Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 23 t/m 29 maart 2019

22 maart 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 23 t/m 29 maart 2019.

Het verhaal van een ex-terrorist

Deze week werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de dreiging van terrorisme zeer aanwezig is; ook in Nederland. In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met iemand die hier alles over weet. Jason Walters was zelf een terrorist en jihadist en wilde als martelaar sterven voor Allah. In 2004 werd hij echter levend overmeesterd door een arrestatieteam; hij belandde in de gevangenis. Daar maakte hij een bijzonder proces door. Hij deradicaliseerde. In ‘EO Live’ vertelt hij zijn verhaal.

Ook is er aandacht voor de verwoestende orkaan Idai die honderden slachtoffers maakte in Mozambique, Zimbabwe en Malawi én praat Yvonne met Reinier Sonneveld over de vraag: ‘Hoe goed was Goede Vrijdag?’.

EO Live, zaterdag 23 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Levende geschiedenis in 'Open Huis'

De Dutch Re-enactment Group ‘40’-45

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode deze week enkele leden van de Dutch Re-enactment Group ‘40’-45. “Bij ‘re-enactment’ worden historische gebeurtenissen uitgebeeld en nagespeeld, compleet met kostuums en gebruiksvoorwerpen”, legt Petra uit. “Levende geschiedenis dus. Een veelzijdige hobby!”

“De DRG ’40-’45 is een groep die Duitse Wehrmacht-soldaten uitbeeldt in de Tweede Wereldoorlog. De Wehrmacht-soldaten waren dienstplichtige jongens die de oorlog werden ingestuurd. Zij moesten. Er zijn veel verhalen over hun goede kant: over hun behulpzaamheid en betrokkenheid bij de gemeenschap tijdens de bezetting. Die kant wil de DRG ’40-’45 wat meer naar voren brengen. De groep distantieert zich nadrukkelijk van rechts-extremistische ideeën. De groep is overigens – net als alle andere re-enactmentverenigingen in Nederland - aangesloten bij de Landelijk Platform Levende Geschiedenis (LPLG).”

Petra: “De DRG ’40-’45 is een kleine groep: er zijn op dit moment ongeveer zeventien leden. Ze zijn van alle leeftijden (de jongste is 17 en de oudste 63) en ze komen uit alle lagen van de bevolking. Ze worden vaak uitgenodigd om een evenement dat in die tijd speelt, compleet te maken. Dat is ook de reden dat de groep zo’n twaalf jaar geleden werd opgericht. Zo’n groep was er nog niet.”

Open Huis, zaterdag 23 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met pater Jan Heuft

Pater Jan Heuft was 30 jaar toen hij naar Algerije vertrok. Vijftig jaar later woont hij daar nog. Hij is inmiddels bijna 80, maar biedt nog steeds actief hulp aan mensen die dat nodig hebben. De laatste jaren zijn dat vooral vluchtelingen en migranten. Mensen die dagenlang door de woestijn trekken en op zoek gaan naar werk in Algerije, mensen die geprobeerd hebben de oversteek naar Europa te maken of mensen die ziek zijn en hulp nodig hebben. Pater Heuft kent hun schrijnende verhalen. Hij werkt als katholieke pater zij-aan-zij met protestanten en moslims om mensen hulp te bieden. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt hij wat hem motiveert. Waarom hij - zelfs toen zijn medebroeders door extremisten werden vermoord - in Algerije is gebleven en daar met vreugde kan blijven werken.

Onderweg, zaterdag 23 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘I will give thanks to Thee, o Lord’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Het stuk ‘I will give thanks to Thee, o Lord’ van Henry Purcell wordt weinig uitgevoerd. Daar is een logische reden voor. De basstem (de laagste zangstem bij mannenstemmen) moet een bereik hebben van 2,5 octaaf om zo hoorbaar de tekst ‘For though the Lord be high, yet hath he respect unto the lowly’ te zingen. Purcell had het voorrecht dat hij mocht werken met een bassist die dit aankon. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die het kunnen zingen, zoals zaterdagavond te horen is in de uitvoering van Les Voix Baroques.

Musica Religiosa, zaterdag 23 maart om 23.00 uur op NPO Radio 5.

Geluk in Nederland

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In het ‘World Happiness Report 2019’ dat deze week verscheen, staat Nederland op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. In de lijst – die wordt opgesteld door de Verenigde Naties - wordt geluk in 156 landen gemeten aan de hand van een aantal factoren, zoals de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid. De Finnen zijn volgens het rapport het gelukkigst, gevolgd door de Noren en Denen. Naar aanleiding van het rapport praat Willem de Gelder in ‘Dit is de Zondag’ met Mohamad Alhadjri, Rik Zweers en Rimme Mastebroek over geluk in Nederland.

Dit is de Zondag, zondag 24 maart om 6.00 uur op NPO Radio 1.

'Houd vast en blijf naderen!'

