Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 1 t/m 7 juni 2019

31 mei 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 1 t/m 7 juni 2019.

Het nieuws van de week in ‘Dit is de Zaterdag’

In ‘Dit is de Zaterdag’ bespreekt Willem de Gelder de weekendkranten met Roos Barneveld (Shownieuws en 6 Inside), radiomaker Claire van der Meer en parlementair redacteur Tom Veldhuijzen. Welk nieuws van de afgelopen week viel hen op of heeft hen (on)aangenaam getroffen?

Dit is de Zaterdag, zaterdag 1 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1

Schrijfster Mirjam Oldenhave te gast in ‘Open Huis’

Mirjam Oldenhave | © Ruud Pos

Mirjam Oldenhave is bij veel mensen bekend van haar kinderboeken. Zo schreef ze de populaire serie ‘Mees Kees’, waarvan al een paar delen werden verfilmd. In ‘Open Huis’ vertelt ze zaterdag over haar nieuwste boek: ‘Weet ik veel - belevenissen van een pleegmoeder’. In dit autobiografische boek staat haar pleegdochter Esi centraal. Voor het schrijven van dit boek werd ze aangespoord door Esi zelf: “Doe dan, doe dan, doe dan! Je zou toch over mij schrijven!”

De van oorsprong Ghanese Esi is grappig, eigenwijs en onafhankelijk. Hoe vindt zij haar weg in haar nieuwe tijdelijke thuis? Hoe kan Mirjam haar bereiken, welke regels zijn nodig en wat heeft Esi meegemaakt? Wat maakt haar verdrietig en waar wordt ze blij van? In elk geval: goed eten! En van Ollie, de labrador, die zich keer op keer bewijst als pluizige ijsbreker. En nét als het goed gaat, duikt Esi’s moeder plotseling op.

Open Huis, zaterdag 1 juni om 14.00 uur op NPO Radio 5.

‘EO Live’ over ouder worden, antisemitisme en meer

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ spreken Yvonne Sprunken en sidekick Tom Mikkers onder andere over ouder worden. Waarom takelen we af? Welk mechanisme zit hierachter? Bioloog Tom Zoutewelle vertelt over een bijzonder gen, dat is ontdekt door Nederlandse wetenschappers. Mensen die dit gen dragen, worden over het algemeen een stuk ouder dan gemiddeld en hebben minder kans op dementie.

Geen keppeltje dragen in Duitsland
Afgelopen woensdag vond er in Den Haag een demonstratie plaats tegen antisemitisme. Mensen werd gevraagd om een keppeltje te dragen. Dit naar aanleiding van het advies van de Duitse overheid aan Duitse joden om niet ‘altijd en overal’ een keppeltje te dragen. Wat is er zo’n 75 jaar na de Holocaust aan de hand in Duitsland? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Verder:

  • Trouw-journalist Stevo Akkerman vertelt over het programma ‘Wat is dan goed?’, waarin hij gesprekken voert over geweten, schaamte en verantwoordelijkheid.
  • Voor het eerst in veertien jaar is deze week in Nederland een monniksgier gezien. Deze grote roofvogel komt normaal gesproken alleen voor in Zuidelijk Europa. Vogelliefhebber Embert Messelink praat ons bij.
  • Piet van Die vertelt over de speciale kerkdienst, die komende zondag wordt georganiseerd in ‘poptempel’ Paradiso.
  • Netty Dijkstra-Geuze vertelt over haar boek ‘Hete thee en drie klontjes suiker’. Een autobiografisch boek over de impact van autisme op het dagelijks leven van een gezin.
  • De Bijbel lezen in de eigen taal. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is allesbehalve het geval. Zo staan Gerben en Gerda Budding voor een grote uitdaging in de Afrikaanse republiek Congo. Hoe pakken zij dit aan?
  • Historicus Bart Wallet vertelt over het belang van het Eichmann-proces.
  • United4Christ betreedt het EO Live-podium. Dit bevlogen koor – dat onder leiding staat van dirigent Aad Contze - bestaat uit twintig zangers en zangeressen, een eigen combo en een blazerssectie.

EO Live, zaterdag 1 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan verdeeldheid”

Pieter Verhoeve

Burgemeester van Oudewater

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve. Een tijdlang was hij de jongste burgemeester van Nederland, maar het was geen vanzelfsprekendheid dat hij burgemeester werd. Hij was onder meer docent en advocaat, maar de politieke interesse - die er al van jongs af aan was - liet hem nooit los.

Nadat hij kort gemeenteraadslid in Dordrecht was, werd hij burgemeester van de oudste stad van het Groene Hart: Oudewater. Voor hem als burgemeester is het belangrijk dat de geschiedenis verbonden wordt met het heden en de toekomst. “De geschiedenis kun je niet claimen, die is niet verzuild, niet katholiek, liberaal of protestants, die is van ons allemaal en die bindt ons samen. Je ziet dat er veel verdeeldheid is in de samenleving, maar collectieve rituelen kunnen helpen met verbinden en verdiepen.”

2018 was een pittig jaar voor Verhoeve: hij moest een maand lang al zijn werkzaamheden neerleggen om te resetten. “Ik heb daarna dertig procent van mijn werkzaamheden afgestoten. Alles wat ik deed was leuk en relevant, maar het was niet meer goed in balans. Nu voel ik dat wel weer.”

