Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

2Doc: The Witchdoctor Hunters

Woensdag 10 april 2019 om 23.05 uur, NPO 2

27 maart 2019 in het dossier Pers

THE WITCHDOCTOR HUNTERS volgt Peter Sewakiryanga. Hij is in Oeganda met een internationaal team van rechercheurs. Peter maakt jacht op malafide medicijnmannen, die het bijgeloof in kinderoffers verspreiden en er niet voor terugdeinzen om voor grof geld kinderen te verwonden en te vermoorden. Sewakiryanga zet zich al 10 jaar om deze kinderoffers te bestrijden. Ook heeft hij een opvanghuis opgezet voor slachtoffers.

In Oeganda is het vanuit de traditie niet vreemd om bij ziekte of tegenslag de hulp van een medicijnman in te roepen.  Met kruiden of het bloed van een geslachte kip probeert hij genezing te bewerkstelligen.Sinds de Oegandese economie in de lift zit en de bouwsector booming is, doet zich een nieuw en schokkend fenomeen voor, vooral rond de grotere steden.Door stoffelijke resten van kinderen onder de fundering van een gebouw te begraven zouden de activiteiten rond het gebouw succesvol zijn. Niemand weet precies hoeveel kinderen er geofferd worden hiervoor. Het Oegandese politieapparaat is niet bij machte om deze praktijk te onderzoeken. Alleen dankzij samenwerking met een internationaal team dat ook vanuit het buitenland gefinancierd wordt, lukt het om verdachten op te pakken en zaken voor de rechter te krijgen. 

De film laat ziet wat Peter bereikt voor deze bedreigde kinderen van Oeganda. Naast zijn werk voor het rechercheteam heeft Peter op het platteland een opvanghuis opgericht waar kinderen, die ter nauwer nood aan hun moordenaar zijn ontsnapt en die vaak gewond en getraumatiseerd zijn, kunnen herstellen. Kyampisi Childcare Ministries is een oase van hoop en optimisme, die niet alleen een veilig thuis biedt aan de slachtoffers, maar ook voor Peter zelf een plek is om op adem te komen en de gruwelijke ervaringen waar hij tegen strijdt, te verwerken.

Regie: Mags Gavan & Joost van der Valk; camera: Joost van der Valk, Mags Gavan, Richard Lynch, Wayne Harley, Peter Ssaava; montage: Christy Hanna; geluidsontwerp: Rob Dul; muziek: Russell Taylor, Steve Cooke & Ian Livingstone; executive producer: Paul Woolwich & Evan Williams; online & kleurcorrectie: Barend Onneweer; eindredactie EOdocs: Margje de Koning

THE WITCHDOCTOR HUNTERS (2019/55’) is een productie van Red Rebel Films in coproductie met EOdocs en WDR.