Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 18 t/m 24 mei 2019

17 mei 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 18 t/m 24 mei 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met “politieke junk” Iftin Abokor, politiek redacteur Joost Bekendam en radiomaker Guido van Dijk. Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 18 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1

‘Open Huis’ over De Luisterlijn

Petra de Joode | © NPO

De Luisterlijn is er voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek of een luisterend oor. In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met trainer/begeleider José Borkes en vrijwilliger Bart Kuil, die zich beiden voor De Luisterlijn inzetten. Samen met vele andere deskundige beroepskrachten en getrainde vrijwilligers staan zij dag en nacht klaar voor mensen die hun pijn, verdriet of zorgen willen delen.

In 2018 kreeg De Luisterlijn ruim 500.000 oproepen te verwerken. Telefonisch, per mail of per chat. Waarom trekken zoveel mensen anoniem aan de bel?

Open Huis, zaterdag 18 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Alles over de Biblebelt, het Songfestival en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Veel Nederlandse, orthodoxe christenen wonen op de ‘Biblebelt’. Een strook die loopt van de Kop van Overijssel tot in Zeeland. Maar waarom ligt de Biblebelt juist hier en niet in Limburg of Groningen? Is er een specifieke cultuur en wat is de toekomst van de Biblebelt is een seculariserend Nederland? In ‘EO Live’ legt Yvonne Sprunken deze vragen voor aan Fred van Lieburg, die als onderzoeker betrokken is bij een omvangrijk onderzoek naar de Nederlandse Biblebelt.

Songfestival in Tel Aviv
Sommige mensen vinden het een ‘freakshow’ terwijl het Eurovisie Songfestival voor anderen juist het hoogtepunt van het jaar is. Tom Mikkers is fan van het jaarlijkse liedjesfeest en volgt de gebeurtenissen in Tel Aviv op de voet. Yvonne belt hem om te vragen waarom hij het Songfestival zo fantastisch vindt.

Verder:

  • Amerika stuurt een vliegdekschip en bommenwerpers naar het Midden-Oosten. Een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen vanuit Iran zijn aanleiding voor het sturen van dit materieel. Hoe serieus is dit dreigende conflict? Buitenlandcommentator Jan van Benthem geeft duiding. 
  • Is er een verband tussen de Synode van Dordrecht en de executie van Johan van Oldenbarnevelt? De bekende remonstrant werd een week na de Dordtse Synode gedood. Yvonne praat erover met onderzoeker Fred van Lieburg.
  • Begin juni start een groot onderzoek naar profetie binnen de Nederlandse kerk. Waar vindt profetie plaats, en hoe denkt christelijk Nederland hierover? Religie-onderzoeker Miranda Klaver praat de luisteraars bij.
  • Froukje de Lange en Hannie Hoogers maken duurzaam, wasbaar maandverband voor vrouwen in India. In EO Live vertellen ze hun verhaal.
  • Elvira Oudemast is half-Moluks en half-Nederlands. In haar leven is het trauma van de eerste generatie Molukkers nog steeds voelbaar en zichtbaar. Ze beschreef haar gevoelens in het boek ‘Mengelmoes’.
  • Op 18 mei 1980 ontplofte de Amerikaanse berg Mount Saint Helens. 57 mensen en miljoenen dieren kwamen om het leven als gevolg van de uitbarsting. Veel creationisten zagen in deze gebeurtenis hét bewijs dat enorme catastrofes hebben plaatsgevonden in het verleden. Yvonne praat hierover met bioloog en geoloog Tom Zoutewelle.
  • Leen Koster, alias ‘De zingende dominee’, betreedt zaterdag het EO Live-podium. 


EO Live, zaterdag 18 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met ‘taalpaus’ Jan Renkema

Jan Renkema

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Jan Renkema. Hij ontwikkelde de Schrijfwijzer, was hoogleraar tekstkwaliteit en eindredacteur van Onze Taal. Kortom: hij leeft voor taal en de taal leeft voor hem.

