Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 2 t/m 8 maart 2019

1 maart 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 2 t/m 8 maart 2019.

Wat kunnen we leren van de systemen in de natuur?

Wat kunnen de onderzoekers naar Alzheimer leren van de winterslaap van goudhamsters? En waarom hebben spreeuwen maar een paar regels nodig om hun zwerm bijeen te houden en organisaties hónderden? In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Ylva Poelman. Zij is specialist op het gebied van bionica: het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan.

Poelman legt uit wat mensen kunnen leren en ontwikkelen door te spieken bij de natuur. Denk bijvoorbeeld aan zelfreinigende verf (ingefluisterd door lotusbladeren), efficiënte warmtewisselaars (geïnspireerd door bloedvaten, longen en bladnerven), nooit meer knallende hogesnelheidstreinen (afgekeken van de ijsvogel) en supersterke biolijm (gezien bij de mossel). Ook is de natuur is zeer efficiënt in energie- en materiaalgebruik.

Open Huis, zaterdag 2 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

“Ik ben gelukkig met een ziek lichaam en een gezonde geest”

Remmelt Mastebroek

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met Remmelt Mastebroek. Hij is naar eigen zeggen “eerst man en vader, daarna heel lang niets, en dan schrijver en wandelcoach”. Na een hartinfarct leeft hij in ‘reservetijd’. Het hartinfarct werd veroorzaakt door een bloedziekte die er ook voor zorgt dat Mastebroek grotendeels doof is en dat zijn hart nog maar voor dertig procent functioneert. Het zette hem stil en hielp hem op zich te richten op zijn rol thuis. Ook ging hij schrijven en spreken.

Hoewel zijn gezondheid te wensen overlaat, is Mastebroek gelukkiger dan ervoor: “Liever een gezonde geest in een ziek lichaam, dan een zieke geest in een gezond lichaam.” In het gesprek gaat het over zijn boeken, het luisteren als dove en over zijn liefde voor zijn vrouw Petra. “Ik zeg tegen haar: ‘Ik houd vandaag meer van je dan gisteren, maar niet zoveel als morgen’.”

Onderweg, zaterdag 2 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Houd vast wat je hebt’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Dat Johann Sebastiaan Bach een aantal getalenteerde zonen heeft voortgebracht (die zelf ook componist werden), is algemeen bekend. Dat hij zelf óók een telg is uit een getalenteerde muzikale familie, is veel minder bekend. Eén van hen – Johann Michael Bach – was voor Johann Sebastian heel bijzonder. Hij was de vader van zijn achternicht, Maria Barbara, met wie de Bach in 1707 trouwde. Johann Michael was al overleden toen zij in het huwelijk traden. Tijdens zijn leven was hij een gerenommeerd componist en werd hij zeer gerespecteerd om zijn muzikale kwaliteiten. Hij had een voorkeur voor het componeren van koorwerken, in het bijzonder motetten. Vanavond klinkt in ‘Musica Religiosa’ het motet ‘Halt, was dus hast’ horen, met daarin de bekende koraalmelodie ‘Jesu, meine Freude’. “Hou vast wat je hebt, zodat niemand je kroon kan wegnemen. En wees trouw tot in de dood, dan zul je een heerlijk rijk en een mooie kroon ontvangen van de hand van de Heere.”

Musica Religiosa, zaterdag 2 maart om 23.00 uur op NPO Radio 5.

‘Dit is de Zondag’ over "de obsessie met geluk"

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ praat Willem de Gelder met drie jonge opiniemakers over wat hoogleraar Carl Cederström “de obsessie met geluk” noemt. Zelfhulpboeken, magazines, mindfullnesstrainingen… De zoektocht naar geluk is overal. Waar komt die drang naar geluk vandaan en hoe komen we ervan af (als we dat willen)?

Dit is de Zondag, zondag 3 maart om 6.00 uur op NPO Radio 1.

'Neem en eet'

Ds. Judith Cooiman-Bouma

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. Judith Cooiman-Bouma (Nederlands Gereformeerde Kerk Zeist) over 1 Koningen 19: 1-8. “Elia, de grote profeet, wil niet meer, kan niet meer”, begint ds. Cooiman haar meditatie. “Hij heeft zich tot nu toe met hart en ziel ingezet voor de zaak van God. Maar nu, na de zoveelste doodsbedreiging, wordt het hem te veel.”

