Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Een reis door de onbekende ‘Islands of Australia’

Vanaf 4 augustus, 3 afleveringen om 21.15 uur op NPO 1.

23 juli 2019 in het dossier Pers

In het EO-programma ‘Islands of Australia’ maakt presentator Martin Clunes een reis om zestien van de ruim 8.000 Australische eilanden te bewonderen. Het programma illustreert hoe divers de eilanden zijn en geeft een fraai inkijkje in het leven op de eilanden down-under en hun geschiedenis. Martin maakt kennis met de lokale bewoners en ziet van dichtbij de indrukwekkendste dieren van het land. De serie is een vervolg op ‘Islands of America’ die vanaf 13 juni werd uitgezonden door de EO.

Bron: EO

Martin begint zijn reis in Sydney. Midden in deze stad ligt Fort Denison, een eiland dat symbool staat voor het koloniale verleden van de stad. Zeshonderd kilometer verderop zet hij voet op het subtropische Lord Howe-eiland. Doordat hier pas tweehonderd jaar mensen wonen, is haar natuur nog ongerept. Hiervandaan vertrekt hij naar Norfolk en Restoration-eiland. De laatste bestemming van aflevering 1 is Thursday- en Friday-eiland, waar alles draait om muziek en parels.

Walvishaaien, kreeften en giftige slangen
In de tweede aflevering reist Martin naar de Tiwi-eilanden. Een exotisch en kleurrijk paradijs waar hij kennis maakt met de lokale bevolking en hun gebruiken. Bij de Ningalookust van de Muironeilanden ontdekt hij de schoonheid van de onderwaterwereld tijdens het zwemmen met de walvishaai. Ook op de Abrolhos-eilanden is Martin op het water te vinden. Dit keer om kreeften te vangen. Op Rottnest-eiland ziet hij aan welk dier het eiland haar naam te danken heeft. Als laatste vaart Martin naar het mysterieuze Carnac, waar één van de giftigste slangensoorten ter wereld leeft.

De laatste etappe
In de laatste aflevering reist Martin naar Mundoo-eiland, waar op een unieke manier vee wordt gehoed. Op Phillipeiland ziet hij met eigen ogen de beroemdste bewoners van het eiland: de dwergpinguïns. Vervolgens reist hij af naar Kingeiland om te helpen met het verzamelen van kelp, een zeewiersoort, dat na een storm is aangespoeld. Hij sluit zijn reis af op Maria-eiland bij Tasmanië, om kennis te maken met een bioloog die er alles aan doet om te voorkomen dat de Tasmaanse duivel uitsterft.

‘Islands of Australia’, vanaf zondag 4 augustus om 21.15 uur op NPO 1.

Bekijk foto's

Download foto's