Gruteke praat met de ‘taalpaus’ over zijn liefde voor het Nederlands, maar ook over zijn geloof. Zo was Renkema voorzitter van een oecumenische woongemeenschap, supervisor van de Nieuwe Bijbelvertaling en vertaalde hij het boek Hooglied. Waar komen taal en geloof bij elkaar in zijn leven?

In de uitzending deelt Renkema ook zijn ergernissen over de ‘nultaal’; taal waarmee niets gezegd wordt, terwijl er wel gepraat wordt. Zoals in nieuwsuitzendingen wanneer er niets te melden is. “Dan zet ik de televisie uit. Dat irriteert me mateloos; daar is mijn leven te kort voor.”

De nietszeggendheid rukt op, vindt de emeritus-hoogleraar. “Daar is niet echt iets aan te doen.” Wel oppert hij om een taalloze zondag in te voeren om de taal op te waarderen. “Zodat je weer verwonderd bent over wat woorden betekenen. Nu wordt taal heel vaak gebruikt als stoplap, er is angst voor stilte en traagheid.”

Onderweg, zaterdag 18 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Het is een flinke opgave om je als hedendaags componist te profileren. Er is niet alleen concurrentie van componisten die óók nieuwe stukken schrijven, maar ook van meesters uit het verleden die wellicht nooit van het toneel zullen verdwijnen. Toch lukte het Ola Gjeilo om zijn naam te vestigen. In 2016 bracht hij, in samenwerking met Voces8, een prachtige cd uit. Deze cd opent met het nummer Ubi Caritas; een hymne die de waarde van vriendschap bezingt en van oudsher wordt gekoppeld aan de voetwassing.

“Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God. Christus' liefde heeft ons tot eenheid gebracht. Laat ons juichen en blij zijn in Hem. Laat ons oprecht beminnen de God die leeft, en van harte goed zijn met elkaar.”

​​​​​​​Musica Religiosa, zaterdag 18 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Dierenrechten, Songfestival en uitstelgedrag

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Op de vroege zondagmorgen spreekt Willem de Gelder met Allard Amelink, Anouk Kragtwijk en Rik Zweers. Diverse onderwerpen passeren de revue. Zo spreekt het viertal - naar aanleiding van de demonstratie bij een varkenshouderij in Boxtel - over dierenrechten, blikken ze terug op het Eurovisie Songfestival én praten ze over uitstelgedrag onder twintigers.

Dit is de Zondag, zondag 19 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Pasen in de rug, Pinksteren in zicht!

Kees Budding

“Tot het uiterste gespannen staan de atleten klaar om weg te springen. Hier hebben ze alles voor gegeven en maandenlang naar toe gewerkt, en ze zullen er alles aan doen om straks de gouden medaille in ontvangst te nemen. Het startschot klinkt. Nu komt het erop aan!”

In ‘Groot Nieuws’ spreekt kandidaat Kees Budding, pastoraal medewerker in de Hervormde Gemeente van Ederveen, over Hebreeën 11: 39 – 12: 3.

“We zien als het ware het oude amfitheater voor ons”, vervolgt Budding. “Een juichende menigte op de tribune, de marathonlopers in de ring. Wat een concentratie, wat een inspanning… Op deze manier spoort de schrijver van de Hebreeënbrief zijn lezers aan om te volharden. Om te volharden in het geloof.”

“Alleen door het geloof kunnen we staande blijven. Daarom worden de lezers van deze brief aangespoord om hun focus niet te verliezen! Focus tijdens de wedstrijd, maakt het verschil tussen winst of verlies! Zonder focus, geen winst maar verlies. En daarom wordt het leven vergeleken met een wedstrijd. Hoort u het: Wed---Strijd. Het heeft dus met strijd te maken. En wat heeft een goede marathonloper nodig? Dat hij alles aflegt wat hem in de weg staat. Zelfs het minste wat hem zou kunnen hinderen, kan hem de overwinning kosten. En daardoor is hij of zij al maanden bezig met voorbereiding. Precies de goede voeding, een goede uitrusting enz. Nu, dat geldt ook voor ons leven.”

