Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO in gesprek met voormalig aartsbisschop Rowan Williams

Wat is heilig?, zondag 19 mei om 12.00 uur, NPO 2

9 mei 2019 in het dossier Pers

In ‘Wat is heilig? Rowan Williams op bezoek in Nederland’ wordt Rowan Williams geïnterviewd door Stevo Akkerman. Williams is de voormalig aartsbisschop van Canterbury; de hoogte geestelijk leider van de Anglicaanse kerk van Engeland. In zijn nieuwste boek ‘Wat is heilig?’ beschrijft hij de rol die de kerk in onze moderne, individualistische samenleving kan innemen. De theoloog heeft de gave om het geloof eenvoudig en met een nieuwe dimensie uit te leggen zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Rowan Williams was onlangs voor een lezing over zijn nieuwe boek in Nederland. Hij signaleert de ontwikkelingen binnen Europa en ziet het nationalisme en de drang naar vroegere tijden, waarin alles beter was, steeds verder toenemen. De complexe wereld waarin wij leven zou een plek moeten zijn waarin de tegenwoordige kerk zich meer moet profileren als een plek voor iedereen. Een gemeenschap waarbinnen mensen een plaats hebben, waar naar ze omgekeken wordt en waar ze hun spiritualiteit kunnen beleven.

De kerk, een gemeenschap van heiligen?
In ‘Wat is heilig?’ beschrijft Rowan Williams de kerk als heilige ruimte, een ruimte niet van ons is. De kerk mag, gezien haar verleden en de schandalen waarin zij in verwikkeld is geraakt, een nieuwe plek aanbieden aan iedereen die een plek zoekt waar je je welkom en gezien voelt. Een kerk die open staat middenin de tegenwoordige samenleving. Stevo Akkerman wil in het interview laten zien we hoe de voormalige bisschop verbinding weet te scheppen in spiritualiteit en religie. Wat ook de taak is van de kerk: een gemeenschap vormen waar mensen een plaats hebben.

Bekijk foto's