Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 20 april t/m 3 mei 2019

19 april 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 20 april t/m 3 mei 2019.

Inge de Bever; een vrouw in twee culturen

Deze week is Inge de Bever te gast in ‘Open Huis’. Toen zij in 1980 – als jonge Nederlandse studente – trouwde met de Turkse Ilhan, besefte ze niet dat ze met hem ook een hele wereld cadeau kreeg. Over die wereld gaat haar boek Moederland, een vrouw in twee culturen. Met veel humor beschrijft Inge het dagelijks leven in Turkije. De lezer ontdekt door haar ogen hoe het land in de loop der jaren is veranderd. De rode draad in het boek is Inge’s relatie met haar Turkse schoonmoeder, eerst afstandelijk maar gaandeweg steeds hartelijker en inniger.

Open Huis, zaterdag 20 april om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Hoe wordt Pasen in andere landen gevierd?

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ staat Yvonne Sprunken stil bij Pasen: ze onderzoekt hoe het Paasfeest op verschillende plekken in de wereld wordt gevierd. Ook spreekt ze met Klaas Muurling van Open Doors; hij vertelt dat Pasen een extra gevaarlijke periode is voor vervolgde christenen.

Daarnaast is er aandacht voor het wapengebruik in de Verenigde Staten. Precies twintig jaar geleden vond daar de Columbine Highschool-shooting plaats. Aan Jan van Benthem (redacteur buitenland bij het Nederlands Dagblad) vragen we waarom er in Amerika niets verandert als het om wapens gaat.

Verder:

  • Professor Paul van Geest vertelt over de doornenkroon die uit de Notre Dame is gered. Is dit de echte doornenkroon die Jezus droeg tijdens de kruisiging?
  • In Kenia zijn restanten gevonden van een ‘superleeuw’. Dit dier was twee keer zo groot als een volwassen ijsbeer. Hoe zit dat? Bioloog Tom Zoutewelle vertelt.
  • Reinier Sonneveld sluit zijn paasserie af met een aflevering over Stille Zaterdag.
  • Zanger Gerald Troost komt vertellen over zijn boek ‘Tevoorschijn’.
  • Er is livemuziek van Kathy Spaargaren, Alice Hoolsema en Henry Nieuwenhuizen.


EO Live, zaterdag 20 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met Bas Ramselaar

Bas Ramselaar | © EO

Op deze Stille Zaterdag een bijzondere uitzending van ‘Onderweg’. Elsbeth Gruteke spreekt met Bas Ramselaar. Hij was jarenlang een graag gezien concertzanger; zijn basstem klonk in honderden concertzalen. Totdat het niet meer ging. Hij kreeg een burn-out en maakte de keuze om niet meer te zingen. Tegenwoordig zingt hij zo nu en dan weer, maar vaker staat hij – als dirigent – voor koren en orkesten.

Aan de hand van muziek die Ramselaar bij deze Stille Zaterdagavond en bij zijn eigen leven vindt passen, loopt Elsbeth Gruteke een uur lang met hem door zijn leven. Van Air van Bach tot aan Ik Zal Er Zijn van Sela. Muziek met een verhaal, passend bij het verhaal van Bas Ramselaar. Het gesprek gaat – uiteraard - over muziek, maar ook over ups en downs, angsten én over een nieuw begin.

Onderweg, zaterdag 20 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

In gesprek over de Notre-Dame en Pasen

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

Afgelopen maandag ontstond er een grote brand in de Parijse Notre-Dame. De vuurzee heeft grote delen van de oude kathedraal in de as gelegd. Op de vroege ochtend van Eerste Paasdag praat Lynda Hessel met Ramon Müller en Adriënne Simons over de gevolgen van de brand. Ook is er natuurlijk aandacht voor Pasen. 

Dit is de Zondag, zondag 21 april om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Pasen!

Dominee Gertjan van Harten

Op Paasmorgen spreekt dominee Gertjan van Harten over Mattheüs 28: 1-15. “Het is Pasen. Over heel de wereld vieren christenen dat Jezus leeft. Hij was gestorven aan het kruis en Zijn lichaam was in het graf gelegd. Maar Jezus stond op uit de dood en werd weer levend. Hij overwon de dood”, zegt de predikant van de Gereformeerd Vrijgemaakte Maranathakerk in Spakenburg.

“Maar waar slaat dat eigenlijk op? Jezus heeft de dood overwonnen? (…) Iedere dag opnieuw sterven er weer mensen. Dat was voor Pasen al zo en daar heeft Pasen helemaal niets aan veranderd. Wat nu: Jezus heeft de dood overwonnen?”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt ds. Van Harten aan de hand van Jezus’ woorden over de volgende stap die Hij gaat zetten. “Jezus gaat naar zijn Vader in de hemel toe. Niet om daar op zijn lauweren te gaan rusten. Nee, Jezus gaat naar de hemel om zijn definitieve terugkomst voor te bereiden. En dan – als Jezus terugkeert naar deze wereld komt er een nieuwe wereld. Een volmaakte wereld. Een wereld waarin de dood voor eeuwig uitgebannen zal zijn. (…) Dat is de toekomst die God beloofd heeft. Dat is het grote einddoel van Gods plan met deze schepping: de komst van een nieuwe en volmaakte wereld. En de opstanding van Jezus heeft die wereld een beslissende stap dichterbij gebracht. De dood is verslagen. Pasen herinnert ons eraan dat wij verder mogen kijken dan het leven hier en nu.”

