Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 9 t/m 15 februari 2019

7 februari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 9 t/m 15 februari 2019.

Wat gebeurt er als je 112 belt?

Tamara Weggeman is verpleegkundig centralist meldkamer. In het kader van de Europese Dag van het Alarmnummer (jaarlijks op 11-2), vertelt ze in ‘Open Huis’ over haar werk. Wat gebeurt er wanneer je 112 belt? Wat maakt ze zoal mee en wat doen al die verhalen en emoties met haar?

Open Huis, zaterdag 9 februari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Evangelie & Moslims, verandering en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

De bekering van oud PVV'er Joram van Klaveren tot de islam was deze week groot nieuws in Nederland. Joram, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, zegt dat hij Jezus niet is kwijtgeraakt maar Mohammed erbij gekregen heeft. In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met Cees Rentier van stichting Evangelie & Moslims. Kun je Jezus op gelijke hoogte zetten met Mohammed? Waar zitten de overeenkomsten en waar zitten de verschillen?

Verandering na dubbelleven
Arjan van Essen leefde tot tien jaar geleden een dubbelleven. Enerzijds was hij een liefhebbende vader en echtgenoot, een betrokken docent en een gedreven politicus. Anderzijds leed hij aan een gokverslaving. In ‘EO Live’ vertelt hij over zijn verandering. 

Ook in deze uitzending

  • Zondag is de ‘Internationale dag van het huwelijk’ en komende donderdag – 14 februari – vieren we Valentijnsdag. Kortom: de liefde hangt in de lucht. Martin en Ella Hol hebben een speciale erotiekwebshops voor christenen. In ‘EO Live’ vertellen ze over hun webwinkel en de (veranderende) kijk op seksualiteit binnen christelijk Nederland.
  • Dominee Anton Qin vertelt over het Chinese nieuwjaar, dat afgelopen week werd ingeluid. 
  • Een gesprek met Willem Jan Wakker; voorzitter van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea. Deze stichting (in 1973 opgericht door twee Urker vrouwen) ondersteunt projecten op het gebied van visserij, landbouw, onderwijs, gezondheid, economie en milieu. Nog elk jaar wordt op Urk een kerstcollecte gehouden, waarbij in één uur een bedrag van ruim € 100.000 bijeen wordt gebracht. 
  • Peterine Kooijmans geeft de cursus ‘Bijbelverhalen vertellen’. Ze wil Bijbelverhalen graag toegankelijk maken en leert haar cursisten hoe ze daarbij alle zintuigen kunnen inzetten.
  • Livemuziek van Erik de Mooij.
  • De muziek staat deze zaterdag in het teken van de Week van de Jaren ’60.


EO Live, zaterdag 9 februari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Tonneke Bijker: “Lijden kan je bitter maken, maar ook beter”

Tonneke Bijker

In deze uitzending van ‘Onderweg’ gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Tonneke Bijker. Laatstgenoemde geeft al tientallen jaren Bijbelstudies en lezingen en is voor de oudere EO-kijkers geen onbekende als presentatrice van 'VrouwZijn'. Dit tv-programma presenteerde ze samen met Henk Binnendijk. 

Met Dirk-Jan, haar echtgenoot, maakte ze het indringende televisieprogramma ‘Niets Meer Te Verliezen’. Tijdens het maken van dit programma overleed Dirk-Jan. Tonneke maakte de serie alleen af. 

De bijna 70-jarige Bijker wordt nog veel gevraagd als spreekster bij bijvoorbeeld vrouwenverenigingen. Hoewel ze vele honderden spreekbeurten heeft gehouden, blijft ze er toch tegenop zien. “Maar als ik voor een groep sta, komt de Geest van God en is het net alsof ik nooit zenuwachtig ben geweest”, vertelt ze. 

In ‘Onderweg’ gaat het over haar vroegere angst voor God, in het buitenland vertellen over de liefde van Hem voor ieder mens, het verdriet rond het overlijden van Dirk-Jan en over bitterheid.

Onderweg, zaterdag 9 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

'Waar je schat is, daar is je hart'

Alice Langbroek | © EO

In ‘Groot Nieuws’ spreekt Alice Langbroek-Knoeff van OMF (de Overseas Misssionary Fellowship in Indonesië) over Mattheüs 6:19-21 en 24. Langbroek stelt de luisteraar voor aan Ita, een jonge Indonesische vrouw uit een arm gezin. Om een betere toekomst te creëren voor zichzelf en haar kinderen, werkt Ita een jaar lang als hulp in de huishouding bij een rijk gezin in Dubai. Het leven valt haar zwaar, maar ze houdt vol en gelooft dat straks alles beter wordt. Waar sommige vrouwen in soortgelijke omstandigheden zichzelf troosten met dure spullen, houdt Ita haar doel voor ogen.

