Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 11 t/m 17 mei 2019

10 mei 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 11 t/m 17 mei 2019.

Een duik in de weekendkranten

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met PAUW-redacteur Cathrien Maas, Bas Heijne (o.a. De Correspondent) en Mike Muller (Telegraaf). Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 11 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1

'Leven met een gat in je hart'

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Hiske Kuilman. Vier jaar geleden werd Hiske moeder van Hugo. Helaas werd Hugo levenloos geboren. "Ik kreeg een volgroeide en volmaakte baby in mijn armen, die niet ademde. Ik was moeder geworden, maar ik had geen kind om voor te zorgen", schrijft ze daarover op haar website. Hoe pak je na al dat verdriet je leven weer op? Hiske geeft tips in haar e-book ‘Leven met een gat in je hart’.

Open Huis, zaterdag 11 mei om 14.00 uur op NPO Radio 5.

'EO Live' staat stil bij overlijden zangeres Kinga Bán

Yvonne Sprunken | © NPO

In deze uitzending van ‘EO Live’ staat Yvonne Sprunken stil bij het overlijden van zangeres Kinga Bán. Muziekjournalist Leon van Steensel vertelt wat Kinga heeft betekend voor de Nederlandstalige gospelmuziek en Andries Knevel deelt hoe waardevol het lied ‘Ik zal er zijn’ was toen hij in het ziekenhuis lag. Verder is er aandacht voor de opkomst van kunstmatige intelligentie. Kan de mens een 'technische god' maken? Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt over de diepere laag in verhalen van de Baron van Munchhausen, en therapeute Carianne Ros geeft antwoord op de vraag: ‘Wat als Moederdag een pijnlijke dag is?’.

EO Live, zaterdag 11 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met SGP-persvoorlichter Menno de Bruyne

Menno de Bruyne

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke deze uitzending met Menno de Bruyne. De persvoorlichter van de SGP is al sinds 1984 werkzaam op het Binnenhof en sinds een paar jaar is hij ook actief als Kamer-historicus. De Bruyne zag de communicatiewereld om zich heen veranderen, via faxen en brieven contact hebben met kranten, naar vierentwintig uur per dag bereikbaar moeten zijn via Twitter, mail en de smartphone. Wat deed dit met de SGP en met hemzelf?

Ook is er aandacht voor zijn jeugd in Zeeland en zijn liefde voor klassieke muziek, politieke geschiedenis en Engeland. De Bruyne “kwam in 2004 als anglofiel uit de kast” nadat hij moest huilen toen hij voor het eerst de schoonheid van de natuur in Yorkshire zag. De reis naar dit deel van Engeland voelde voor hem als een thuiskomst.

De afgelopen jaren kende De Bruyne verschillende moeilijke gebeurtenissen in zijn leven. Hierdoor was het verlangen naar het leven ná de dood soms groot. In een openhartig en soms emotioneel gesprek vertelt hij hier meer over.

Onderweg, zaterdag 11 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Evening Prayer

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ klinkt zaterdagavond ‘Evening Prayer’, gecomponeerd door Karl Jenkins. In dit avondgebed wordt gevraagd of God met ons wil zijn in de nacht die komen gaat: “Lord Jesus, think on me”.

“Bidden is een mooi geschenk van God”, zegt presentatrice Gerja Wolf. “Hij wil dat wij rechtstreeks met Hem communiceren. Je kunt erop vertrouwen dat God je kan horen wanneer je bidt. We mogen bidden met de wetenschap dat jouw verbinding met Hem nooit verloren kan gaan, ook al lijkt bidden soms een ingewikkeld proces. Het gebed kan een bijzondere uitwerking hebben: het gezicht van Mozes straalde door de heerlijkheid van de Almachtige, nadat hij lange tijd in gebed had doorgebracht in Gods tegenwoordigheid. En de apostelen zagen een explosie van wonderen plaatsvinden, nadat ze vurig in gebed waren geweest.”

Musica Religiosa, zaterdag 11 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Moederdag, Eurovisie Songfestival en meer in 'Dit is de Zondag'

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Lynda Hessel ontvangt in de studio van ‘Dit is de Zondag’ drie gasten: Maartje Nitrauw (EO), Mohamad Alhadjri (As sounnah) en Yanki Jacobs (Zuidas Rabbijn). In de uitzending spreken ze over Moederdag, en over de boycot van het Eurovisie Songfestival gezien de huidige politieke spanningen. Ook is er aandacht voor het boek ‘Het Grote Niets’ van Rosanne Hertzberger en staan ze stil bij het overlijden van Kinga Bán.

Dit is de Zondag, zondag 12 mei om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Pasen in de rug, Pinksteren in zicht!

Dr. Piet Verhagen

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dr. Piet Verhagen, psychiater en theoloog uit Harderwijk, over Exodus 17: 1 t/m 8. 

