Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 13 t/m 19 april 2019

12 april 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 13 t/m 19 april 2019.

Het zwarte gat, rouwadvertenties en meer in ‘EO Live’

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met wetenschapsjournalist René Fransen over de foto van het zwarte gat. Cultuurtheoloog Frank Bosman legt uit waarom rouwadvertenties tegenwoordig vaak anders worden ingevuld dan pakweg tien jaar geleden en er is aandacht voor de verkiezingen voor het Europese Parlement, die op 23 mei plaatsvinden. Deze week maakt de luisteraar kennis met Bert-Jan Ruissen; de nieuwe lijsttrekker van de SGP. Ook is er in ‘EO Live’ aandacht voor de sfeer in Soedan na de staatsgreep. Wat betekent het voor de bevolking dat de president is afgezet?

In de week dat Dordrecht in het teken staat van ‘The Passion’, serveren acht Dordtse restaurants een speciaal passiemenu. Yvonne belt met initiatiefnemer Randy Dubois en vraagt hem wat we van dit menu kunnen verwachten.

Theoloog en schrijver Reinier Sonneveld behandelt opnieuw een vraag met betrekking tot Pasen. Deze week spreekt hij over de kruisdood en de redding van de wereld. Leo Heuvelman vertelt over zijn eerste dichtbundel (‘Dichter bij God’) en Rob Favier betreedt het EO Live podium.

EO Live, zaterdag 13 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Ik heb een tijd niets van God begrepen, maar werd wel door Hem gegrepen”

Sijbrand Albas | © Nagtegaal Foto

In ‘Onderweg’ heeft Elsbeth Gruteke een inspirerend gesprek met de pionier-predikant van Ameland: Sijbrand Alblas. Als zoon van een dominee wist hij zeker dat hij niet in de voetsporen van zijn vader zou treden. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. Uiteindelijk koos hij alsnog voor een studie Theologie en voor het predikantschap.

Tijdens zijn studie kreeg Sijbrand kanker. Aan Elsbeth Gruteke vertelt hij over deze periode. “De gedachte dat mijn leven in Gods hand is en daarin geborgen is, gaf me enorm veel kracht. Hierdoor ben ik ook opnieuw gaan nadenken over mijn theologie en over God. Als ik het op mijn duim zou moeten schrijven, zou dat zijn: ‘God is erbij!’” 

In het interview komen ook de bijzondere kanten van het Waddeneiland aan bod en spreekt het tweetal over de welput bij de pioniersplek én over de toekomst van de kerk.

Onderweg, zaterdag 13 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De expressieve kracht van de Johannes-Passion

De Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach is een oratorium over het lijden en sterven van Jezus, volgens het Evangelie van Johannes. Bach had al een aantal cantates op zijn naam staan, maar dit was zijn eerste Passion. Deze was heel anders dan wat men tot dan toe in Leipzig gewend was. Zijn voorgangers schreven bescheiden en ingetogen werken, maar Bach had een ander beeld voor ogen hoe hij het lijdensverhaal wilde laten klinken. De Johannes-Passion werd een werk van ongekende expressieve kracht. Een jaar later verving hij toch het openingskoor omdat er kritiek was gekomen op zijn muziek. Deze zou te uitbundig zijn geweest. Bach bleef wijzigingen aanbrengen en daardoor zijn er verschillende versies van de Johannes-Passion in omloop.

Musica Religiosa, zaterdag 13 april om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Palmpasen

Ds. Henk Drost | © EO

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Henk Drost, predikant van de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk in Zwijndrecht, over Lukas 19: 29-43.

“Als iemand aan je fiets in de tuin begint te friemelen, rent een normaal mens naar buiten om je bezit veilig te stellen”, zegt de predikant. “‘He daar - wat moet jij met mijn fiets?’. ‘Nou’, zegt die knul– ‘die meneer een straat verderop wil hem gebruiken.’‘Die meneer een straat verderop? Wie is dat? Wie denkt hij dat hij is?’. Die vraagt lokt Jezus uit op Palmpasen: Wie is Hij? Wie denkt Hij wel dat Hij is?"

"Jezus wil dat twee discipelen zonder iets te vragen een veulen losmaken. Als de eigenaar naar buiten komt rennen en roept: ‘Hé, hé, wat moet jij met mijn ezel’ - moeten ze zeggen: ‘De Heer heeft het nodig’. Dat is vreemd. De Here Jezus doet net of alles van Hem is. Dat klopt. Hij laat op die manier zien dat Hij Koning is.”

