Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

De eenzame strijd van Anneke Tromp in EOdoc 'De zaak Tuitjenhorn'

Maandag 6 mei 2019 om 20.25 uur, NPO 2

3 mei 2019

De EO-documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’ volgt weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de overheid om eerherstel voor haar man Nico Tromp. Een zaak zonder wederhoor en collegiale toetsing. Nico Tromp werd in oktober 2013 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op non-actief gezet. Dat gebeurde nadat hij in augustus 2013 afweek van de richtlijnen om een stervende kankerpatiënt acuut palliatief te kunnen sederen. Nadat zijn coassistente dit meldde bij de inspectie werd Tromp – zonder wederhoor - beschuldigd van moord. Kort daarna maakte hij een einde aan zijn leven.

De lange, zware en eenzame strijd van Anneke tegen de 'Staat der Nederlanden' is de rode draad in de film. Hoe verandert de zelfmoord van de geliefde echtgenoot en vader de koers van haar gezin? Wat doet het met je als verlies na verlies zich aandient en niemand zijn fouten wil erkennen. Na de dood van haar man sterft ook nog één van haar twee zonen. Maar de film laat ook de veerkracht zien en de vreugde als ze na jarenlange strijd toch in het gelijk wordt gesteld dat haar onrecht is aangedaan.

EO hoofdredacteur Margje de Koning zegt over deze film: “Het had makkelijk een boze, activistische film kunnen worden, het tegenovergestelde is waar: het is een zachte, subtiele film die bij uitstek past in het EOdocs domein hoop en vergeving.”

Regie: Sarah Vos, camera: Sander Snoep NSC, geluid: Jos ten Klooster, mixage: Peter Warnier, geluidsontwerp: Maria Kramer, montage: Sander Snoep, uitvoerend productent: Julia van Schieveen, productie: Elize Kerseboom, producent: Frank van den Engel, eindredactie EOdocs: Margje de Koning.
De Zaak Tuitjenhorn (68’/2019) is een productie van Zeppers Film & TV in coproductie met EOdocs. De film kwam tot stand met steun van het Mediafonds.