Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 30 maart t/m 5 april 2019

29 maart 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 30 maart t/m 5 april 2019.

Vijftig jaar werkervaring in veertien verhalen

Els Quaegebeur sprak voor haar boek ‘De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster’ met veertien vrouwen. Ieder van hen heeft een ander beroep. De vrouwen zijn nu tussen de vijfenzestig en negentig jaar oud. “Wat hen bijzonder maakt en verbindt, is dat ze tegen de tijdgeest in besloten carrière te maken. Koplopers zijn het. Harde werkers”, vertelt Petra de Joode. In ‘Open Huis’ vertelt Els meer over haar boek en over de eigenwijze, slimme, lieve en geestige vrouwen met vijftig jaar werkervaring.

Open Huis, zaterdag 30 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Het Brexitcircus, vrijheid van onderwijs en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ deze week aandacht voor de Brexit. Officieel zou Groot-Brittannië geen onderdeel meer zijn van de Europese Unie. Maar het liep en loopt anders dan gedacht. Iemand die daar alles van weet is Pieter Lalleman. Hij is een Nederlander die woont en werkt in London. Welke uitkomst verwacht hij?

Vrijheid van onderwijs
Het Cornelius Haga Lyceum kwam in opspraak omdat er personen actief waren die banden hadden met terroristische organisaties. Sommigen vragen zich af of zo’n school wel opgericht mocht worden. Het antwoord daarop is – wettelijk gezien – ‘ja’. De vrijheid van onderwijs, gewaarborgd in artikel 23 van de grondwet, regelt dat. Yvonne Sprunken vraagt onderwijshistoricus John Exalto of dit artikel nog wel van deze tijd is.

Paasserie
De komende weken komen in ‘EO Live’ diverse vragen over Pasen aan bod. In het eerste deel van deze Paasserie geeft schrijver en theoloog Reinier Sonneveld antwoord op de vraag: ‘Waarom noemen we de dag waarop Jezus stierf Goede Vrijdag?’

EO Live, zaterdag 30 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met fotograaf Ruben Timman

Ruben Timman

Ruben Timman is fotograaf en heeft sinds kort een eigen museum. Daar zit een bijzonder verhaal achter: jaren geleden kreeg hij al een droom waarin dit museum van de menselijkheid te zien was. Het ‘Museum of Humanity’ werd op 23 maart geopend in Zaandam en is nu voor iedereen te bezoeken. In ‘Onderweg’ deelt Timman zijn verhaal met Elsbeth Gruteke.

Door middel van zijn foto's en de tentoonstelling wil Timman mensen laten zien dat ze waardig zijn en schoonheid hebben. Een les die hij zelf ook moest leren... Toen zijn moeder zwanger was van Ruben overleed zijn broer, die een jaar ouder was. Zo kwam hij al vroeg in aanraking met de gebrokenheid van het leven.

Ook werd Ruben op school gepest. Terwijl hij de mensheid “de kroon op de schepping” noemt en mensen ook op deze manier voor zijn camera vastlegt, had hij geen positief zelfbeeld. Jaren later brak hem dit op; hij kwam in een donkere periode terecht. Inmiddels kan hij met een rechte rug ook over zichzelf zeggen dat hij waardig is en schoonheid heeft. Dankzij onder meer zijn eigen foto's die als een spiegel werken.

Onderweg, zaterdag 30 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Opsporing verzocht’

Ds. P.D.J. Buijs

“Opsporing verzocht is de titel van een bekend programma. Deze nacht is dat de bedoeling van de soldaten die de hof van Getsemane binnengaan, op zoek naar Jezus”, zegt dominee P.D.J. Buijs uit Nunspeet. In ‘Groot Nieuws’ spreekt hij over Johannes 18: 1-8. “Met een groot arrestatieteam komen ze. Alsof Hij een crimineel is; iemand die een gevaar vormt voor de samenleving. En dan te bedenken dat Jezus nog nooit één zonde heeft gedaan!”

“De Gezochte heeft zojuist in deze Hof een zware gebedsstrijd gestreden. Want Jezus is de lijdensweg maar niet vanzelfsprekend opgegaan. Hij zag er als een berg tegenop, omdat Hij wist wat er op Hem afkwam: de volle last van de straf van God, die wij verdiend hebben. Maar in die gebedsstrijd heeft Hij rust gevonden. Hij is volledig verenigd met de wil van Zijn Vader, dat dit alleen de weg is waarlangs zondige mensen gered worden.”