Rondom de Nashville-verklaring bekende hij kleur. Hij sprak zich uit tegen de verklaring, omdat de taal en de inhoud volgens hem onnodig polariserend zijn. “In je dagelijks werk wil je er als burgemeester voor alle inwoners zijn. Ik wil loyaal zijn aan alle inwoners, maar ook aan de partij waar ik vandaan kom.”

Onderweg, zaterdag 1 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Jonge opiniemakers in gesprek over verbod op homogenezing

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ schuiven nieuwslezer Hanneke van Zessen, Rimme Mastebroek (Nederlands Dagblad) en Jonge Theoloog des Vaderlands Rik Zweers aan in de studio. Willem de Gelder praat met hen over de motie rond het verbod op homogenezing en over christelijke popmuziek. Ook is er aandacht voor het Twitteraccount van voormalig wethouder Hans Nijhof, dat na zijn sterven wordt bijgehouden door zijn vrouw.

Dit is de Zondag, zondag 2 juni om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘We zijn niet alleen’

Ds. M.J. Schuurman | © EO

“Afscheid nemen van iemand met wie je een goede band hebt, is vaak niet makkelijk”, begint ds. M.J. Schuurman zijn overdenking in ‘Groot Nieuws’. De predikant van de Hervormde Gemeente in Oldebroek spreekt over Johannes 14:18. “Je voelt aan dat er een lege plek in je leven komt. Zeker als je afscheid gaat nemen van iemand die veel voor je betekende, iemand op wie je steunde, kan dat het gevoel geven dat je verweesd achter zult blijven.”

“In het gedeelte dat we lazen, kondigt de Heere Jezus Zijn afscheid aan en Hij voorziet dat Zijn afscheid heel wat met de leerlingen zal doen”, vervolgt Schuurman. “Daarom geeft Hij hen een belofte mee, waar ze zich aan kunnen optrekken: ‘Ik zal jullie niet als wezen achterlaten’. Je zult het moeilijk krijgen. Dat weet Ik vooruit. Maar je krijgt steun van Mij.”

“Deze zondag, tussen Hemelvaart en Pinksteren, wordt ook wel Wezenzondag genoemd. De naam is ontleend aan de belofte die de Heere Jezus aan Zijn leerlingen gaf. We hebben gevierd dat de Christus naar de hemel is gegaan om daar plaats te nemen aan de rechterhand van God. We kijken uit naar het Pinksterfeest, waarop we vieren dat die andere Trooster die onze Heere aankondigt, gekomen is.”

In ‘Groot Nieuws legt de predikant uit dat Wezenzondag ons aanmoedigt om tegen elkaar te zeggen: ‘We zijn niet alleen’. Ook vertelt hij welke belofte Christus nog meer gaf: “Ik kom terug”. Wat betekent dat voor ons, hier en nu?

Groot Nieuws, zondag 2 juni om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Openhartig gesprek over single-zijn

Timo Gerritsen | © EO

Als hij het voor het zeggen had, was hij op zijn vierentwintigste getrouwd en inmiddels vader van vier kinderen. Het liep anders. Timo Gerritsen is 43 en nog steeds single. Hoewel hij een leuk leven heeft - met een fijne familie, een rijke vriendenkring en een moordbaan - doet het gemis van vrouw en kinderen elke dag pijn.

Timo bidt om de vervulling van zijn hartsverlangen, maar tot nu toe lijkt God ‘nee’ te zeggen. Of ligt dat toch anders? Yvonne Sprunken spreekt Timo Gerritsen in het Kaleb-centrum, een interkerkelijke organisatie waarvan hij voorzitter is. Tijdens het openhartige gesprek komen essentiële vragen aan bod, zoals: ‘Heeft God voor iedereen maar één partner op het oog?’, ‘Wanneer moet je je gebed om een man/vrouw opgeven?’ en ‘Heeft God een doel met het alleengaand zijn?’ Ook spreken ze over de manieren waarop God troost biedt bij het gemist van een partner.

De preek in deze uitzending is van Jan Pool, predikant van gemeente ‘de Schuilplaats’ in Ede. Hij spreekt over een angstige en teleurgestelde Gideon, een verhaal uit de Bijbel dat staat in Richteren 6. Naar aanleiding van dit Bijbelgedeelte vertelt Timo of hij nog steeds verwachtingen van God durft te hebben.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 2 juni om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Nog even zondag’ met Guido de Bruin

Guido de Bruin en Petra de Joode | © EO

In ‘Nog even Zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Guido de Bruin. Hij is verhalenverteller en werkt als adviseur identiteit bij de christelijke onderwijskoepel ‘Verus’ (de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs). Op donderdag 6 juni organiseert deze organisatie de ‘Dag van de Hoop’ voor christelijke scholen. Ook Guido levert een inhoudelijke bijdrage aan deze dag. Aan Petra vertelt hij wat hem hoop geeft én het tweetal spreekt over de zondag. Als het even kan, vertelt Guido dan een verhaal in de kerk. 

Nog even zondag, zondag 2 juni om 22.00 uur op NPO Radio 5.