Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 6 t/m 12 april 2019

5 april 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 6 t/m 12 april 2019.

Stef Bos en Lieke Anna te gast in 'Open Huis'

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode zaterdag Stef Bos en Lieke Anna. Zij maakten samen het kijk- en leesboek ‘Ruimte’. Dat boek kwam op een bijzondere manier tot stand: Stef had een poster nodig voor zijn theatervoorstelling ‘Ruimte’. Toen hij werk zag van Lieke Anna dacht hij: zíj moet die poster maken. Vandaaruit ontstond het idee voor dit boek met dezelfde titel. Stef zorgde voor de teksten en Lieke Anna voor de foto’s. Over dat proces komen ze vertellen en natuurlijk gaat Stef ook zingen!

Open Huis, zaterdag 6 april om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Passiespelen, NAVO-jubileum en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In deze editie van ‘EO Live’ blikt Yvonne Sprunken terug op de Nederland Zingt Dag 2019. Er is aandacht voor de ‘Passiespelen’ in Twente en het 70-jarig bestaan van de NAVO. Wouter Seinen vertelt dat artiesten tegenwoordig echte ondernemers zijn en Arjan Dekker praat over de financiële zorgen van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Theoloog Reinier Sonneveld beantwoord de vraag: ‘Hoe weten we zeker dat Jezus echt is opgestaan?’ En EO-presentatrice Anne-Mar Zwart komt zingen. 

EO Live, zaterdag 6 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met Diet Groothuis

Diet Groothuis

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met dichter, columniste en kinderboekenschrijfster Diet Groothuis. Ze schreef ze vele schoonmaak-columns voor dagblad Trouw en bracht daarna meerdere boeken over dit onderwerp uit. Ook geeft ook poëzieworkshops op basisscholen. Haar nieuwste boek, dat volgende week verschijnt, is een prentenboek voor kinderen met de titel 'Het Ei'. Zelf omschrijft ze het als een scheppingsverhaal, over de oorsprong van de aarde. Ooit wilde ze dierenarts worden, maar uiteindelijk werd ze poetsgoeroe, dichter en schrijver. Dankzij een bijzondere ervaring tijdens een retraite in Limburg zocht ze haar roots weer op en kwam ze opnieuw in de kerk terecht. In ‘Onderweg’ aandacht voor Groothuis’ zoektocht in het leven, de complexiteit van het leven, haar band met de natuur en over het knuffelen van bomen.

Onderweg, zaterdag 6 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Messa di Gloria’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Dat het leven van Giacomo Puccini gevuld zou zijn met muziek, lag bij zijn geboorte al vast. Zijn familie vervulde al generaties lang de rol van ‘Maestro di Cappella’ in de kathedraal van Lucca (Italië). Puccini componeerde zijn ‘Messa di Gloria’ als eerbetoon aan zijn familie en hun jarenlange band met de kerk en zijn muziek.

Hoewel de uitvoering enthousiast werd ontvangen, duurde het nog jaren voor hij opnieuw werd uitgevoerd: 72 jaar op precies te zijn. Pas in 1952 was het opnieuw te horen en vanaf dat moment wordt het stuk met grote regelmaat uitgevoerd.

Musica Religiosa, zaterdag 6 april om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Mazelen, inenten en de film ‘Grâce à Dieu’

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ spreekt Willem de Gelder met Annemarie Foppen, Kees Jan Mulder en Yanki Jacobs over de film ‘Grâce à Dieu’ (By the Grace of God). Deze nieuwe dramafilm van de Franse filmmaker François Ozon stelt kindermisbruik binnen de kerk aan de kaak. ‘Grâce à Dieu’ gaat over Alexandre. Hij leidt een rustig leven met zijn gezin tot hij per toeval ontdekt dat de priester die hem in zijn jeugd misbruikte, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken.

Ook praat het viertal over de mazelenuitbraak in New York en – in het verlengde hiervan – over inenten.

