Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Je hebt een dikke kont, je stoel is altijd helemaal vol en je stinkt’

Gepest van 9 tot 5, vrijdag 19 april om 21.30 uur op NPO 1

9 april 2019 in het dossier Pers

Het nieuwe programma ‘Gepest van 9 tot 5’ vertelt schokkende verhalen over pesten op de werkvloer. Zo zijn de ervaringen van Corrie en Nassrin te zien. Beide vrouwen werkten met groot plezier bij hun werkgever, totdat het plezier totaal verpest werd door collega’s. Het pesten werd door leidinggevenden niet erkend en daarom zoeken ze de hulp van Bert van Leeuwen.

Corrie
Corrie werkt in een gevangenis en komt na verloop van tijd terecht op een fel begeerde werkplek: de meldkamer. Dan is het hek van de dam. Al snel valt Corrie ten prooi aan een enorme stroom van dagelijkse pesterijen: ze wordt niet binnengelaten door collega's, krijgt elke dag opmerkingen over haar postuur en een collega zegt dat ze niet meer met Corrie wil werken: "Je hebt een dikke kont, je stoel is altijd helemaal vol en je stinkt." Corrie vraagt haar leidinggevende in te grijpen, maar zonder resultaat. Regelmatig zit ze ’s avonds huilend in de auto op weg naar huis. Uiteindelijk laat Corrie zich overplaatsen naar een andere gevangenis.

Toch is er altijd iets blijven knagen. Heel graag zou ze de mensen door wie ze zich zo gepest voelt eens vertellen hoe diep deze dagelijkse pesterijen haar geraakt hebben. Dus stuurt zij Bert van Leeuwen de gevangenis in.

Nassrin
Tot twee jaar geleden werkt Nassrin met heel veel plezier als activiteitenbegeleidster, maar dan krijgt ze steeds meer het gevoel dat ze door eendirecte collega wordt gepest. Iedere ochtend zet deze collega voor iedereen koffie en thee klaar, behalve voor Nassrin. Ze kletst gezellig met collega’s, niet met Nassrin. Bij aanvang van de kerstvakantie wenst ze collega’s fijne dagen. Nassrin wordt overgeslagen. Samenwerken wordt steeds moeizamer. “Zelfs de patiënten voelen de snijdende sfeer. De collega’s zien het gebeuren, maar ze durven niets te zeggen.” Meerdere malen gaat Nassrin het gesprek aan met haar leidinggevende, maar ook zonder resultaat. Ten einde raad schakelt ze de hulp van Bert van Leeuwen in. 

De andere kant van het verhaal
Bert wil uiteraard de andere kant van het verhaal horen. Hij zet daarbij de deskundigheid in van een onafhankelijke teamcoach, die direct aan de slag kan als alle partijen bereid zijn om mee te werken aan een oplossing. Krijgt hij uiteindelijk de medewerking van de leidinggevenden?

Gepest van 9 tot 5 gaat over pesten op de werkvloer. 1 op de 8 Nederlanders wordt gepest op het werk. Dit programma laat zien hoe diepgaand de impact is voor het slachtoffer en hoe moeilijk het is om het bespreekbaar te maken. Presentator en mediator Bert van Leeuwen doorbreekt het taboe en probeert mensen die zich gepest voelen te helpen, door contact te zoeken met leidinggevende en collega’s om samen te werken naar een oplossing.