Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO Metterdaad in actie voor onderwijs Roma-kinderen

Eerste tv-uitzending op zaterdag 2 maart, 17.10 uur, NPO 2

1 maart 2019 in het dossier Pers

EO Metterdaad komt deze maand in actie voor onderwijs voor Roma-kinderen in Oost-Europa. Zij worstelen dagelijks met armoede, achterstelling, misbruik, geweld en criminaliteit. Eén van de grootste achterliggende problemen is een gebrek aan scholing. In vier afleveringen brengt de omroep de leefomstandigheden van enkele Roma-gemeenschappen in beeld en vraagt ze financiële hulp voor goede begeleiding bij onderwijs. De eerste aflevering is zaterdag (2 maart) te zien op NPO 2.

“Onderwijs is wel beschikbaar, maar veel kinderen gaan niet omdat het geen onderdeel is van de cultuur. Roma leven bij de dag”, leggen de programmamakers uit. “Ze kunnen zich niets voorstellen bij een opleiding van vijf jaar. Eén van de gevolgen is dat kinderen vaak al op jonge leeftijd in de criminaliteit terechtkomen.” Daarom wil EO Metterdaad met deze actie geld ophalen voor goede begeleiding bij onderwijs, betere behuizing en leefstijl training. Dat doet zij niet alleen, maar samen met 15 andere organisaties. Doel is om de vicieuze cirkel van armoede, analfabetisme en criminaliteit te doorbreken en kinderen en jongeren een hoopvolle toekomst te bieden.

Achterstandspositie
De Roma, die in de volksmond worden omschreven als ‘zigeuners’, vormen de grootste minderheidsgroep van ons continent. Zij hebben geen eigen land en verkeren overal in een achterstandspositie. Om een beeld te schetsen van de erbarmelijke situatie waarin de Roma verkeren, maakte EO Metterdaad deze winter – in samenwerking met de stichting Christian Roma Support – opnames in Oekraïne. Ook in Bulgarije en Roemenië werd gefilmd, met medewerking van Trans World Radio en Stichting Hulp Oost-Europa. 

Culturele problemen
Aan de hand van gesprekken met hulpverlener Karlos en Roma-kinderen David en Sandri ontdekt de kijker in aflevering 1 tegen welke culturele problemen de Roma aanlopen. De kleine David kan niet lezen en schrijven en bedelt moedig zijn eten bij elkaar. Tegelijkertijd is Sandri heel serieus met school bezig. Ze wil graag juf worden, om later Roma kinderen zoals zijzelf te kunnen helpen. Beide kinderen overleven op hun eigen manier in het Roma kamp.

Over EO Metterdaad
Al meer dan 45 jaar zet EO Metterdaad, onderdeel van de Evangelische Omroep, zich in voor een wereld zonder armoede en onrecht. EO Metterdaad geeft nood een gezicht en hoop een stem. Dat doet zij door het delen van hoopvolle verhalen en het werven van fondsen voor wereldwijde hulp.

EO Metterdaad (Roma): zaterdag 2, 9 en 16 en 23 maart om 17.10 uur op NPO 2.

Bekijk foto's