Ds. Buijs: “Dan klinkt door de stilte van de nacht een rumoer langs de hellingen van de Olijfberg. Op de vraag wie ze zoeken is het antwoord helder: ‘Jezus de Nazarener’. Hij moet gearresteerd worden. Waarom? Heeft Hij kwaad gedaan? Nee, Hij heeft alleen maar goed gedaan. Maar ondanks het grove onrecht dat hier plaatsvindt, loopt Jezus er niet voor weg. ‘Ik ben het’, zegt Hij.”

Jezus werd in de Hof gezocht, en gaf zich vrijwilliger over. Zondagochtend legt de predikant uit hoe wij door Jezus worden gezocht. Verbergen we ons – zoals Adam – of laten we ons vinden en bevrijden? Willen we Jezus uit de weg ruimen of Hem de ruimte geven in ons leven?

Groot Nieuws, zondag 31 maart om 8.00 uur op NPO Radio 5.

"De jeugd heeft de toekomst"

Angelique van Balen

“Neem jongeren serieus en geef ze verantwoordelijkheden”, zegt Angelique van Balen in ‘Zin, Zout & Zegen’. “Laat ze ervaren dat ze nodig zijn, ook binnen kerkelijke gemeentes! Laat ze meebouwen aan Gods Koninkrijk.” Angelique heeft niet voor niets ooit voor het onderwijs gekozen. Ze houdt van jongeren, omdat ze puur zijn en vaker ‘out of the box’ denken.

In de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeerderbrug vertelt Angelique over haar rugzak met ervaringen als leerkracht op het MBO. Die ervaringen neemt ze graag mee naar haar nieuwe werk bij Jeugd met een Opdracht. Een stap in geloof, want ze ruilde hiermee een betaalde baan in voor werk waarbij je met behulp van sponsors zélf voor inkomsten moet zorgen. 

Educatie is de sleutel tot groei, vinden zowel Angelique als ‘Youth with a Mission’. Deze internationale zendingsorganisatie steekt daarom veel tijd in discipelschaptraining. Daarbij staat op 1 dat je geloof niet moet spreken, maar moet leven. 

De preek die Angelique koos voor deze uitzending maakt duidelijk dat ze vindt dat niet alleen de jongeren moeten meebouwen aan Gods rijk, maar iedereen! Of je nu jong, oud, man of vrouw bent. Martijn Piet - de voorganger van de Levend Evangelie Gemeente – preekt over 1 Korinthe 14: 34.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 31 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Otto Grevink

Otto Grevink en Petra de Joode

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode deze week met Otto Grevink. Grevink heeft drie kerkelijke banen. Zo is hij de man achter mijnkerk.nl; een site van de PKN die met behulp van alledaagse vlogs en blogs op een toegankelijke manier het geloof ter sprake brengt. Ook is Grevink onlangs begonnen als predikant in Tilburg én is hij pionier-predikant op een basisschool. Bij het pionieren ligt zijn hart. Hij wil vernieuwen met behoud van traditie. Petra praat met Otto over zijn kijk op de zondag en over pionieren in de kerk. Hoe betrek je mensen die niets met kerk en geloof hebben, bij de kerk?

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 31 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Jezus is mijn leven’

Johann Schelle zong al vanaf zijn zevende jaar mee in de Saksische hofkapel in Dresden. Hij was talentvol. Dat blijkt ook uit het feit dat hij studeerde aan de Universiteit van Leipzig. Als één van de eersten liet hij in kerkdiensten Duitstalige cantates zingen. Van 31 januari 1677 tot aan zijn dood was hij ‘Thomascantor’ in onder meer de Thomaskirche in Leipzig. Hier brak een moeilijke tijd voor hem aan. De burgemeester werkte hem tegen, omdat hij het er niet mee eens was dat er Duits werd gezongen tijdens de eredienst. Ondanks de tegenwerking zette Schelle door; zeker toen de gemeenteraad achter hem ging staan. Zo kon hij ongehinderd verdergaan met zijn werk. Hij componeerde vooral vocale en instrumentale kerkmuziek. In ‘Musica Religiosa’ klinkt zondagavond ‘Christus, der ist mein Leben’. De tekst hiervan ontleende Schelle uit Filippenzen 1: 21-23: ‘Christus is mijn leven, te sterven is mij winst; daaraan geef ik mij over, met vreugde ga ik heen’.

Musica Religiosa, zondag 31 maart om 23.00 uur op NPO Radio 5.