vertelt haar persoonlijke verhaal. 
  • Jan van Meerten van het Logos Instituut vertelt over het imagoprobleem van de wolf.
  • Betty Timmerman (relatiebeheerder bij Dorcas) en Gezina van den Bos en Barbara Stouwdam van kleinkunsttheater ‘Op en top vrouw’ vertellen over een bijzonder project in Ethiopië. 
  • Op 22 juni 1633 constateerde wetenschapper Galileo Galilei dat de aarde om de zon draait en dus niet het centrum van het universum is. Hoe zat dat ook alweer? Bisschop Everard de Jong, die promoveerde op de methodologie van Galileo Galilei, legt uit.
  • Yvonne belt met Lotte Jensen. Zij is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis en weet alles van nieuwsverspreiding via liederen.
  • Singer-songwriter Elisabeth Smink betreedt het EO Live-podium.

EO Live, zaterdag 22 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“De grondtoon in mijn leven is veranderd”

Willemijn Dicke | © Nina Tulp

Willemijn Dicke is deze uitzending te gast bij Elsbeth Gruteke in ‘Onderweg’. Dicke maakte de afgelopen tien jaar een bijzondere reis: van militant atheïst naar gelovige. Deze reis beschrijft ze in haar boek ‘De Sjamaan en ik’. In ‘Onderweg’ vertelt ze hoe ze als christelijk opgevoed meisje het geloof de rug toekeerde. Ze vond het geloof voor domme mensen. Maar nadat haar baan, gezin en leven haar niet gelukkig maakten, ging ze op een spirituele zoektocht. Via yoga, een poldersjamaan en andere wegen kwam ze uiteindelijk bij de christelijke mystiek. Waar eerst onverklaarbare zaken niet konden bestaan is er nu ruimte voor datgene dat niet wetenschappelijk te bewijzen is. Een gesprek over zoeken, vinden en eenheidservaringen.

Onderweg, zaterdag 22 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Muziek van de Duitse componist Johann Hermann Schein

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

De Duitse componist en dichter Johann Hermann Schein was zeer talentvol. Na zijn studies Rechten en Letterkunde werd hij muziekleraar en later kapelmeester. Helaas werd het leven van de Duitse componist geteisterd door ziekte en dood: van zijn tien kinderen bleven er maar twee in leven. Ook zijn eerste vrouw stierf op jonge leeftijd.

Zelf had Schein ook een zwakke gezondheid: hij werd slechts 44 jaar oud. Bijna half zo oud als zijn goede vriend Heinrich Schütz. In zijn vrij korte leven heeft Schein indrukwekkende muziek geschreven. In ‘Musica Religiosa’ klinkt zaterdagavond het motet ‘Wende dich, Herr, und sei mir gnädig’. In dit motet staan de verzen 16 - 18 van Psalm 25 centraal: ‘Wend U tot mij en wees mij genadig. Bevrijd mij uit mijn angsten en neem weg al mijn zonden’

Musica Religiosa, zaterdag 22 juni om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Was vroeger alles beter?

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ duikt Lynda Hessel in de wereld van religie en zingeving. Met Hidde van Koningsveld, Douwe de Roest en Wilhelm Roseboom praat ze over de stelling ‘Vroeger was alles beter’, naar aanleiding van de ophef rond Sesamstraat en de terugkeer van Lingo. Ook gaat het in de uitzending over praten over de dood én over de afschaffing van het celibaat voor rooms-katholieke priesters in het Amazonegebied.

Dit is de Zondag, zondag 23 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Geduld leren van God

Ds. Thejon Bos

“Geduld is een schone zaak, zo luidt het spreekwoord. En dat is ook zo”, begint ds. Thejon Bos zijn overdenking. In ‘Groot Nieuws’ vertelt de predikant van de Hervormde Gemeente in Waddinxveen over Jacobus 5 vers 7-8 en Galaten 5 vers 22.

“Mooi als er een beetje rek zit in de omgang met elkaar, dat als de ander of jijzelf tegenvalt, dat het dan niet meteen over en uit is. Geduld is mooi, maar het zit niet in onze genen. Wel in die van God. Geduld is echt iets van Hem. Hij is er vol van.”

“In veel psalmen wordt God geprezen vanwege zijn lankmoedigheid”, zegt de predikant. “Dat is een oud woord voor geduld. Maar het laat precies zien wat het is. Lankmoedig, dat is letterlijk: lang van moed. God houdt de moed er lang in, geeft niet snel op als het tegenvalt, heeft een lange adem.”

In ‘Groot Nieuws’ laat ds. Bos aan de hand van voorbeelden uit het Oude en Nieuwe Testament zien hoe geduldig God en Jezus steeds weer zijn. Ook zegt hij: “Dit waar God zo vol van is, kan ons ook eigen worden. Niet via de genen maar via de Geest. Ook u en ik kunnen iemand worden die lang de moed erin houdt al valt een ander nog zo tegen.” Maar hoe? Dat komt naar voren in de uitzending die zondagochtend te horen is op NPO Radio 5.

Groot Nieuws, zondag 23 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5.

De Liefde (die nooit verdwijnt)

Mevr. Sleebos | © EO

‘Hou ik van de Heer en houd ik van God?’, daar zegt de 84-jarige Nelly Sleebos van harte ‘JA’ op! Hoewel haar leven lang niet altijd op rolletjes liep, heeft ze ervaren dat de hemel niet van koper is. In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Petra de Joode met mevrouw Sleebos mee naar de Grote kerk in Almelo.

Geloven in God is belangrijk voor mevrouw Sleebos, maar ook zingen en deel uitmaken van de kerkelijke gemeente in Almelo maakt haar leven naar eigen zeggen mooier. “Jammer dat dit programma maar een uur duurt”, zegt de Almelose, “want als ik met mijn kinderen in de auto zit, praat ik zoveel dat de radio uitgaat”. Mevrouw Sleebos heeft altijd veel te delen en te vertellen. In dit uurtje ‘Zin, Zout & Zegen’ deelt ze het belangrijkste, namelijk over de liefde die nooit verdwijnt.

De dienst in de Grote kerk in Almelo wordt geleid door gastvoorganger mw. ds. Maaike Schepers-van der Poll. Haar thema is, heel toepasselijk, ‘De Liefde’.

Ook koster Jurrien Witvoet schuift even aan. Hij weet veel over de geschiedenis van De Grote Kerk; het kerkgebouw dat mevrouw Sleebos zo prachtig vindt.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 23 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Alida Groeneveld

Alida Groeneveld en Petra de Joode | © EO

Alida Groeneveld wordt gedreven door het wenkende perspectief van het Koninkrijk van vrede, recht en gerechtigheid voor de hele wereld. Hoe ze hier zelf een bijdrage aan levert, vertelt ze deze week in ‘Nog even zondag’. Met Petra de Joode praat ze over haar werkzaamheden als voorganger, geestelijk verzorger en interim-predikant, waarin ze telkens weer met mensen op zoek is naar bronnen van hoop.

Nog even zondag, zondag 23 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.