Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 25 t/m 31 mei 2019

24 mei 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 25 t/m 31 mei 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Lynda Hessel de weekendkranten met onderzoeksjournalist Nikki van der Westen, Ilan Hoekstra (BNR Nieuwsradio) en radiomaker Claire van der Meer. Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 25 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1

De Vega Optie: smaakvol en gezond

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode kookboekenschrijfster Joke Boon. Deze week kwam haar nieuwste boek uit: De Vega Optie. “Dat Joke kookboeken schrijft, ligt niet voor de hand”, vertelt Petra. “Ze heeft namelijk anosmie; ze kan niet ruiken. En reuk bepaalt toch voor negentig procent je smaakbeleving. Juist daarom ging Joke op zoek naar wat nog meer een rol speelt bij smaakvol en gezond eten. Die zoektocht leidde al tot meerdere succesvolle boeken."

Anno 2019 is elke dag vlees eten voor veel mensen geen optie meer. Met Joke’s nieuwe boek in de aanslag is het een eitje om bijvoorbeeld vegetarische burgers, ballen, schnitzels en andere hapjes lekker zélf te maken. In ‘Open Huis’ vertelt ze over haar boek én laat ze Petra ook iets proeven.

Open Huis, zaterdag 25 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Europa in 2050, noodkreet over de IND en meer in 'EO Live'

Yvonne Sprunken | © NPO

Het is de week van de Europese Parlementsverkiezingen. Het beloven spannende jaren te worden voor Europa, met de Brexit, opkomende spanningen tussen verschillende wereldmachten en interne onvrede die zichtbaar wordt bij de opkomst van eurosceptische stromingen. Jan van Benthem kijkt vooruit en deelt zijn visie op de toekomst van de Europese samenwerking.

Noodkreet
Jaarlijks komen er heel wat asielaanvragen van vluchtelingen op de burelen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Onder die aanvragen ook veel verzoeken van christenen die vanwege hun geloof niet meer welkom zijn in hun land van herkomst en gevaar lopen bij een eventuele terugkeer. In veel gevallen beoordeelt de IND de verzoeken en checkt zij of iemand echt christen is. Maar dit lijkt nogal eens mis te gaan. Asieladvocaat Lineke Blijdorp schreef vorige week op Facebook een noodkreet over de gang van zaken binnen de IND. Zaterdag schuift ze aan in EO Live.

Verder onder meer:

  • Ira Stam vertelt over haar boek ‘Blijf niet te lang weg’. In dit boek delen drie vrouwen die betrokken zijn bij mensen met dementie hun kennis en ervaringen.
  • Yvonne praat met Caspar Waalewijn (Tear) over de zin en onzin van spaarplannen in arme landen. Is sparen zinvol als er al gebrek is aan de eerste levensbehoeften?
  • Journalist Gert-Jan van Heugten verdiepte zich in de vraag waarom het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg op de toren van Babel, zoals te zien is op het schilderij van Pieter Bruegel de Oude, lijkt. 
  • Terug naar 25 mei 1977, toen de allereerste Star Wars film uitkwam. Deze fimreeks is ook bij veel christenen populair. Komt dat misschien door de herkenbare inhoud? Priester (en groot Star Wars fan) Roderick Vonhogen vertelt!
  • Elize Verlaan en Leon van Veen brengen live enkele nummers ten gehore.

EO Live, zaterdag 25 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Tonnie Dieleman

Tonnie Dieleman | © Mechteld Jansen

Tonnie Dieleman is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen. Veel mensen kennen hem als Broeder Dieleman, die liedjes schrijft en zingt in het Zeeuws-Vlaamse dialect. Hij groeide op in een Gereformeerd Vrijgemaakt gezin. Hij keerde zich af van de dogma's van de kerkelijke leer, maar put wel graag uit de eindeloze verhalen en de taal van Bijbel. In een openhartig gesprek met Elsbeth Gruteke praat hij over zijn liefde voor taal, voor muziek en voor de natuur. Maar ook over welke rol de Gereformeerde traditie nog in zijn leven speelt. En hij neemt zijn banjo mee, om een aantal mooie nummers te zingen van zijn nieuwste album 'Komma'.

Onderweg, zaterdag 25 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Hymne over de goddelijke Liefde

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Een hymne is een lofzang op een bepaald onderwerp. Een lofzang op bijvoorbeeld een land, God of een gebeurtenis als de Olympische Spelen. Hymnen kunnen zowel wereldlijk als geestelijk van aard zijn. Een voorbeeld van een nationale hymne is het Wilhelmus.

In de christelijke traditie is het zingen van hymnen een vast onderdeel van de liturgie. In ‘Musica Religiosa’ klinkt zaterdagavond de hymne ‘Come down o Love divine’, die de goddelijke Liefde bezingt. Dat Zijn Licht maar met ons mee mag gaan, ons zal omhullen en ons pad zal verlichten.

Musica Religiosa, zaterdag 25 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Individualisering en Europese identiteit

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Deze zondagmorgen bespreekt Lynda Hessel in ‘Dit is de Zondag’ het essay van Thierry Baudet over de individualisering van de samenleving. Wat vinden opiniemakers David Boogerd, Annemarie Foppen en Nilco van der Steege van het essay van de Forum voor Democratie-leider? Ook is er, naar aanleiding van de Europese Verkiezingen, aandacht voor de vraag of er een ‘Europese identiteit’ bestaat en wat we moeten denken van een waardengemeenschap. 

