Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 15 t/m 21 juni 2019

14 juni 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 15 t/m 21 juni 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met Paul van der Bas (FvD-lid en columnist bij PowNed), journalist en cabaretière Anouk Kragtwijk en Suus Boschloo (De Nieuws BV). Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 15 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1

Trauma's blootgelegd

Marijke Kolk | © Arenda Oomen

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode deze week met journalist Marijke Kolk en student Noa van Oostrom over het boek ‘Blootgelegd’. Met dit indrukwekkende boek willen Marijke Kolk en traumadeskundige Margriet Wentink de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van psychische trauma’s zichtbaar maken. Volgens het tweetal is er in de samenleving nog altijd een gebrek aan begrip en acceptatie rond dit onderwerp.

“Marijke en Margriet hebben studenten Journalistiek van de Hogeschool Utrecht gevraagd om te interviews te doen”, vertelt Petra. “Die ervaring heeft de studenten stuk voor stuk rijker gemaakt. Bij elk portret schrijft de student daar ook iets over.”

Petra: “De portretten hebben diepe indruk op me gemaakt. Juist omdat ze zo persoonlijk zijn en zo dichtbij. Overal om me heen lopen mensen trauma’s op. Omdat ze worden geconfronteerd met een brand, een vliegtuigongeluk, een overval thuis, homohaat, de zelfdoding van een geliefde, seksueel misbruik, zinloos geweld. Ik werd geraakt door het verhaal van politieman Joeri Sterringa, die na de moord op Robiënna nooit meer dezelfde was en haar - bij wijze van therapie - brieven ging schrijven.”

“Het is geen boek waar je blij van wordt. Toch spreekt er ook veel hoop en kracht uit. Veerkracht vooral, van de geportretteerden, die tóch kans zien om hun leven weer op te pakken. Met hulp. Die is er steeds meer en wordt steeds beter. Maar dan moeten trauma’s wel worden blootgelegd. Dit boek helpt daarbij.”

Open Huis, zaterdag 15 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5.

De onzichtbare problematiek van ouderenmishandeling

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ ontvangt Yvonne Sprunken ook deze week diverse gasten, met wie ze over een breed scala aan onderwerpen spreekt. Zo praat ze met Gerda Krediet over de onzichtbare problematiek van ouderenmishandeling, vertelt Otto de Bruijne over zijn leven en zijn ‘Ottobiografie’, maken we kennis met het initiatief ‘Hulpkonvooi Veluwe’ en betreedt Willow Mae (Willemijn van Helden) het EO Live podium.

EO Live, zaterdag 15 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Arno Brok: “Ik ben in Friesland gelukkig geworden als mens”

Arno Brok

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met de Commissaris van de Koning van Friesland, Arno Brok. Hij bekleedt deze functie nu ruim twee jaar. Friesland is de provincie waar hij zijn hart aan verloor toen hij er ging studeren. Voordat hij commissaris werd, was hij onder meer zeven jaar burgemeester van Sneek en ook zeven jaar van Dordrecht.

Brok is rooms-katholiek en draagt de prachtige titel ‘Ridder in de orde van het Heilig Graf van Jeruzalem’. Dit jaar ontmoette hij de paus. Tijdens die ontmoeting vroeg Brok hem om te bidden voor de Friezen.

In het openhartige gesprek gaat het onder meer over dat hij gepest werd op de basisschool; als katholiek in een omgeving van protestanten. “Op de lagere school kregen alle kinderen een poster van de Here Jezus Christus, behalve de katholieke kindjes.” Verder gaat het over zijn liefde voor Friesland, zijn geloof en ook de worsteling die hij in zijn puberteit doormaakte rond zijn geaardheid. "Die zoektocht was pittig, maar niet alles hoeft leuk te zijn in het leven.”

Onderweg, zaterdag 15 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Transseksualiteit, nieuwe geschiedeniscanon en meer in 'Dit is de Zondag'

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ duikt Willem de Gelder in de wereld van religie en zingeving. Met Mohamad Alhadjri, Tom Mikkers en Maartje Nitrouw praat hij over transseksualiteit in de Rooms-Katholieke Kerk, Vaderdag, de nieuwe geschiedeniscanon en wat we verwachten van onze oude dag.

Dit is de Zondag, zondag 16 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Onze Vader

Jurjen ten Brinke | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Jurjen ten Brinke, evangelist in Amsterdam en EO-presentator, over Lucas 11: 2-4. In dit Bijbelgedeelte geeft Jezus antwoord op de vraag van zijn leerlingen ‘Heer, leer ons bidden’.

