Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 4 t/m 10 mei 2019

2 mei 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 4 t/m 10 mei 2019.

Oorlogsverleden

In Open Huis op zaterdag 4 mei niet, zoals gebruikelijk, een gast, maar de vraag aan de luisteraars: aan wie denk jij vanavond? Welke oorlogsverhalen doen nog altijd de ronde in jouw familie?

Open Huis, zaterdag 4 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Impact van twee minuten stil

Yvonne Sprunken | © NPO

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei zijn we twee minuten stil en denken we aan de oorlogsslachtoffers, met name die uit de Tweede Wereldoorlog. Voor velen is dit één jaarlijks moment om erbij stil te staan, voor anderen een van de vele momenten in het jaar. Denk aan ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, van veraf of heel dichtbij. En dat heeft impact, merkte ook Jacomette de Blois. Zij is pastor in een verpleeghuis in Bussum, en heeft dagelijks te maken met ouderen waar de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog steeds opborrelen. Ze luisterde naar hun verhalen en tekende er 50 op in een boek dat onlangs verscheen ‘Iedere dag komt het voorbij’

Goddelijke status voor nieuwe Japanse Keizer?

Sinds deze week heeft Japan een nieuwe keizer. Officieel heeft deze nieuwe keizer geen ‘goddelijke status’ meer. Na de Tweede Wereldoorlog moest dit namelijk door de Amerikanen afgezworen worden. Maar hoe zit dat in de praktijk? Hoe kijkt de gemiddelde Japanner aan tegen zijn/haar keizer? Eline de Boo woonde en werkte jarenlang in Tokio. Met haar praten we over de status van de nieuwe keizer.

Boekbespreking: ‘Uit de Rij’

Daniël is een heel gewone jongen uit Mokum. Net als alle kinderen gaat hij naar school, speelt hij in het park en gaat soms naar de markt. Maar op een dag mag dat allemaal niet meer. Hij moet zelfs een gele Davidster op zijn jasje gaan dragen. Dan weet hij dat hij anders is. Hij is een Jood. Hij moet onderduiken in een groot herenhuis aan de kade. Zo hoopt hij veilig te zijn en onvindbaar voor de Duitsers. Toch lukt het hun niet om uit handen van de vijand te blijven. Tot Daniël uit de rij wordt gehaald. Uit de rij is gebaseerd op waargebeurde feiten uit het leven van Daniël Franschman. In EO Live vertelt schrijfster Henriëtte van ’t Wout waarom ze dit verhaal heeft opgeschreven.

‘Bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’

Volgende week gaat de opera ‘Polderkoorts in de Lage Landen’ in premiere. Deze opera speelt zich af rondom de Synode van Dordrecht in 1619. Diepe haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’. EO Live belt met Muziektheater Hollands Diep over de laatste voorbereidingen van deze opera.

Christelijke symboliek bij de Klu Klux Klan

Deze week lazen we een bijzonder verhaal rondom een bizarre foto uit 1926. Op de foto zien we 41 KKK-leden in een reuzenrad in een pretpark in Cañon City, Colorado. Deze bijzondere foto werd gemaakt op 26 april 1926 en verscheen de dag erop in de Cañon City Daily Record. Lange tijd bleef de foto onder het stof liggen. Onder de aanhang van de KKK bevonden zich veel christenen. De voorganger van de plaatselijke First Baptist Church, Fred Arnold, was zelfs de Grand Dragon, de leider, van de Klan in Colorado. Voldoende plaatselijke support dus, voor een gezellig kiekje in de lokale krant. EO Live belt met historicus Enne Koops. Waarom sloten sommige Amerikaanse christenen zich aan bij deze rascistische organisatie? En waarom is er veel christelijke symboliek te bekennen bij de KKK?

Wereldvrede verder weg dan ooit?

EO Live gaat terug naar de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, als Franse burgers het initiatief nemen om vredesbeweging Pax Christi op te richten. Ze zijn bezield met één gedachte: nooit meer oorlog. Nu, ruim 70 jaar later, bestaat PAX nog steeds. De internationale beweging probeert vrede dichterbij te brengen door partijen in conflictgebieden met elkaar in gesprek te laten gaan. Toch lijkt vrede wereldwijd verder weg dan ooit. En hoe vredig is Nederland eigenlijk? We vragen het Cinta DePondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne en Eurazië.

