Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

YouTuber met bijna 800.000 volgers bij EO-serie op NPO 3

‘Been There, Done That’ op dinsdag 5 maart, 8 afleveringen, om 20.25 uur op NPO 3

26 februari 2019 in het dossier Pers

Dionne Slagter, op YouTube beter bekend als ‘OnneDi’, trapt op dinsdag 5 maart af met de eerste aflevering van de EO-serie ‘Been There, Done That’. OnneDi is een van de acht BN’ers die ooit in een periode van haar leven behoorlijk in de put zat en daar ook weer uitkwam. De BN’ers worden gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen zitten.

Foto: Dionne Slagter en Romy | Aflevering over anorexia

Dionne Slagter staat de 21-jarige Romy bij die aan anorexia lijdt. Dionne heeft vanaf haar puberteit ook een aantal jaar aan deze eetstoornis geleden. Romy heeft al eerder op het randje van de dood gezeten en zit nu aan de sondevoeding. Dionne zet alles op alles om Romy in te laten zien dat er een leven is zonder anorexia. 

Naast anorexia zijn depressie, verslavingen, genderdysforie, adoptie en overgewicht een aantal van de thema’s waar de jongeren mee te dealen hebben. ‘Been There, Done That’ zijn acht unieke afleveringen waarin BN’ers en jongeren als buddy’s streven naar een gelukkiger leven. Het EO-programma laat zien dat het onoverkomelijke misschien niet zo onoverkomelijk is als het soms lijkt. Zij aan zij gaan ze naast de jongeren staan en proberen samen moeilijkheden te overwinnen. 

Tekst loopt verder onder de video.

De afleveringen na Dionne Slagter zijn met Loiza Lamers (winnares ‘Hollands Next Top Model’), Sonja Silva (presentatrice), Thomas van Grinsven (YouTuber), Raffaëla Paton (winnares Idols), Jody Bernal (zanger en DJ) en Lange Frans (rapper).

Loiza

Loiza Lamers stapt in de wereld van de 18-jarige Dewi, een transvrouw die aan het begin van haar transitie staat. Loiza heeft altijd veel steun van haar familie gekregen, maar Dewi kan niet van hetzelfde geluk spreken. Zij en haar broer moeten elkaar weer vinden en Loiza zet alles op alles voor acceptatie.

Sonja

Sonja Silva volgt Jennifer (28), die onlangs een gastric bypass operatie heeft gehad. Jennifer ziet de operatie als een wondermiddel voor haar overgewicht. Jennifers gezondheid en haar gezin staan nu op het spel en Sonja moet alles uit de kast trekken om Jennifer te stimuleren voor een gezonde levensstijl te gaan. 

Raffaëla

Raffaëla Paton staat de 21 jarige Alex bij die na ruim 10 jaar verslaafd te zijn geweest aan onder andere speed nu voor het eerst drie maanden clean door het leven gaat. Alex heeft al die jaren in een drugsbubbel geleefd en maakt nu voor het eerst kennis met zaken die heel normaal zouden moeten zijn zoals werk of simpel tandarts bezoek.

Thomas

Bram (16) is ernstig gepest omdat hij homoseksueel is. Bram heeft door de pesterijen wekelijks stemmingswisselingen en verzet zich tegen depressie. Thomas van Grinsven worstelt ook nog regelmatig met zijn trauma en gaat er alles aan doen om Bram uit zijn onzekerheid te trekken. 

Jody

Jody Bernal staat in Been There Done That een jong meisje bij die niet alleen door haar biologische ouders maar ook door haar adoptieouders is afgestaan. Jody heeft jarenlang zelf geworsteld met zijn adoptie en weet als geen ander hoe het voelt om je nergens thuis te voelen. In deze aflevering wordt hij door het verhaal van de jongere na al die jaren weer geconfronteerd met alle pijn en verdriet die adoptie soms kan veroorzaken.

Lange Frans

Lange Frans staat de 28-jarige Donovan bij. Donovan wil doorbreken als rapper, maar door zijn alcoholverslaving durft hij het podium niet op. Frans probeert Donovan te steunen in de hoop dat hij zijn grote droom tot vervulling kan brengen.

Iris Hond

Concertpianiste Iris Hond staat de 20-jarige Femke bij die vanaf haar 17e dakloos is. Femke leeft nu sinds kort in een krakkemikkig bootje zonder douche, waar ze toch dol op is. Vanaf 1 april vervalt haar ligplek en is het nog maar de vraag of Femke een dak boven het hoofd heeft. Iris staat haar bij in deze moeilijke periode.