Dit is de Zondag, zondag 7 april om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘Zie onze koning-Knecht’

Andries Knevel | © EO/Willem Jan de Bruin

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Andries Knevel over Filippenzen 2: 5-11. “Ik weet niet hoe het met u is”, opent hij zijn meditatie, “maar ik heb zo mijn eigen favoriete Bijbelteksten en Bijbelgedeelten. (…) Daar staan een paar psalmen op, maar ook die fraaie passage uit Jesaja 53: ‘Als een lam werd Hij ter slachting geleid’. Een veel gelezen tekst in deze lijdensweken. En op dat lijstje van mij staat ook Filippenzen 2. Ik vind dit een van de mooiste gedeelten uit de Bijbel over het lijden van Christus, en ben dankbaar dat ik iets uit deze tekst met u mag delen.”

“Alleen al het begin al. Daar staat dat Jezus - die de gestalte van God had - die gelijkheid aan God niet vastgehouden heeft, maar er afstand van heeft gedaan. (…) Over alleen deze zin kan je natuurlijk uren mediteren. Er is een moment in de eeuwigheid geweest, of in de geschiedenis, dat Jezus afstand heeft gedaan van zijn goddelijkheid. Duizelt het u? Mij wel.”

Zondagochtend legt Knevel uit waarom Jezus afstand deed van Zijn goddelijkheid en de gestalte van een slaaf aannam.

Groot Nieuws, zondag 7 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Financieel arm, geestelijk rijk

Yvonne Sprunken | © NPO

Al vijf jaar lang leven Harriëtte en haar gezin van de bijstand. Hoewel ze inmiddels niet meer wekelijks naar de voedselbank gaan voor een levensmiddelenpakket, is ondersteuning en financiële hulp van hun kerkelijke gemeente (Ontmoetingskerk Gorredijk) hard nodig.

Zelf moet Harriëtte het soms doen met een glaasje water, omdat er echt geen eten meer in huis is. Voor haar zoontje Eleazar was en is er altijd te eten. Daar zorgt Harriëtte wel voor. Ze is de schaamte voorbij en komt er openlijk voor uit dat ze in armoede leeft.

Maar Harriëtte en haar man zijn in financieel opzicht misschien arm; geestelijk zijn ze rijker dan menigeen. Ze hebben een rotsvast vertrouwen in Gods goedheid. Hun levenshuis is duidelijk gebouwd op de rots waar het in de preek van dominee Ron Lafeber over gaat (n.a.v. Mattheus 7: 24-29). 

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 7 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Tom van Straten

Tom van Straten en Petra de Joode | © EO

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Tom van Straten. De afgelopen maanden staan voor hem in het teken van ‘een nieuw begin’. Hij studeerde onlangs af als communicatiewetenschapper, trouwde met Louise, ruilde zijn studentenhuis in Ede in voor een woning in Arnhem én hij is geswitcht van kerk. Van Straten – die van huis uit Evangelisch is – kerkt nu in een Gereformeerd Vrijgemaakt gemeente. Wat voor dag is zondag voor hem? 

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 7 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Agnus Dei

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Het ‘Agnus Dei’ maakt al eeuwenlang onderdeel uit van de mis en is al vaak op muziek gezet. De Latijnse uitdrukking betekent ‘Lam Gods’ en verwijst naar de Jezus Christus, die stierf voor de zonden van de mensen.

Het ‘Agnus Dei’ van David Fitzgerald is een unieke mix van klassieke en lichte elementen. De opnames in de studio én in de St. Edmundsbury Cathedral in Engeland brengen de twee werelden letterlijk bij elkaar. Dit alles om oude de woorden opnieuw te laten doordringen en de luisteraar stil te zetten bij het Lam van God dat de zonden wegneemt.

Musica Religiosa, zondag 7 april om 23.00 uur op NPO Radio 5.