Dit is de Zondag, zondag 26 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Welkom voor de Koning

Ds. J.A.C. Olie

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Olie (Hervormde Gemeente Genemuiden) over Psalm 24. “Wanneer onze koning op bezoek komt, worden allerlei voorbereidingen getroffen. Aan alles wordt gedacht zodat de koning zich welkom zal voelen.”

“Psalm 24 is waarschijnlijk een feestlied ter ere van de ark van God die Jeruzalem binnen wordt gedragen. Het is een Psalm van David. David, de koning, weet hoe het zit als het over regeren gaat. Vanuit Israël gaat de blik van David in het geloof heel wijd en diep: de wereld en haar bewoners behoren deze Koning toe. Goed om dat steeds te beseffen. Hij is Koning. Wij behoren Hem toe. En vanuit dat perspectief hebben we een hoge roeping om ook rentmeester op deze aarde te zijn.”

“Wat een wonder dat deze Koning wil komen!”, vervolgt ds. Olie. “Dat we niet alleen van Hem mogen horen – maar dat Hij bovenal onze Koning wil zijn. Hij neemt ons zoals we zijn met alle mitsen en maren erbij. Maar het kost Hem ook heel wat.”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt de predikant meer over deze bijzondere Koningspsalm.

Groot Nieuws, zondag 26 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5.

'Jezus centraal, kinderen en jongeren vooraan'

Joël Huijsing

Joël Huijsing is pas 17 en toch al een voorbeeld voor de kinderen in zijn kerk. Hij haalt zijn hart op aan het kinderwerk. De kerk zag zijn potentie, coachte hem en nam hem op in het Kidspraise-team. Groeien in je talenten, “oefen maar, doe maar mee”, is belangrijk in de Evangelie Gemeente Soest. ‘Jezus centraal, kinderen en jongeren vooraan!’ is een van de pijlers van de gemeente.  “Ik heb ontdekt dat dit echt iets is wat ik kan”, vertelt Joël. “Een gave van God die ik kan inzetten in zijn Koninkrijk en die ik hier mocht uitpakken”.

De echtscheiding van zijn ouders heeft Joël snel volwassen gemaakt. Veel wil hij er niet over kwijt; hij vertelt liever over de mensen in de kerk die hem door die moeilijke jaren heen hielpen. En over de Evangelische Hogeschool in Amersfoort, waar hij nu een tussenjaar doet. “Ik wilde uitvinden wie ik nou eigenlijk ben, wat ik geloof en hoe God mij ziet.” De Bijbelstudies en gesprekken vormen hem. Hij leert veel. “God heeft mij duidelijk gemaakt: ‘Jij bent wie Ik zeg dat jij bent.’ Hij wil mij blijven oppoetsen.”

Verhalenboom
Betrekkelijk nieuw in de kerk is het delen van levensverhalen. Daarvoor is in de kerkzaal een grote verhalenboom geconstrueerd met korte verhalen en prachtige foto’s van gemeenteleden. Denk aan een 83-jarige die een parachutesprong maakte of iemand zonder tafeldiploma die bouwconstructeur werd. Verrassende verhalen die je niet aan de persoon afziet. Daarom is het goed om je leven met elkaar te delen en elkaar te vertellen welke rol Jezus daarin speelt. Om zo samen onderdeel te zijn van het grótere verhaal.

Anders leren kijken
De feestelijke Kidspraise XL sluit aan bij het verhaal van Joël. Het gaat over hoe God ons ziet en hoe wij kijken. Het verhaal van Cornelius en Petrus, uit Handelingen 3, dient als voorbeeld. Petrus kreeg een visioen dat hem in de war bracht: hij zag onrein eten en moest op bezoek bij een Romein! Hij moest anders leren kijken. Kunnen wij dat ook leren?

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 26 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Marusja Aangeenbrug

Marusja Aangeenbrug en Petra de Joode | © EO

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met journalist en tekstschrijver Marusja Aangeenbrug. Voor de landelijke organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland werkt ze aan het Rwanda project (Kerk in Actie) en het magazine Petrus. In de uitzending vertelt Marusja over haar werk, Rwanda, haar liefde voor Afrika en over haar zondag. Met haar hele gezin gaat Marusja dan naar de kerk. “Ik vind het zelf heel fijn om op zondag in een gemeenschap te zijn waar mensen zoekende zijn naar God.”

Nog even zondag, zondag 26 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

“Met eer en heerlijkheid gekroond”

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In aanloop naar Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei a.s.) klinkt in ‘Musica Religiosa’ onder andere het prachtige ‘Amazing Grace’. “Jezus kwam op aarde om de zonde, die tussen God en de mensen in stond, weg te nemen”, vertelt presentatrice Gerja Wolf. “Hij kwam naar ons toe om ons te redden en te genezen. Heel Zijn leven stond in het teken hiervan. Tot Zijn laatste snik is Hij trouw geweest aan Zijn missie en gehoorzaam aan Zijn Vader. Daarom heeft God Zijn Zoon met Hemelvaart verhoogd en met eer en heerlijkheid gekroond. Als Jezus opgenomen wordt in de hemel, wordt Hij gehuldigd en gekroond als Koning van heel de aarde. Zijn taak op aarde is volbracht en nu mag Hij thuiskomen bij Zijn Vader. Wat een bijzonder moment moet dat voor Hem zijn geweest.”

Musica Religiosa, zondag 26 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.