“Israël is onderweg en heeft de uittocht niet alleen maar achter de rug, maar vooral in de rug. Net zoals wij Pasen in de rug hebben”, vertelt Verhagen. “De uittocht in de rug; dat was heel wat geweest! Uit Egypte, uit het slavenhuis. Dat was niet zonder slag of stoot gegaan. Een huiveringwekkende nacht waar bloed en dood aan te pas gekomen waren. Maar toen stond de poort wagenwijd open en waren ze gegaan. En Pasen in de rug. Dat was heel wat geweest. Uit de dood, uit de banden van de dood bevrijd. Dat was niet zonder slag of stoot gegaan. Een huiveringwekkende nacht waar bloed en dood aan te pas gekomen waren. Maar toen stond de deur van het graf wagenwijd open en was de Here Jezus op gestaan, en wij met Hem. Pasen in de rug!”

“En waar is Israël nu naar onderweg? (…) En wij? Waar zijn wij naar onderweg? Waar komen wij vijftig dagen na Pasen uit? Precies, bij het Pinksterfeest. Daar ontvangen wij onze Bevrijder, onze God, God de heilige Geest in ons leven.”

Groot Nieuws, zondag 12 mei om 8.00 uur op NPO Radio 5.

"God laat in kleine dingen zien dat Hij er is"

Familie Den Boer

Het zal je gebeuren: je bent 29, zwanger van je tweede kind. Je hebt net je zus, die overleed aan borstkanker, begraven en dan hoor je dat je zelf ook borstkanker hebt. Het gebeurde Margo den Boer. “Het is niet te bevatten wat er door je heen gaat. Je voelt je echt heel erg alleen en heel angstig. Maar ik moest ook aan Pasen denken: ik had iets in mij waaraan je dood kunt gaan maar ik had óók nieuw leven in me.”

Het was een spannende tijd voor het hele gezin. En spannend is het nog steeds, want Margo en haar dochters Debbie en Mirjam moeten regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Alle drie. Elke goede uitslag vieren ze. Maar niet alle uitslagen zijn goed. Hoe gaan ze daarmee om? En Jan, echtgenoot en vader, hoe kijkt híj naar zijn gezin op deze Moederdag?

“We zijn heel open naar elkaar en kunnen veel met elkaar delen en bespreken. Geloven is altijd belangrijk geweest binnen ons gezin. Wij betrekken als gezin God in ons dagelijks leven en vinden het belangrijk om te investeren in onze persoonlijke relatie met God. Dat doen we ieder op onze eigen manier. Het is niet altijd makkelijk maar toch ervaren we dat God er is en vertrouwen we erop dat Hij ons leven in Zijn hand heeft. We vieren Moederdag als een feest van dankbaarheid dat we elkaar nog hebben!"

De preek, die uitgekozen is door de familie Den Boer heeft als titel: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ en wordt gehouden door hun voorganger dominee Frank Schneider, predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Breukelen.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 12 mei om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Elianne Schultz

Elianne Schultz en Petra de Joode | © EO

Elianne Schultz is coördinator van ‘Kerkproeverij 2019’. Tijdens deze zondag in september zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor nieuwkomers. Schultz praat met Petra de Joode over haar zondag. “Ik ga zondags altijd naar de kerk, maar ik wissel soms van kerk. Ook ben ik betrokken als vrijwilliger bij de gevangenis. We komen daar met een boodschap van hoop. Ik hoor eigenlijk bij heel veel kerken. Ik werk voor de Luthers kerk (diaconie) in Amsterdam. Dan ga ik soms naar de kerk in de gevangenis en je vindt mij ook nog wel eens in een Pinksterkerk.” Wat is kerkproeverij en waarom proeft Elianne in haar eigen leven aan verschillende kerken?

Nog even zondag, zondag 12 mei om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Psalm 42 door Dietrich Buxtehude

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Psalm 42 is voor veel mensen een geliefde psalm. De psalm wordt daarom vaak aangehaald bij een rouwadvertentie. In de eerste regel van deze psalm bezingt de psalmist hoe hij smacht naar God: ‘Zoals een hert dorst naar de waterbron, zo dorst mijn ziel, o God, naar U’.

Verschillende componisten hebben de psalm op muziek gezet; zo ook Dietrich Buxtehude. Deze Deens-Duitse componist bracht zijn jeugd door in het toenmalige Deense Helsingborg. Zijn vader was organist en had veel invloed op hem. Na zijn studie heeft Dietrich Buxtehude bijna veertig jaar in Lübeck aan de Marienkirche gewerkt. Hij was de opvolger van Franz Tunder, met wiens dochter Anna Margareta, hij trouwde.

Buxtehude besteedde veel aandacht aan zijn composities en deed moeite om de inhoud van de tekst levendig en expressief weer te geven. De kwaliteit van zijn muziek bracht hem niet alleen roem, maar had ook grote aantrekkingskracht op jongere tijdgenoten. Zo was hij de grote inspirator van de toen nog jonge Johann Sebastian Bach. Het verhaal gaat dat Johann Sebastian Bach vierhonderd kilometer te voet heeft afgelegd om hem in Lübeck te zien en horen dirigeren en orgelspelen.

Zondagavond klinkt in ‘Musica Religiosa’ Psalm 42 in de uitvoering van Buxtehude: “Quemadmodum desiderat cervus”, BuxWV 92.

Musica Religiosa, zondag 12 mei om 23.00 uur op NPO Radio 5.