Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Leven in de diaspora, hoe gewoon is dat nog?

‘Galut, leven als normale mensen’ Zondag 28 april 15.20 uur NPO 2

10 april 2019

Galut is het Hebreeuwse woord voor diaspora. In ‘Galut, leven als normale mensen’ gaat antropologe en filmmaakster Özgür Canel terug naar de stad waar ze is opgegroeid, Zutphen. Als jong meisje op school ervaart de geboren Turkse, dat zij net als haar Joodse klasgenootje David, ‘anders’ is dan haar klasgenoten. Haar interesse in verschillende achtergronden van de Zutphenaren is gewekt. Özgür besluit een studie culturele antropologie te doen en beëindigt deze met een onderzoek naar identiteit.

Anno 2019 gaat Özgür op bezoek bij de Joodse gemeenschap in de oude Hanzestad, die al sinds de veertiende eeuw in Zutphen is vertegenwoordigd. Sinds 1945 is de gemeenschap sterk verkleind en lijkt hun plaats als minderheidsgroep te zijn overgenomen door de Turkse nieuwkomers. In vier intieme portretten met Joodse ouderen krijgen we een beeld van de steeds kleiner wordende gemeenschap. Zijn zij werkelijk de laatsten der Mohikanen? Wat is erover van hun identiteit? En wat doet dit met Zutphen?

Credits:
regie: Özgür Canel; research: Özgür Canel, Karin van Coeverden; camera: Roel van ’t Hoff; geluid: Lucas van Eck; montage: Paul Tekenbroek; kleurcorrectie: Michiel Rummens; muziek: Eren Aksahin; geluidsnabewerking: Frank Koppelmans; productie: Pauline Veltman; eindredactie: Alfred Edelstein.