“Jezus komt als de koning van God op een ezel. Hij komt niet op een paard. De koning op een paard komt om te vechten. De koning op een ezel komt om vrede te brengen.”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt ds. Drost ook wat er daarna gebeurde. De leerlingen spreidden hun mantels uit op de grond en begonnen luidkeels te zingen en God te prijzen. De lang verwachte Koning was gekomen! Maar niet iedereen stelde dit op prijs: de Farizeeën vroegen Jezus om zijn leerlingen te laten stoppen met zingen. Jezus gaf hen daarop een heel bijzonder antwoord…

Groot Nieuws, zondag 14 april om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Zorgen: niet maken, maar doen!

Het team van 'In Touch' Bergschenhoek

In ‘Zin, Zout & Zegen’ bezoekt Petra de Joode de plaats Bergschenhoek, ten noorden van Rotterdam. Hier ontmoet ze Marianne de Graaf en Sytske de Winter, die samen met een aantal andere dames de drijvende kracht zijn achter het initiatief ‘In touch’.

‘In Touch’ is er voor vrouwen die de Bijbel als leidraad hebben in het dagelijks leven of die daarin geïnteresseerd zijn. Leeftijd en kerkelijke achtergrond maken daarbij niet uit. De naam is een afkorting en staat voor: Inspireren, Navigeren, Toerusten, Ontmoeten, Uitdragen, Christus Centraal, Hartelijk Welkom!

De dames organiseren eens in de twee weken een bijeenkomst in de Hervormde Kerk in Bergschenhoek. Het zijn open koffieochtenden, waar veel wordt gezongen en waar een spreker vertelt over een relevant thema. De bijeenkomsten worden bezocht door zo’n vijftig tot zestig vrouwen. Deze week gaat de overdenking over het thema ‘Zorgen moet je doen, niet maken’. Spreker is mevrouw Co Rodenburg- de Ronde: professional in de geestelijke gezondheidszorg.

‘In Touch’ is autonoom en maakt geen deel uit van een kerkelijke gemeente. Het team – dat bestaat uit Marianne, Sytske, Nel, Maaike en Aria – voelt zich verbonden met God en met elkaar. “We zijn geroepen om dit aan elkaar door te geven, zoals staat in 1 Johannes 1:1-4.” De vijf organisatoren komen wekelijks bij elkaar om te bidden voor de de bijeenkomsten.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 14 april om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Bert Meijberg

Petra de Joode | © NPO

Bert Meijberg is majoor bij het Leger des Heils. Sinds 2011 is hij verbonden aan het korps in Leeuwarden. De majoor is voorganger in de kerkdienst die op Eerste Paasdag (zondag 21 april) door de EO wordt uitgezonden. In ‘Nog even zondag’ vraagt Petra de Joode hem wat voor dag de zondag voor hem is. En wat drijft Meijberg in zijn geloof?

Meestal is de zondag voor Bert een werkdag, aangezien hij bijna elke week bij zijn korps in Leeuwarden voorgaat. Dat vindt hij mooi om te doen, maar hij ziet het ook wel als een verantwoordelijkheid. Het voorgaan gaat dan ook altijd gepaard met gezonde spanning. Inmiddels heeft hij een eigen aanpak ontwikkeld om het allemaal goed te laten verlopen.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 14 april om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘De Profundis’ van André Campra

In de periode dat Johann Sebastian Bach zijn bekende ‘Passions’ schreef, componeerde de Franse hofcomponist André Campra zijn ‘Grands Motets’. Hij werd geboren in Aix-en-Provence als zoon van een chirurg uit Turijn. Na een opleiding aan de plaatselijke kathedraalschool werd hij achtereenvolgens kapelmeester in Toulon, Arles en Toulouse. Gezegend met een grote dosis talent én ambitie wist hij op 34-jarige leeftijd eenzelfde positie te bemachtigen in de hoofdstad aan de Notre-Dame. Na de dood van Lodewijk XIV werd hij op 63-jarige leeftijd componist aan het hof van Versailles. Hier componeerde hij de Grands Motets voor solisten, koor en orkest. In deze uitzending van ‘Musica Religiosa’ klinkt het laatste deel uit ‘De Profundis’. Het is een smeekbede van de mens tot God: ‘Uit de diepte roep ik tot U, Heere, hoor naar mijn stem en luister naar mijn roep om genade’ (Psalm 130).

Musica Religiosa, zondag 14 april om 23.00 uur op NPO Radio 5.