Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: EXIT

Woensdag 17 april 2019 om 22.55 uur, NPO 2

12 april 2019

Filmmaker Karin Winther kwam als tiener terecht bij radicale groepen. Aanvankelijk bij antifascisten maar ze stapte over naar een groep neonazi’s. Het kostte haar moeite om zich los te maken. In de documentaire 'EXIT' gaat ze op zoek naar mensen die zich ook verbonden met extremistische groepen die geweld niet schuwen. Karin Winther voert diepgravende gesprekken met voormalige extremisten van verschillende zijden van het spectrum over de vraag waarom zij hun extremistische gedachtegoed uiteindelijk hebben afgezworen. Is het mogelijk om vrede te sluiten met je verleden? Hoe hebben ze het berouw doorleefd?

Ingo Hasselbach bijvoorbeeld, die in Duitse neonazikringen ooit bekendstond als ‘de Führer van Berlijn’. Toen brandstichting bij een Turks gezin in noord-Duitsland enkele vrouwen en kinderen het leven kostte, besefte hij dat hij het roer moest omgooien. Maar afscheid nemen van extreemrechts bleek niet zonder gevaar: hij zag zich genoodzaakt om onder te duiken.

Ook Manuel is met zijn jonge dochter ondergedoken. Op zijn dertiende werd hij lid van een neonazibeweging en kreeg uiteindelijk de leiding over een paramilitaire neonazigroepering. Hij vertelt over gewelddadigheden waarvoor hij zich nog steeds diep schaamt, zoals de keer dat hij een hoogzwangere vrouw in de buik schopte.

De Amerikaanse Angela vertelt dat haar leven in extreemrechtse kringen bijna tien jaar lang in het teken stond van de angst. Tot ze in de gevangenis gekleurde medegedetineerden leerde kennen, die zo aardig voor haar waren dat het haar ‘ontwapende’ en ‘weer menselijk maakte’.

Winther bezoekt niet alleen voormalige rechts-extremisten. In Frankrijk praat ze met David, die lid is geweest van de islamitische Algerijnse terreurorganisatie GIA. 

Ze zet deze verhalen af tegen haar eigen ervaringen, beschrijft hoe ze zelf van haar extremistische gedachtegoed is genezen, en schetst het perspectief op een leven na gewelddadig extremisme. Over haar ervaring met het maken van deze film zie ze eerder in de pers: "Ik heb nu meer vrede met mijn verleden, omdat ik zoveel mensen heb ontmoet, die vergelijkbare ervaringen hebben, en het zijn mensen die ik zeer respecteer. Veel mensen gebruiken hun verleden nu om goed te doen, en ik voel me als een deel van een gemeenschap. "

Regie: Karen Winther, camera: Peter Ask, geluidsontwerp: Yvonne Stenberg, montage: Robert Stengård, productie: Eirin Gjørv, eindredactie EOdocs: Margje de Koning.
EXIT (80’/2018) is een productie van Sant&Usant in coproductie met ARTE, NDR, Al Jazeera en EOdocs, met steun van NRK, SVT, YLE en NFI.