Instagramaccount tijdens Holocaust?

Wat als een meisje in de Holocaust Instagram had gehad? Met die gedachte hebben de Israëlische tech-ondernemer Mati Kochavi en zijn dochter Maya een Instagram-account geopend in naam van een jong Holocaust-slachtoffer. Het account had dinsdag al ruim tweehonderdduizend volgers. Andre Diepenbroek werkt voor de Israelische Ambassade in Den Haag. Hij vertelt over het belang om ook jonge doelgroepen aan te spreken. 

ISIS 2.0: Oorlog tegen ‘aanhangers van het kruis’

Afgelopen week dook heel plotseling een nieuwe video van ISIS –leider Al-Baghdadi op. Het was voor het eerst in 5 jaar dat hij weet te zien was met bewegend beeld. Hoe bijzonder is deze video? Welke symboliek is in deze 18-minuten durende opname te bekennen? En waarom lijkt de ISIS-leider zich direct te richten tegen het christendom? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad. 

EO Live, zaterdag 4 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Op de flanken van de Grebbeberg

Teun Jordaan woont met zijn vrouw Gerda in Rhenen. Op de flanken van de Grebbeberg, waar hij ook tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde, toen daar in de meidagen van 1940 zwaar gevochten werd. Teun kan er als geen ander over vertellen, en dat doet hij dan ook met verve. Want "vrijheid moeten we doorgeven". Hij doet dat door rondleidingen te geven op de Grebbeberg, het liefst met schoolkinderen.

Teun Jordaan heeft een Post Traumatisch Stress Syndroom overgehouden aan alles wat hij meemaakte in de oorlog. Hij is inmiddels 86 jaar. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij over zijn jeugd, de angst van de oorlog, het geloof in God, dat er was, maar waarover nauwelijks werd gesproken, en dat toch het houvast werd in zijn leven. 

Een speciale 4 mei-uitzending vanaf de Grebbeberg met Teun Jordaan.

Onderweg, zaterdag 4 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Verzachtende muziek met Frank van Essen

Deze dag van gedenken dwingt ons om te kijken naar wat stuk is gegaan. De lege plekken in ons leven, de lelijke, gebroken plekken. Een oorlog laat diepe wonden na maar ook zonder oorlog kan een mens gewond raken. Muziek is een van de dingen die kan verzachten, verzorgen, woorden geven en soms zelfs genezen. Frank van Essen is een muzikant die al jaren bijdraagt aan prachtige muziek in binnen en buitenland. Recent kwam een album van zijn eigen hand uit, Sanctum. Van dit album draaien we het intens mooie nummer ‘Healing’.

Musica Religiosa, zaterdag 4 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Bevrijdingsdag

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Willem de Gelder presenteert aankomende uitzending van 'Dit is de Zondag'. Te gast zijn CIDI-jongerenvoorzitter Hidde van Koningsveld, Visie-journalist Reinald Molenaar en communicatiewetenschapper Tom van Straten. Zij gaan in op onder andere bevrijdingsdag. Verder zijn er natuurlijk de Holy Hits van Martine van der Spek, en het gedichtje van DitisDerks.

Dit is de Zondag, zondag 5 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Bevrijding

Jan Wolsheimer

“Vandaag de dag horen we vaak de vraag: ‘Waarom grijpt God niet in?’ zegt Jan Wolsheimer in ‘Groot Nieuws’. “De christenen zeggen dat God liefde is. Waarom laat Hij het dan toe dat dagelijks een groot aantal onschuldige mensen het slachtoffer is van oorlog of geweld? Is God een toeschouwer geworden en laat Hij de wereld aan haar lot over?” Naar aanleiding van Exodus 3: 1-10 vertelt de directeur van Missie Nederland hoe Mozes dat ervaart.

“Net als elke dag trok Mozes erop uit om de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro te weiden. Maar vandaag kwam hij, waarschijnlijk op zoek naar goede weidegrond, bij de berg Horeb aan. Mozes zal vast geschrokken zijn toen ineens één van de struiken in zijn buurt in brand vloog. (…) Maar als Mozes goed kijkt, ziet hij de struik in lichterlaaie staan maar niet zelf branden!”

