Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: Bruce Lee & The Outlaw

Woensdag 24 april 2019 om 23.00 uur, NPO 2

15 april 2019

Het dakloze jongetje Nicu woont in de straten van Boekarest. Hij is, zoals vele straatkinderen in de stad, verslaafd en overleeft door te bedelen. Bruce Lee, de zelfgekroonde Koning van de Onderwereld, neemt hem onder zijn hoede. Maar terwijl Nicu opgroeit, begint hij zich af te vragen of Bruce Lee wel zo’n goede vaderfiguur voor hem is. Oliver Twist anno 2018, maar dan in de harde, ondergrondse wereld van Boekarest.

De Nederlandse regisseur en fotograaf Joost Vandebrug legt al sinds 2011 het erbarmelijke leven van Roemeense straatkinderen vast. In dat jaar ontmoette hij in de stad een groepje jongens die hij de ‘Lost Boys’ noemde. Sindsdien volgt hij ze en kwam zo ook in contact met een vreemde volwassene, die zich Bruce Lee noemt en zich de titel ‘Koning van de Onderwereld’ heeft toegeëigend. Bruce Lee was zelf ooit een van de weeskinderen in de beruchte weeshuizen van Ceausescu. Als volwassen man bewoont hij de tunnels onder de stad en ontfermt zich over een bende drugsverslaafde kinderen, die hij zowel van eten als van drugs voorziet. Nicu is een van zijn volgelingen, maar terwijl de jongen opgroeit, beseft hij langzaamaan dat Bruce Lee niet het beste rolmodel voor hem is. Hij moet een keuze maken tussen blijven bij de bende van Bruce of een ‘normaal’ leven boven de grond. 
 

Credits: Scenario, regie & camera: Joost Vandebrug; montage Katie Bryer; geluidsmontage: Ranko Paukovic; muziek: Daniel Gass; productie: Andrea Cornwell, Joachim Trommel; producenten: Noomi RapaceOrlando von Eunsiedel, Patrick Vernon, Raymond van der Kaaij; eindredactie EOdocs: Margje de Koning.
Bruce Lee & The Outlaw (85’/2018) is een productie van Grain Media en Revolver Amsterdam in coproductie met EOdocs. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds.