Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 9 t/m 15 maart 2019

8 maart 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 9 t/m 15 maart 2019.

Liesbeth Smit over haar boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind’

In ‘Open Huis’ praat Petra de Joode deze week met Liesbeth Smit. Op 5 maart verscheen haar nieuwe boek: ‘Echte vrouwen krijgen een kind (de stille revolutie van de niet-moeder)’. Ze schreef dit boek voor alle vrouwen die (nog) geen moeder zijn, hun partners, vriendinnen en collega’s.

In Nederland is 1 op de 5 vrouwen - gewenst of ongewenst – kinderloos. Ook Liesbeth hoort bij deze groep. Met welke (voor)oordelen krijgt ze te maken? En waarom is het moederschap in onze cultuur eigenlijk zo vanzelfsprekend?

Open Huis, zaterdag 9 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Alles over verdriet en troost in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Wat is troost en hoe werkt het? In ‘EO Live’ praat Yvonne Sprunken met Hella van der Wijst over het boek ‘Troost – als je iemand mist’. Hella’s boek – dat onlangs verscheen – staat vol ervaringsverhalen van mensen die geliefden verloren. Ook geven rouwdeskundigen en wetenschappers informatie over verdriet en troost. Waarom is het delen van verdriet bijvoorbeeld zo belangrijk?

Zangeres en schrijfster Kirsten Alting brengt tijdens deze uitzending een aantal nummers ten gehore.

EO Live, zaterdag 9 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Elly Zuiderveld: “Doodgaan is niet erg”

Elly Zuiderveld

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Elly Zuiderveld. Voor haar en haar man Rikkert is 2019 een bijzonder jaar. Met hun jubileumtour ‘50 jaar mooi geweest!’ vieren ze dat ze al vijftig jaar optreden. Maar of het ook mooi geweest is, weet Elly nog niet. Dat zien ze pas ná de tour.

De eerste hit van Elly en Rikkert was het nummer ‘De Kauwgomballenboom’. In ‘Onderweg’ vertelt Elly hoe dit lied ontstond en hoe het leven van Elly en Rikkert er in die tijd uitzag. Dit jaar wordt ze 73, maar ze is nog erg actief. Angst voor de dood is er niet, zoals ze zelf zegt: Ik ben al een keer dood geweest. Over deze ervaring, over hoe zij en Rikkert tot geloof kwamen en over nog veel meer gaat het in dit boeiende gesprek.

Onderweg, zaterdag 9 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De maatschappelijke druk rond moederschap

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen geen kinderen, toch rust er in veel kringen een groot taboe op dit thema. In ‘Dit is de Zondag’ spreekt Lynda Hessel met Liesbeth Smit. Zij schreef het boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind’. Hoe ervaart zij de maatschappelijke druk op het krijgen van kinderen, en waarom zijn vrouwelijkheid en moederschap zo met elkaar verbonden?

Ook Hidde van Koningsveld (voorzitter van CIDI jongeren) en filosoof en theoloog Gerko Tempelman zijn te gast.

Dit is de Zondag, zondag 10 maart om 6.00 uur op NPO Radio 1.

‘Ongelooflijk’

ds. W.N. Middelkoop

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. W.N. Middelkoop, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Harderwijk over Mattheüs 16: 21-23. “Dat God om mensen op aarde te redden Zijn Zoon Jezus mens laat worden en die mens laat sterven aan het kruis; te gek voor woorden toch?”, zegt ds. Middelkoop in zijn meditatie. “Ongelooflijk, zeggen mensen dan soms.”

“Ook een gelovige kan het moeilijk vinden in deze Jezus te geloven.” In Mattheüs 16 gaat het over Petrus, een enthousiaste leerling van Jezus. “Petrus spreekt uit dat Jezus meer is dan een goed mens, maar dat Hij de Christus is, de Zoon van God. Hij gelooft het ongelooflijke. Maar wat Jezus daarna vertelt aan Zijn discipelen is voor Petrus schokkend. Jezus vertelt dat Hij veel lijden zal ondergaan en uiteindelijk zal sterven. Dat gaat er bij Petrus niet in. Dat is voor hem ongelooflijk. Onder vier ogen zegt hij tegen Jezus: ‘God zij u genadig, Heere, dit zal beslist niet met U gebeuren’.”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt de predikant uit Harderwijk hoe Jezus op deze opmerking reageert.

Groot Nieuws, zondag 10 maart om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Blij met een halve oogst

Yvonne Sprunken met Elsbeth, Hannah en Gerrit ter Horst | © EO

De aardappelopbrengst was ongeveer gehalveerd, een kwart van het graan ging verloren en de maïsoogst mislukte helemaal! ‘Vorig jaar ging het mis’, zou je zeggen. Voor Gerrit en Elsbeth ter Horst - die een gemengd boerenbedrijf in Rheezerveen runnen – was het financieel een grote strop. Toch overheerst de dankbaarheid. Ze zijn blij met de oogst die ze wél konden binnenhalen.

Natuurlijk hebben ze gebeden om regen, maar niet krampachtig. Gerrit en Elsbeth verstaan allebei de kunst om dingen in Gods hand te leggen én om het daar te laten; in het vaste vertrouwen dat God het beter weet dan zij. Wie weet was de droogte wel ergens goed voor? Het echtpaar heeft in ieder geval genoten van de zomerse temperaturen. 

“Als alles groeit en bloeit op de akkers is dat prachtig! Maar waar het écht op aankomt is je eigen geestelijke groei’, vertelt Gerrit. In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt ‘De Kandelaar’ in Heemse spreekt presentatrice Yvonne Sprunken met Elsbeth, Gerrit en hun dochtertje Hannah. Ze praten over hun afhankelijkheid van God, over geloven met je hart en over de preek die ds. Dunnewind vorig jaar hield op de ‘Biddag voor Gewas en Arbeid’. Deze preek ging over de olie van de weduwe, naar aanleiding van 2 Koningen 4:1-7.

Komende woensdag (13 maart) is het opnieuw biddag. Ondanks de droogte en halve oogst van vorig jaar zitten Elsbeth, Gerrit en Hannah ter Horst weer vol vertrouwen in de kerk.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 10 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Jan Willem Janse

Jan Willem Janse en Petra de Joode | © EO

Deze week staat het thema ‘verbinding’ centraal in ‘Nog even zondag’. Te gast is Jan Willem Janse. Als relatiemanager bij MissieNederland is het verbinden van kerken één van zijn taken. Dat is nogal eens lastig, want verschillende kerken zitten vaak niet op dezelfde lijn. “Maar”, stelt Jan Willem, “we kunnen één zijn zonder het eens te zijn.” Dat het niet alleen belangrijk is om in verbinding te staan met anderen, maar ook met jezelf, ondervond Jan Willem aan den lijve. Openhartig spreekt hij met Petra de Joode over zijn burn-out en de steun die hij vond bij zijn gemeenteleden en bij God. Ook vertelt hij over zijn doop, die als een doortocht door de Jordaan het eind van die woestijnperiode markeerde.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 10 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Week van Zorg en Welzijn in ‘Open Huis’

Martine, Tom, Petra en Zegert | © EO/Willem-Jan de Bruin

Tijdens de landelijke ‘Week van Zorg en Welzijn’ reist Tom Herlaar met een mobiele studio naar zorg- en welzijnsinstellingen door heel Nederland, waar hij in gesprek gaat over unieke initiatieven, innovatieve onderzoeken en onalledaagse uitvindingen. Verslaggevers Petra de Joode, Martine van der Spek en Zegert van der Linde verzamelen – elders in het land – verhalen uit het hart van de zorg. 

Uitzendlocaties:

  • Maandag 11 maart: Rode Kruis Ziekenhuis | Brandwondencentrum Beverwijk (Beverwijk)
  • Dinsdag 12 maart: Universitair Medisch Centrum (Utrecht)
  • Woensdag 13 maart: Zorggroep Noorderboog (Steenwijk)
  • Donderdag 14 maart: Zorgplatform Apeldoorn tijdens het WK Paracycling (Apeldoorn)
  • Vrijdag 15 maart: Pop-upstore Hardenberg (Hardenberg)
  • Zaterdag 16 maart: thema-uitzending over mantelzorg, vanuit de NPO Radio 5-studio (Hilversum)

Open Huis in de Zorg, 11 t/m 16 maart, dagelijks om 14.00 uur op NPO Radio 5.