Groot Nieuws, zondag 21 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Jezus heeft het laatste woord

Yvonne Sprunken en Illand Brouwer | © EO

Rondom de Kerk van Weinterp (Hervormde Gemeente Wijnjewoude) ligt een kerkhof. Op die plaats kwam Illand Jan Brouwer tot een schokkende ontdekking: hij miste “een stuk mens-zijn”. De jonge Fries was zichzelf niet en liep vast. Hij moest stoppen met zijn studie in Enschede en later - in Groningen - ging het opnieuw niet goed. Het zorgde ervoor dat hij serieus overwoog om het geloof waarmee hij was opgevoed, achter zich te laten.

Dat veranderde toen de woorden van het lied: ‘Til mij op’ (Opwekking 581) binnenkwamen en de zin “Ik wil heel dichtbij U zijn” hem raakte. Geloven is voor Illand soms nog steeds lastig en God staat niet altijd op nummer 1. Toch deed hij belijdenis; in de overtuiging dat hij bij God mag komen zoals hij is.

Vandaag – op Eerste Paasdag – wordt in veel kerken openbare belijdenis van het geloof afgelegd. Yvonne Sprunken blikt met Illand terug op zijn belijdenisdienst van vorig jaar. Een dienst waarin dominee Michel van Heijningen duidelijk maakt dat niet de dood het laatste woord heeft, maar Jezus!

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 21 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Max Cikido

Max Cikido en Petra de Joode | © EO

Max Cikido woont sinds zijn kindertijd in Nederland. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Afrika. Het geloof is voor hem een belangrijk anker in zijn leven, zegt hij in ‘Nog even zondag’. Aan Petra de Joode vertelt hij dat zondagen er bij hem altijd hetzelfde uitzien: “Het staat in het teken van God. We maken ons eerst klaar voor de kerkdienst en daar gaan we dan naar toe. Mijn verlangen is om van de zondag een feestelijke dag te maken. Ook voor de kinderen. Dus alles is net iets leuker en lekkerder. Zondag is een dag met de Heer.”

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 21 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Koningsdag in Open Huis

Petra de Joode | © NPO

Op deze feestelijke zaterdag viert Petra de Joode de verjaardag van koning Willem-Alexander. De luisteraars worden getrakteerd op gezellige spelletjes én Petra belt met royaltyverslaggever Jeroen Snel. Hij is in Amersfoort en geeft een update over het bezoek van de koning aan keistad Amersfoort.

Open Huis, zaterdag 27 april om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Stefan Paas: “Van meningen ben ik niet onder de indruk”

Stefan Paas

Elsbeth Gruteke praat in deze uitzending van ‘Onderweg’ met hoogleraar en columnist Stefan Paas, die sinds oktober 2018 ook de titel ‘Theoloog des Vaderlands’ draagt. Die titel noemt hij “een gemengde zegening”, maar de taak die hierbij hoort – de theologie vertegenwoordigen – neemt hij erg serieus. Zo is hij zeer actief op Twitter, waar hij aanhaakt bij actuele onderwerpen als het klimaat en de opkomst van het Forum voor Democratie.

Stefan Paas wond zich erg op over het feit dat christenen op de partij van Thierry Baudet stemden. Hij maakt zich hier zorgen over. Om dit fenomeen beter te kunnen begrijpen, vroeg hij deze mensen om hem hun keuze uit te leggen.

Verder is Paas vaste gast bij een nieuwe religiepodcast op NPO Radio 1: ‘De Ongelooflijke Podcast’ én schrijft hij veel artikelen en columns. In het ‘Onderweg’ gaat het over hoe hij is opgegroeid, over zijn tijd als leraar, als pionier in Amsterdam en over zijn plannen als Theoloog des Vaderlands.

Onderweg, zaterdag 27 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Leve de Koning!

Gerja Wolf | © EO/Willem Jan de Bruin

Vandaag is een feestelijke dag: koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag! Hij doet dat samen met zijn gezin en andere leden van de koninklijke familie. Bij zijn inhuldiging sprak hij de bekende woorden “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig”. Hij verwacht en hoopt dat God hem helpt en zegent.

In ‘Musica Religiosa’ klinkt vandaag het mooie ‘King of glory, King of peace’ van Joseph David Jones. In de Bijbel wordt Jezus gezien als de ene echte volmaakte Koning van Gods koninkrijk. Hij is de Koning der koningen. Die beschrijving staat onder andere in Psalm 45, 72 en 118. Het koninkrijk van God is een rijk van recht en gerechtigheid en vrede. Die Koning leeft eeuwig. Leven onder deze Koning is een leven vol beloften en zegen. Leve de Koning!

Musica Religiosa, zaterdag 27 april om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Koningsdag

Ds. Van den Berg

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Kees van den Berg over het thema ‘Koningsdag’. De predikant van de PKN Pauluskerk in Gouda vertelt: “Gisteren was het Koningsdag. Koning Willem Alexander en koningin Maxima bezochten Amersfoort. (…) Vorige week vierden we Pasen. Oók een koningsdag. De dag dat Koning Jezus de dood overwon, met alle gevolgen van dien. Wat die gevolgen zijn, lezen we in 1 Korinthe 15:20-28.”

Van den Berg: “Paulus noemt in het zojuist gelezen gedeelte de dood de ‘laatste vijand’. Vorige week vierden we Pasen. ‘Jezus is werkelijk opgewekt als eersteling van de gestorvenen’, omschrijft Paulus het geheim van Pasen. Ja, de opgestane Jezus als eersteling. De gestorvenen zijn nog niet opgewekt. De dood is nog niet onttroond, nog niet vernietigd. Die leeft nog, om het maar eens paradoxaal te zeggen: de dood is nog springlevend, met alles wat aan hem voorafgaat: ziekte, angst en pijn. En wat er in zijn kielzog komt: verdriet, gemis, heimwee naar die overleden geliefde. Wie weet daar niet van?”

“Zeker, die laatste vijand is nog niet definitief onttroond. En er zijn ook nog andere vijanden. Maar toch, de beslissende slag is al geslagen. We hebben Pasen in de rug!  Dat doet denken aan de Eerste Wereldoorlog. Eigenlijk was deze van meet af aan al beslist. Bij de slag aan de Marne, in 1914. Toen hadden de geallieerden in principe al gewonnen. Toch duurde het nog tot 1918 voordat de uiteindelijke ineenstorting van het Duitse rijk een feit was. Maar dat was wel een gevolg van die slag in 1914. Zo is het ook met Christus. De eindoverwinning zal bij zijn wederkomst zijn, maar de beslissing is al gevallen. Aan het kruis, op Paasmorgen, toen Jezus de machten van zonde en duivel versloeg, toen Hij de dood bedwong en als Levende tevoorschijn kwam. Sindsdien is Hij koning, brengt Hij al strijdend zijn koningschap aan het licht. En de eindoverwinning staat vast! Dan zal God over alles en allen regeren. Dan zal Hij alles in allen zijn. Wat een vooruitzicht! Het is een ongekend slotakkoord dat nooit eindigt…”

Groot Nieuws, zondag 28 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

In gesprek met Marijn Fidder en burgemeester Harm-Jan van Schaik

Marijn Fidder, Yvonne Sprunken en burgemeester Harm-Jan van Schaik | © EO

“Het is in het restaurant knap druk en er hangt een blijde spanning”, vertelt Yvonne Sprunken. “Iets waarvan degene om wie dit alles draait, Marijn Fidder, geen weet heeft.  Zij verwacht mij te ontmoeten voor een radio-interview. Dat er stiekem nog zo’n vijftig mensen op haar wachten, ontdekt ze pas op locatie.”

“Eenmaal binnen wordt het allemaal duidelijk: Marijn krijgt uit handen de burgemeester van Harderwijk - Harm-Jan van Schaik - een jeugdlintje. Waarvoor ze dat lintje krijgt, wordt duidelijk in deze aflevering van ‘Zin, Zout & Zegen’. Direct na de overhandiging van het jeugdlintje neemt Marijn mij mee naar haar kerk: de Protestantse Gemeente Plantagekerk. En omdat de burgemeester ook lid is van deze gemeente, schuift ook hij aan voor het interview.”

Naast het interview met Marijn Fidder is in deze uitzending een deel van de preek van Fonteinpredikant Henk Jansen te horen. Hij spreekt over een schommelstoel, die misschien wel lekker heen en weer gaat, maar je geen stap verder helpt.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 28 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

‘Nog even zondag’ met Corine Zonnenberg

Corine Zonnenberg en Petra de Joode | © EO

In deze aflevering van ‘Nog even zondag’ praat Petra de Joode met Corine Zonnenberg. Zonnenberg werkt als trainer en programma-ontwikkelaar bij Youth for Christ en studeert voor gemeentepredikant aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook is ze het brein achter BijbelBorrels. Deze site ontstond toen ze voor haar studie (pabo) onderzoek deed naar geloofsoverdracht bij kinderen. Uit het onderzoek bleek dat het vooral belangrijk is om kinderen de Bijbelverhalen te vertellen. Zonnenberg ontwikkelde daarom allerlei werkvormen die ze breder wilde delen en zo kwam bijbelborrels.nl tot stand.

Zonnenberg vindt de zondag een leuke dag, meer dan vroeger. Toen ze nog thuis woonde, was het een dag met een vast patroon (waaronder twee keer naar de kerk gaan) waar niet van mocht worden afgeweken. Sinds ze getrouwd is, probeert ze het een relaxtere dag te laten zijn. Op zondag zoekt ze nu bewust de ontspanning, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of een spelletje te doen.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 28 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.