“Of je nu christelijk bent opgevoed, een seculiere achtergrond of een moslimachtergrond hebt en pas kort christen bent: voor veel mensen is het helemaal niet gemakkelijk om God Vader te noemen.” (…) “Ik las ergens: ‘Wij hebben zelf het ‘recht’ niet om dit gebed te bidden, maar het hoort bij de heilige moed, het vieren van de pure genade en goedheid van de levende God.’ Mooi he? Het is in ieder geval geen ‘goedkope naam’, die je zo even pakt.”

In de uitzending vertelt Ten Brinke waar en hoe het woord ‘Vader’ al eerder in de Bijbel voorkomt. “In het Oude Testament is het Vaderschap van God verbonden aan vrijheid. Aan zoon en dochter zijn. Aan erfgenaam zijn. En geen knecht of slaaf. (…) Het woord ‘Vader’ in het gebed dat Jezus ons leert is een teken van intimiteit en vertrouwdheid, maar óók van revolutie en van hoop.”

“Toen Jezus dit zijn volgelingen leerde, maakte Hij dus een heel belangrijke stap. Eigenlijk zei Hij: die vrijheid, die gaat nú komen. Ik kom het Koninkrijk van God brengen! En Zelf moest Hij de veiligheid van de woning van Zijn Vader verlaten om dit mogelijk te maken. Jezus noemde God ook ‘Vader’ in Getsemané, in de worsteling om Zijn leven te geven.”

“Jezus leert het Zijn discipelen hier. Als je God je Vader noemt, dan laat je je leiden. Dan vertrouw je. En dat gaat heel ver. God ‘Vader’ noemen is een geloofsdaad, vol moed.” (…) “Ik hoop dat je met de leerlingen van Jezus leert om God je ultieme Vader te noemen. Die ook de perfecte Vader wil zijn voor jou… door alle gebrokenheid heen. En je uitnodigt om dat weer door te geven. Hem als Vader zien betekent ook Hem volgen. En door de Vader uitgezonden worden om zélf een vader te zijn, voor biologische kinderen of tal van anderen, voor wie je een zegen mag en kunt zijn.”

Groot Nieuws, zondag 16 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5.

"God kan pijn ten goede gebruiken"

Yvonne Sprunken | © NPO

Johan Wlochacz werkt in het Nijmeegse koffiehuis ‘de Verwondering’. Zijn koffie-klanten hebben allemaal een verleden. Vaak komen ze uit onveilige gezinssituaties; ze hadden bijvoorbeeld een vader met losse handjes of een moeder met een alcoholprobleem. En hoewel Johan zelf uit een veilig nest komt, snapt hij de pijn van de bezoekers als geen ander.

Zelf werd Johan op de basisschool namelijk gepest. Slaan, schoppen, uitsluiten en dreigementen als: ‘Zullen we je bril es effe verbouwe?’ waren drie jaar lang zijn lot. En dat heeft impact tot op de dag van vandaag.

Maar Johan leerde dat – wanneer je het aandurft om door je pijn heen te gaan - God iets goeds kan doen met je pijn. Dat je misschien zelfs mag en kunt zeggen dat je door die pijn een mooier mens wordt, omdat je de ellende van anderen vaak beter kunt begrijpen.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat Yvonne Sprunken met Johan Wlochacz naar het koffiehuis ‘de Verwondering’ waar hij werkt én naar zijn kerkelijke gemeente: ‘Cama Parousia’ in Wijchen. Hier preekt Clemens van Dijk naar aanleiding van Genesis 18 vers 23-33 over de vraag: ‘Is God rechtvaardig of barmhartig?’. Johan vertelt hoe hij hier tegenaan kijkt en hoe hij zelf iets van Gods barmhartigheid in de praktijk brengt.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 16 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Bas Meisters

Petra de Joode | © NPO

Op 21 juni a.s. start de landelijke Kerkennacht. Tijdens dit evenement openen kerken in heel Nederland hun deuren om te laten zien dat je in hun kerk verrassende dingen kunt beleven. Zo organiseert Bas Meisters in Nijmegen een speciale fietstocht. Meisters is Oud Katholiek, studeerde theologie en gaat zelf ook voor in diensten. Dat geeft hem veel voldoening. Petra de Joode gaat met hem in gesprek over de Kerkennacht en invulling van zijn zondag.

Nog even zondag, zondag 16 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.