“Zoiets kan dus iedereen overkomen. Zelfs de grootste profeten verliezen soms het vertrouwen in zichzelf en in God. ‘Laat mij maar sterven, ik hoef niet meer.’ Maar God denkt daar heel anders over. Hij laat Elia niet in zijn ellende wegzingen. Hij stuurt een engel. Deze engel begint geen redevoering; praat Elia geen moed in. Nee, hij zet wat te eten en te drinken voor hem klaar. Hoe eenvoudig, hoe praktisch."

Ds. Cooiman: “Er zijn van die momenten dat je nog even geen behoefte hebt aan troostende, zalvende woorden of aan een peptalk. Wat dan wel kan helpen is als iemand eten komt brengen, een kop thee voor je zet, je was komt doen of je kinderen naar school brengt. Iemand die de dagelijkse dingen van je overneemt, omdat jij al genoeg aan je hoofd hebt. Mensen die dat voor je komen doen zijn engelen die op je pad worden gebracht.”

Elia wordt weer op krachten gebracht en mag nog even slapen. “Maar dan komt de engel terug en zegt: ‘Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je’. Blijkbaar is de tijd van op krachten komen voorbij, Elia moet weer in actie komen. Hij wordt niet alleen in leven gehouden, maar hij wordt ook geroepen om weer echt te gaan leven. Om weer mee te gaan doen. Hij moet op reis gaan, naar de Horeb. De berg waar God het verbond met Zijn volk sloot. Daar zei God: ‘Ik zal jullie God zijn en jullie zullen mijn volk zijn’. Het is een plek van intimiteit en verbondenheid tussen God en mens. En God brengt Elia naar die plek. Om ook geestelijk weer op krachten te komen. Om heel dichtbij God te zijn. Als Elia daar is, zal God met hem spreken.”

“Weet je wanneer ik mij door God naar de Horeb gebracht voel?”, vraagt de predikant. Ze vertelt het zondagmorgen in ‘Groot Nieuws’.

Groot Nieuws, zondag 3 maart om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Online-offline

Jenet, Irna, Niels en Joanne | © EO

‘Waarom reageer je niet?’, kreeg Ruben - die één week offline ging - te horen van zijn klasgenoten. Offline zijn, kan dat nog? In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentatrice Petra de Joode met Joke Meinen-Hoekman mee naar een ‘E-meeting’ in haar kerkelijke gemeente in Nijeveen.

De ‘E-meeting’ wordt zeven keer per jaar georganiseerd en samen met tieners voorbereid én uitgevoerd. Het betekent niets anders dan ‘elkaar ontmoeten’: alle (drie) kerken in het dorp komen bij elkaar. De kerk ziet er tijdens deze diensten anders uit dan bij een reguliere kerkdienst. “Het lijkt op een soort kerkcafé”, zegt Irna Oosterhuis. “We zitten niet in rijen, maar in groepjes om een tafel. Er is koffie, thee of fris voor en na de dienst. En het thema is door de jongeren zelf bedacht!” Oosterhuis en Jenet van Dijk hielpen de jongeren bij het voorbereiden en uitwerken van het thema.

De bezoekers van de E-meeting gaan deze keer op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Online-Offline, waar leg je de balans?’, ‘Hoe vinden we rust in de hectiek van elke dag?’ en ‘Hoe maken we contact met elkaar en God?’. Ruben Noort verzorgt de inleiding, Lieke Oosterhuis is verantwoordelijk voor de schriftlezing en de preek wordt gehouden door Joanne Kolsters en Niels Oosterhuis.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 3 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Miranda Middag-Turato

Miranda Middag en Petra de Joode | © EO

In ‘Nog even zondag’ spreekt Petra de Joode met Miranda Middag over haar kijk op de zondag en over haar boek Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht. In dit boek presenteert ze het gehele Mattheüs-evangelie op rijm. “In het begin dacht ik: ik ga het voor kinderen doen”, vertelt ze. “Maar ik ontdekte dat ik dan zou moeten censureren, omdat delen uit de Bijbel niet toegankelijk zijn voor jonge mensen. En zo ontstond het idee: het Evangelie op rijm. Het wordt omarmd door heel verschillende mensen. ‘Je kunt er op rappen’, zei iemand uit de Bijlmer tegen me."

Ook schreef Middag de methode Zeg ’t Eens, Nederlands voor jonge buitenlanders én is ze docent Nederlandse taal voor expats. 

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 3 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.