Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Nieuw op NPO 2: Stevo Akkerman in gesprek over moraal

Wat is dan goed?, 2, 9, 16 en 23 juni om 23.10 uur op NPO 2

24 april 2019 in het dossier Pers

Wanneer ‘deugen’ we eigenlijk en wie beoordeelt dat? Welke rol speelt religie bij de vraag naar het goede? In het nieuwe EO-programma ‘Wat is dan goed?’ spreekt interviewer Stevo Akkerman met onder anderen Arnon Grunberg, Marilynne Robinson en Rowan Williams over onze moraal en waar die vandaan komt. In het vierluik dat in juni te zien is op NPO 2, komen diverse vraagstukken rond de thema’s geweten, schaamte en verantwoordelijkheid aan bod.

“In deze rumoerige tijden, waarin we geneigd zijn ons terug te trekken in onze bubbel en anderen snel en hard te veroordelen, is een goed gesprek over deze grote vragen geen luxe maar noodzaak”, vindt eindredacteur Geert Jan Blanken. “We dagen de kijker uit om de vraag ‘wat is dan goed?’ aan zichzelf te stellen. Als kijker krijg je door de vraaggesprekken met deskundigen veel informatie aangereikt, maar uiteindelijk draait het om de existentiële toepassing: wat is dan die stem van míjn geweten, hoe bepaalt schaamte mijn gedrag en neem ik mijn verantwoordelijkheid eigenlijk wel?”

Vakkennis en engagement
Schrijver, journalist en Trouw-columnist Stevo Akkerman neemt de interviews voor zijn rekening. “Stevo is een scherpe vragensteller, die juist op het gebied van ethiek en levensbeschouwing een stevige staat van dienst heeft”, legt Blanken uit. “Bij hem komen journalistieke vakkennis en persoonlijk engagement op een mooie manier samen.”

Licht laten schijnen
Akkerman spreekt voor ‘Wat is dan goed?’ met een gevarieerd gezelschap kenners die ieder vanuit de eigen expertise zijn of haar licht op een thema laat schijnen. Zo bevraagt hij sociaal-psychologe/universiteitshoogleraar Naomi Ellemers, schrijver Arnon Grunberg, filosoof Jan Keij en Sybe Schaap (politicus en politiek filosoof). Ook gaat hij de dialoog aan met theoloog en dichter Rowan Williams, Eva Meijer (beeldend kunstenaar en filosoof) en schrijfster Marilynne Robinson. De interviews worden afgewisseld met korte dramascenes die passen bij het thema van de uitzending.