Wolsheimer: “En als hij nieuwsgierig dichterbij komt hoort hij ineens de stem van God die zegt dat hij niet dichterbij moet komen omdat de grond waarop hij staat heilig is. En de stem begint zichzelf voor te stellen: “Ik ben de God van je vader, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob”. Ja, daar had Mozes wel van gehoord! De God van zijn voorouders begint tot hem te spreken.”

“Kunt u zich voorstellen dat de Israëlieten de hele dag in de brandende zon aan het werk waren om stenen te bakken voor de bouwplaatsen van de Egyptenaren? Afgebeuld worden ze. Ik denk dat iemand wel eens gedacht heeft: ‘Waar is onze God nou? Ziet Hij niet hoe we lijden, hoe we mishandelt en uitgebuit worden?’.”

“En dan blijkt dat God niet zomaar een toeschouwer is in het leven van mensen. God zegt: ‘Ik heb gezien hoe ellendig mijn volk er in Egypte aan toe is, Ik heb hun jammerklachten over hun onderdrukkers gehoord, Ik weet hoe ze lijden. Daarom ben Ik afgedaald om hen uit de macht van de Egyptenaren te bevrijden’. Dat is prachtig nieuws voor Mozes: geen God die slechts toeschouwer is, maar een God die ziet, hoort, weet en in actie komt! Geen afstandelijke God maar een God die ingrijpt!”

In ‘Groot Nieuws’ legt Wolsheimer uit hoe God verderop in de Bijbel nog dichterbij de mensen komt én hoe Hij vandaag de dag nog steeds mensen inzet in Zijn plannen voor de wereld.

Groot Nieuws, zondag 5 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Elke dag Bevrijdingsdag!'

Ze is 83 en moet steeds vaker afscheid nemen van geliefden en bekenden om haar heen. Dat is verdrietig. Maar God is er altijd. Ze praat met Hem als ze op de fiets zit en is dankbaar voor elke dag die ze van Hem cadeau krijgt. 

Bevrijdingsdag 1945 kan ze zich nog heel goed herinneren. Ze was negen jaar en woonde in Dalfsen. “Om 6 uur ’s ochtends werd de brug opgeblazen. Een verschrikkelijke knal. De luchtdruk blies de ramen uit het huis en de pannen van het dak. Ik lag helemaal onder het glas…”.

Ze kerkt in de Kruiskerk in Meppel. Een Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ze houdt van de kerk en van de gemeente. Ze voelt zich er thuis, hoewel ze van de kerkscheuring meer te lijden heeft gehad dan van de oorlog. “Thuis draaide alles om de kerk. Er was altijd kritiek op de kerk en op de dominees. Je kon niet meer met elkaar bidden. Je vrienden waren opeens lid van een ‘valse’ kerk. Dat heeft me echt belast. Dat vond ik vreselijk”.

In het gezin van Dick - later mijn man - werd alleen maar met liefde gesproken over de kerk. Dat was voor mij zo’n bevrijding”. 

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 5 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Evan Bogerd

Petra de Joode | © NPO

In deze uitzending van ‘Nog even zondag’ praat Petra de Joode met Evan Bogerd. Evan was van jongs af aan al muzikaal en inmiddels speelt hij al heel wat jaren orgel. Hij is als kerkmusicus verbonden aan de Waterstaatskerk in Hengelo. Met de officiële opleiding tot organist – aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag - is hij echter pas een paar jaar bezig. Hier volgt hij de master ‘orgel’ bij Jos van der Kooy, de organist van de Westerkerk in Amsterdam. Ook Evan zelf speelt daar af en toe op het orgel.

Tijdens zijn kerkelijke opvoeding in de Gereformeerde Bond kreeg Evan mee dat het goed is om in de kerk te zijn. Bovendien wordt hij altijd ‘getriggerd’ wanneer een Bijbelgedeelte echt wordt uitgediept.  In ‘Nog even zondag’ vertelt de jonge organist hier meer over.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 5 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De mooiste symfonie van Beethoven

De negende symfonie van Beethoven, waar het ‘Ode To Joy’ uit komt, is volgens sommigen de mooiste symfonie die Beethoven ooit schreef. De melodie is gebruikt voor het ons welbekende gezang “Vreugde, vreugde, louter vreugde” en is het Europese volkslied. Op een dag van feest en blijdschap is het mooi om deze woorden extra tot ons te nemen en te beseffen dat God de gever van echte vreugde is.

Musica Religiosa, zondag 5 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.