“Ita’s leven in Dubai mag een voorbeeld mag zijn voor ons en ons leven op aarde”, zegt Langbroek. “Jezus zegt: ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde’. Je leeft maar tijdelijk op deze wereld en wat je verzamelt aan materiele zaken kun je niet meenemen. Je kunt het beter vooruit sturen naar het vaderland in de hemel, waar het 100 keer zoveel waard is: Verzamel voor jezelf schatten in de hemel.”

“Hoe kun je als kind van God schatten in de hemel verzamelen? Door je schatten op aarde weg te geven aan de armen. Dat is een radicale gedachte, die niet zo past bij onze Nederlandse cultuur. Je zou kunnen zeggen dat ons jaartje Dubai ons leven is geworden. We zijn het doel uit het oog verloren, net zoals sommige van die Indonesische vrouwen. Als het leven zwaar is en niet eerlijk, dan kan ons dat verleiden om troost en zekerheid te zoeken in geld en comfort en spullen”.

“Hoe rijker en welvarender je bent, hoe meer je vast kunt komen te zitten aan het leven op aarde. Want het lijkt wel of geld en spullen een soort zwaartekracht hebben. Ze trekken je naar beneden. Hoe meer je ervan hebt, hoe lastiger het is ze los te laten en aan de Heer te geven. Want waar je schat is, daar is je hart. Wil je weten waar je hart werkelijk ligt, kijk dan eens naar waar je in investeert.”

“Maar het werkt ook omgekeerd: waar je in investeert, daar komt je hart te liggen. Zou je meer hart willen hebben voor arme mensen? Begin dan met geven áán arme mensen. Zou je meer hart willen hebben voor zending? Begin dan met geld en tijd te geven aan zending. Stuur je schatten vooruit - en je hart zal bijna automatisch volgen. En tegelijkertijd verzamel je schatten in de hemel.”

“Vraag uzelf eens af: Wat kan IK weggeven aan mensen die het meer nodig hebben dan ik? Van geven word je rijker. In dit leven en in het toekomstige.”

Groot Nieuws, zondag 10 februari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Pleidooi voor openheid binnen de gemeente

Corrie Sebök | © EO

Corrie Sebök drinkt al acht jaar geen druppel alcohol meer. Toch noemt ze zichzelf nog steeds alcoholverslaafd. Het is haar zwakke plek, weet ze. Daarom handelt ze ernaar: voor haar alleen een sapje of een frisje. Als iemand op een feestje een wijntje voor haar wil halen, is Corrie heel duidelijk: ‘Nee, dank je wel. Ik heb een alcoholverslaving.’

Drie jaar lang dronk Corrie alles wat voorhanden was; als er maar alcohol in zat! Niet omdat ze dat zo lekker vond, maar omdat ze niks wilde voelen, niks meer wilde weten. Corrie was ernstig depressief en toen bidden niet leek te helpen, zocht ze haar heil in de alcohol.

Voor Corries gevoel was God in die periode erg ver weg. Maar hoewel ze Hem niet ervoer, wist ze dat Hij er wel was. “En dat zeker te weten is belangrijker dan je gevoel”, belijdt ze.

In Zin, Zout & Zegen gaat Yvonne Sprunken met Corrie mee naar haar kerk, de Andreaskerk in Putten. In deze PKN-kerk doet Corrie een pleidooi voor openheid en kwetsbaarheid binnen de gemeente. Alleen dan kun je elkaar verder helpen. God Zelf leert ons de ander tot een hand en een voet te zijn. 

De preek in deze uitzending sluit naadloos aan op Corries wens. Dominee Reinoud Koning: “De kerk als gemeenschap is geen vereniging, maar een gemeenschap die geroepen is om Christus te dienen in de wereld”.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 


Zin, Zout & Zegen, zondag 10 feburari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Ineke Baron

Ineke Baron en Petra de Joode | © EO

“Doe wat je hand vindt om te doen”, dat is het motto van Ineke Baron. Wie haar verhaal hoort, merkt al snel dat ze er zelf ook naar leeft. Ze is gevangenispastor, psychosociaal therapeut, voorganger en schrijfster. Toch klopt ze zichzelf niet op de borst: “Ik leef uit verwondering over alles wat ik mag doen en tegenkom.” In 'Nog even zondag' gaat Petra de Joode met Ineke in gesprek over de eerste keer dat ze voorging, over haar werk met gevangenen en over de zorg van haar man, die voorkomt dat ze – ondanks alle bezigheden – volledig uitgeput raakt.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 10 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.