In ‘Groot Nieuws’ deelt kandidaat Budding hoe we gefocust blijven in de wedstrijd van ons leven.

Groot Nieuws, zondag 19 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Op zoek naar God, middenin de totale ontreddering

Yvonne Sprunken | © NPO

De eerste symptomen waren een aangezichtsverlamming en een aanhoudend doodmoe gevoel. Al snel volgden andere klachten, waardoor steeds duidelijker werd dat Marjolein Hund een burn-out had. Een zware! Ze kon niks meer, zelfs de keuze ‘broccoli of bloemkool’ was niet te doen. Marjolein was zichzelf totaal kwijt, lag hele dagen op bed en had het gevoel dat ze in het oog van een orkaan rondtolde. Maar het werd nog erger. Een afschuwelijk familiedrama sloeg de grond onder haar voeten vandaan. Er kwamen duizend vragen in Marjolein op: ‘Waarom leef ik?’, ‘Is dit alles, of is er toch meer tussen hemel en aarde?’ en ‘Bestaat God dan toch?’

In de kerk ‘Hoop voor Noord’ in Amsterdam vertelt Marjolein over haar zoektocht naar God, middenin de totale ontreddering. Ze vond Hem, maar haar leven werd er niet gemakkelijker op. Een tweede burn-out zette haar opnieuw stil; het maakte haar leven tot een braakliggend terrein.

Naast het gesprek met Marjolein is er in de uitzending ook aandacht voor de preek van voorganger Theodoor Meedendorp. Hij vertelt over de regels die God gegeven heeft en over sabbatsjaren, die broodnodig zijn voor mens en aarde.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 19 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Als je vragen hebt, betekent dat niet direct dat je je geloof verliest”

Petra de Joode en Marieta van Driel | © EO

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Marieta van Driel, de vrouw achter de website lazarus.nl. De site is bedoeld voor mensen die geloven, maar ook vragen hebben. “Toen ik zelf vragen kreeg, heb ik me heel eenzaam gevoeld”, zegt Marieta. “Ik kwam erachter dat mensen vaak geen antwoord hebben. Soms worden die geloofsvragen ook als vervelend ervaren of is er een taboe. Ik zat op een Bijbelstudiegroep en ik dacht ‘Laat ik dat maar niet meer zeggen, want dan gaan ze allemaal twijfelen’. Ik hoop dat Lazarus de eenzaamheid van mensen met geloofsvragen voorkomt. En als je vragen hebt, betekent dat niet direct dat je je geloof verliest.”

Over de zondag vertelt ze: “Voor mezelf vind ik in de kerk een moment om stil te staan in de drukte van de week. Ik word bepaald bij wat belangrijk is. Wat is mijn verhouding tot God?” 

Nog even zondag, zondag 19 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Psalm 42 door Dietrich Buxtehude

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Horatius Bonar schreef in zijn leven meer dan 140 gezangen, waaronder ‘I Heard the Voice of Jesus Say’. Dit gezang is in Nederland niet zo bekend, omdat het nooit is vertaald. In ‘Musica Religiosa’ klinkt op de late zondagavond de uitvoering van Joanne Hogg die het nummer een plaats gaf op haar album ‘Looking Into Light’. Een bijzonder album, dat zij opnam na het overlijden van haar moeder. Het is een verzameling van gezangen die veel werden geluisterd en gezongen in het gezin waarin ze opgroeide.

“I heard the voice of Jesus say: “Come unto Me, and rest; Lay down, thou weary one, lay down Thy head upon My breast.” I came to Jesus as I was, weary, and worn, and sad”

Musica Religiosa, zondag 19 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.