Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 16 t/m 22 maart 2019

15 maart 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 16 t/m 22 maart 2019.

‘Open Huis’ in het teken van mantelzorg

Tijdens de slotuitzending van ‘Open Huis in de Zorg’ staat het thema ‘mantelzorg’  centraal. Petra de Joode gaat in de studio in Hilversum in gesprek met mantelzorgers Marga Groeneboom en Tineke Schuurman. Waar de één voor haar verstandelijk gehandicapte zoon zorgt; neemt de ander de zorg voor haar ouders voor haar rekening.

Ook Liesbeth Hoogendijk, de directeur van MantelzorgNL, en Ruud Jansen zijn te gast. Jansen werkt bij MEE NL: een organisatie die ervoor zorgt dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de maatschappij. Als ‘expertpanel’ beantwoorden Hoogendijk, Jansen en mantelzorgers Groeneboom en Schuurman bovendien alle vragen van luisteraars.

Week van Zorg en Welzijn
‘Open Huis’ stond de hele week in het teken van de landelijke ‘Week van Zorg en Welzijn’. Tom Herlaar trok met een mobiele studio naar zorg- en welzijnsinstellingen door heel het land, waar hij in gesprek ging over unieke initiatieven, innovatieve onderzoeken en onalledaagse uitvindingen. Petra de Joode, Martine van der Spek en Zegert van der Linde verzamelden – elders in het land – verhalen uit het hart van de zorg.

Open Huis, zaterdag 16 maart om 14.00 uur op NPO Radio 5.

‘Onderweg’ met Tosca Niterink

Tosca Niterink | © Ruud Pos

Tosca Niterink is actrice, columnist en schrijfster. NRC-lezers zullen haar kennen van de columns en reisverhalen die ze sinds 2011 schrijft. Oudere luisteraars kennen haar misschien nog als Thea, van het duo Theo en Thea dat in de jaren tachtig humoristische tv-programma's maakte.

Sinds een paar jaar maakt Tosca met haar partner Anita wandelreizen. Ze begon met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, maar wandelde ook in Turkije, Brazilië, India, Zuid-Korea, en is net terug van een wandelreis door de woestijn van Marokko. Door het wandelen kan ze haar hoofd leegmaken. “Je krijgt inzichten, en dat komt ook door de natuur”, aldus Tosca.

In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt Tosca over die inzichten. Ook praten ze over de dementie en het overlijden van Tosca’s moeder en de bijzondere ervaringen daaromheen, die haar uiteindelijk helpen bij het overwinnen van haar angst voor de dood.

Onderweg, zaterdag 16 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Topoverleg

Ds. Klaas van Meijeren

Dominee Klaas van Meijeren, werkzaam bij de missionaire organisatie IZB, verzorgt deze week de meditatie in ‘Groot Nieuws’. Hij leest uit Exodus 32: 30-32, waar Mozes aan de Heere God vergeving vraagt voor de zonde van het volk Israël.

“Topoverleg vindt in de regel plaats als er belangrijke dingen te bespreken zijn. Als er knopen moeten worden doorgehakt, of als het erom spant. (…) Welnu, het spant erom aan de voet van de berg Horeb. Terwijl Mozes daarboven de stenen platen ontvangt – waarop met Gods eigen vinger Zijn gebod is gegraveerd – wordt beneden datzelfde gebod met voeten getreden. Terwijl de Eeuwige nog maar net heeft gezegd: ‘U zult geen beeld van Mij maken’, danst het volk al voor het beeld dat zij van God hebben gemaakt. Een gouden kalf.”

“En je voelt direct de enorme spanning”, vervolgt Van Meijeren. “Dit kan niet goed gaan. En het gáát ook niet goed. Als Mozes naar beneden komt, bij God vandaan, toont hij geen begrip, maar is verontwaardigd. De stenen platen gooit hij in stukken. De scherven op de grond laten zien dat er een barst gekomen is in het verbond. Wat zeg ik? Een barst? Het is helemaal kapot, gebroken. God is er stuk van.”

Van Meijeren legt uit dat in het boek Exodus twee bewegingen te zien zijn: “Eerst die van boven naar beneden, en nu van beneden naar omhoog. Het ene moment vertegenwoordigt Mozes God bij de mensen, nu staat hij namens de mensen voor de Allerhoogste. En hij spreekt een goed woord. Hij waagt het God aan te spreken. Hij bemiddelt.”

Hoe Mozes bemiddelt, legt de predikant uit in ‘Groot Nieuws’. Ook vertelt hij over de andere Middelaar, die op topniveau – door Zijn lijden – bemiddelt tussen Zijn Vader en ons.

Groot Nieuws, zondag 17 maart om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Kiezen, met je hart én je verstand’

Tanneke en Paul Ploeg

Tanneke en Paul Ploeg wonen sinds een paar jaar, samen met hun zonen Jan en Gerhard, in Uddel. Een bewuste keuze, vanwege het kerkelijk leven en het rijke natuurschoon dat daar te vinden is. De keuze om hun levensweg met God te gaan, maakten ze al ver daarvoor.

“Onze relatie met God is een relatie waarin we - persoonlijk en als gezin - ervaren niet meer zonder Hem te kunnen en willen leven”, zegt Tanneke. “Waardoor we alles in het gebed met Hem kunnen en mogen delen. We lezen uit de Bijbel, ‘Zijn woord’ en bezoeken de kerkdiensten in de Hervormde Gemeente in Uddel om zo door Hem geleid te worden en antwoorden te krijgen.”

In de preek die wordt gehouden door dominee A. Goedvree, predikant in de Hervormde gemeente Uddel, gaat het over ‘keuzes maken’. Een onderwerp dat past bij de actualiteit: aanstaande woensdag (20 maart) vinden er in ons land verkiezingen plaats voor Provinciale Staten en waterschappen.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 17 maart om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Leonie van Straaten

Petra de Joode | © NPO

“In de kerk word ik opgetild uit de waan van de dag”, vertelt Leonie van Straaten in ‘Nog even zondag’. Zondag is voor Leonie een dag om met aandacht te beleven. Vooral de kerk speelt daarbij een grote rol.

Leonie is verbonden aan de Oud-Katholieke Kerk, waarin ze ook priester is – een ambt waarin ze zich intens verbonden weet met de gemeenschap en de traditie. Naast priester is ze ook ‘danstheoloog’. Ze legt uit hoe dansen zorgt voor verbinding met de ander en met jezelf, en daardoor ook met God: “Alles wat je dichter bij jezelf brengt, brengt je dichter bij het geheim van God.” Petra de Joode praat er uitgebreid met haar over door en krijgt zelfs een lesje ‘ochtenddansen’.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 17 maart om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'The Lord is my Shepherd'

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond ‘The Lord is my Shepherd’ van Philip Marschall. Psalm 23 is voor veel gelovigen een geliefde psalm. In deze psalm wordt God voorgesteld als de goede Herder, op wie men kan rekenen. Hij weidt zijn kudde als een herder, geen enkel schaapje zal Hem ontgaan. De psalm geeft kracht in tijden van angst en verdriet en wil zeggen: ‘Stel je vertrouwen op God en Hij zal hij zal je helpen en zegenen, in welke omstandigheden je je ook bevindt’.

Musica Religiosa, zondag 17 maart om 23.00 uur op NPO Radio 5.