Gijs de Bree

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Gijs de Bree, voorganger van de baptistengemeente in Kampen, over Hebreeën 4: 14-16. “De eerste lezers van deze brief hebben te kampen met vervolging, met weerstand tegen het evangelie”, zegt De Bree. “De keizer van Rome accepteert geen andere Heer. (…) En dus wordt niet Jezus, maar alleen de keizer als heer erkend. Wie een andere heer aanbidt, volgt en gehoorzaamt, kan op vervolging rekenen. Het lijden was voor de gemeente van gelovigen bijzonder zwaar.”

“Toch was er voor dat lijden een oplossing. Je kon voorkomen dat je slachtoffer zou worden van vervolging. Het zou maar één stap zijn en daarmee was je voor de vervolgers ineens geen prooi, geen vijand meer. Wat je dan moest doen? Je hoefde alleen maar je geloof los te laten!”

“Is dat voor ons niet herkenbaar? Er kunnen zoveel redenen zijn in ons leven waardoor het verleidelijk is om het geloof in Jezus Christus los te laten, of om het maar gewoon weg te schuiven nog voordat we het ooit hebben omarmd.”

“Sommigen zullen de verleiding sterk hebben gevoeld, anderen hadden er misschien zelfs al aan toegegeven. En dan horen zij in deze paar verzen twee opdrachten: 

  1. We moeten vasthouden aan het geloof dat we belijden (vers 14). En even later: 
  2. Laten we zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige (vers 16).”

De Bree legt in ‘Groot Nieuws’ uit welke twee argumenten er zijn om beide opdrachten te vervullen.

Groot Nieuws, zondag 24 maart om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Oog voor de waardevolle kleine dingen

Petra de Joode | © NPO

Van de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy leerde hij te blijven geloven in goede dingen. “Ze was nooit cynisch, ondanks haar ziekte. Het is bijzonder dat we allebei dezelfde ziekte hadden”, zegt Johan Bakker uit de Rotterdamse wijk Delfshaven. “Op een zeker moment wilde ik de jaren die nog voor me waren weggelegd zo zinvol mogelijk besteden. Zodra je je realiseert dat je tijd beperkt is, krijg je meer oog voor de waardevolle kleine dingen om je heen.”

Bakker schreef de biografie van de Eva Cassidy. Hij is naast schrijver ook docent Engels, kunstcriticus en muzikant. “Na mijn ziekte wilde ik alleen nog dingen doen waar mijn hart naar uitgaat. Ik ging minder lesgeven en richtte me op het schrijven van boeken en het maken van muziek in de kerk. Ook wilde ik minder ruzie maken. Mensen kunnen zich aan mij ergeren. Nu denk ik: waarom zou je het jezelf moeilijk maken?”

“Ik heb een groep mensen verzameld die ondanks alle kritiek die ze ook hebben op de kerk er toch voor kiezen om bij die kerk te blijven horen”, vertelt hij in de uitzending. Bakker is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Rotterdam Delfshaven. Hij begeleidt er in een combo regelmatig de samenzang met piano, gitaar of accordeon. “Ik beleef het geloof via de muziek. Ik ben niet het type dat jou even kan vertellen hoe alles in elkaar steekt. Liever troost ik met mijn muziek mensen die verdriet hebben.”

Dominee Peter Colijn, voorganger van de GKv in Rotterdam-Delfshaven, verzorgt de preek over het thema ‘Leiden en laten leiden’. Eerst leest hij Psalm 78: 70-72.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 24 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Wietske Noordzij

Wietske Noordzij en Petra de Joode | © EO

Wietske Noordzij is opgevoed als humanist met een overtuigd atheïstische kijk op het leven. Toch zit ze tegenwoordig iedere zondag trouw in de kerk; zelfs als ze daardoor niet meer lekker kan uitslapen of uitgebreid ontbijten. Wat is er gebeurd? Ze vertelt het deze week in ‘Nog even zondag’. Het heeft alles te maken met de ontdekking dat de Bijbel eigenlijk een heel logisch boek is. “Ik ben enorm onder de indruk van hoe alles klopt.”

Verder vertelt Noordzij over haar passie voor kinderen en jongeren en over haar werk bij de organisatie ‘Raise Up’, waar ze de praktische lessen uit de Bijbel toepast op de levens van jonge mensen. Ook het peetmoederschap, waar Noordzij min of meer per ongeluk in is gerold, komt in de uitzending ter sprake.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 24 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De lente breekt aan met Vivaldi

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

De lente is begonnen. De dagen worden langer en het nieuwe leven laat zich steeds duidelijker zien. Alom bekend zijn Vivaldi’s ‘Vier jaargetijden’. Componist Max Richter heeft deze allemaal herschreven. In deze aflevering van ‘Musica Religiosa’ klinkt het eerste deel van ‘Spring’ (Lente). De lente herinnert ons eraan dat we onderweg zijn naar Pasen, het feest van het opgestane leven, het nieuwe leven dat we krijgen door de dood van Jezus aan het kruis.

Musica Religiosa, zondag 24 maart om 23.00 uur op NPO Radio 5.