Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 23 februari t/m 1 maart 2019

22 februari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 23 februari t/m 1 maart 2019.

Advies van de kinder-eetcoach

Je kent het misschien wel: je boomlange puber die ondanks jouw goede zorg de voorkeur geeft aan louter junkfood of je peuter die alleen maar appelmoes en schuimpjes wil eten. Wat kun je als ouders doen behalve boos worden of gefrustreerd raken? In ‘Open Huis’ spreekt presentator Tom Herlaar met Natasja Wildeman, kinder-eetcoach bij Spruitjes en Zo!. Zij geeft tips en vertelt over een unieke methode die kinderen helpt om blijvend een gezond gewicht en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Open Huis, zaterdag 23 februari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Opvoeden in digitale tijden en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

De kinderen en pubers van nu groeien op in een heel andere wereld dan hun ouders en grootouders. Ze appen, zitten op Instagram, Facebook en Snapchat. Hun smartphone hebben ze altijd op zak. Enkele weken terug bleek uit een onderzoek van het Safer Internet Centre dat ouders steeds vaker een vinger aan de pols houden in het digitale leven van hun kinderen. Is het raadzaam om chatgesprekken na te lezen of de volgmodus aan te zetten op de smartphone van je kind, of gaat dat juist te ver? In ‘EO Live’ praat Yvonne Sprunken over dit onderwerp met Els van Dijk (directeur van de Evangelische Hogeschool).

Annemieke Koelewijn brengt live enkele nummers ten gehore.

EO Live, zaterdag 23 februari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Mijn handicap maakt mij tot wie ik ben”

Jan Prij

In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke deze week met filosoof en econoom Jan Prij. Hij is werkzaam voor het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en schreef het boek ‘God en Geld’. In dit boek nodigt hij de lezer uit om (opnieuw) te ontdekken waar religie, economie en politiek in wezen om draaien. Veel christenen zeggen: ‘Het gaat om schatten in de hemel en niet op aarde’. Kan dit dan toch samengaan?

Prij werd tien weken te vroeg geboren en is als gevolg daarvan licht spastisch. Dat is geen belemmering voor zijn leven. Integendeel: hij ziet er zelfs voordeel in! Dankzij zijn driewieler kan hij makkelijk een kratje bier vervoeren.

Elsbeth Gruteke spreekt met Jan Prij over zijn leven, werken voor een wetenschappelijk instituut voor een politieke partij, christendemocratie en waarom hij lekenpreker is, maar geen theologie wilde studeren.

Onderweg, zaterdag 23 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Gebed voor ‘t slapengaan

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Het ‘Hashkiveinu’ is een joods gebed, dat wordt uitgesproken tijdens het avondgebed. Wie dit gebed bidt, legt zijn of haar leven in de handen van God. “Laat mij rusten, Heer God, in vrede, en laat mij opstaan, onze Koning, in nieuw leven”. En even verderop: “Spaar ons om de wil van Uw naam. Bescherm ons van elke vijand, plaag, zwaard, honger en zorg.” Een prachtige manier om de dag af te sluiten en de afhankelijkheid van God te bevestigen. In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond Salamone Rossi’s Hashivenu.

Musica Religiosa, zaterdag 23 februari om 23.00 uur op NPO Radio 5.

‘Dit is de Zondag’ over vliegschaamte

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ spreekt Lynda Hessel met drie jonge opiniemakers over het fenomeen ‘vliegschaamte’. Ruim een jaar geleden brak in Zweden een discussie los over het gemak waarmee veel Zweden in het vliegtuig stappen. De hashtag ‘flygskam’ werd geboren. Inmiddels is het fenomeen ‘vliegschaamte’ ook overgewaaid naar Nederland. Moeten we – voor zover dat kan – stoppen met vliegen om het klimaat te redden?

Dit is de Zondag, zondag 24 februari om 6.00 uur op NPO Radio 1.

'En Jezus stond stil'

ds. M.L.W. Karels

In ‘Groot Nieuws’ spreekt ds. M.L.W. Karels, predikant van de Hervormde Gemeente in Veenendaal, over Marcus 10: 46-52. Dit Bijbelgedeelte vertelt het verhaal van de blinde Bartimeüs. “Op een bijzondere manier wordt hij ons door de evangelist Marcus getekend. Hij zet hem als het ware in het licht”, zegt ds. Karels. “Marcus noemt hem met naam en toenaam. Bartimeüs, zoon van Timeüs.”

“Wanneer deze Bartimeüs hoort dat het Jezus de Nazarener is, die eraan komt, begint hij te roepen. Blijkbaar had hij het nodige over Jezus gehoord. Ja, je zou kunnen zeggen dat die blinde Bartimeüs veel meer ziet dan de mensen die met hun ogen kunnen kijken. Wat duidelijk wordt wanneer we hem horen roepen: ‘Jezus, Zoon van David, ontferm U over mij!’ Dat zijn niet zomaar woorden; daar klinkt verwachting in door.”

In de uitzending vertelt de predikant wat de reactie van Jezus is én wat Zijn reactie zo bijzonder maakt. 

Groot Nieuws, zondag 24 februari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Vertrouwen

Judith van der Maarl en Tim Kool | © EO

In ‘Zin, Zout & Zegen’ brengt Petra de Joode een bezoek aan Judith van der Maarl en Tim Kool. Zij ‘kerken’ in huisgemeente ‘Geloof, Hoop en Liefde’ in Kockengen. Tim bezoekt deze gemeente en is hier – in de vijver achter het huis – gedoopt. Judith is lid van de Christelijke Gereformeerde Lijnbaankerk in Aalsmeer, de plaats waar ze nu nog woont. Na hun trouwdag verhuist ook zij naar hun nieuwe huis in Kockengen, waar nu nog druk wordt geklust.

Het eerste wat Judith en Tim deden toen ze de sleutel van hun huis kregen, geeft een goed beeld van hoe ze in het leven staan. Ze hebben samen gebeden en vroegen God hun huis te zegenen en een gastvrije plek te laten zijn voor wie op hun pad komen.

De preek in Huisgemeente ‘Geloof, Hoop en Liefde’ wordt deze keer gehouden door André Boele. Het thema dat André heeft gekozen is ‘vertrouwen’. De Bijbellezing komt uit Exodus 14: 1-28 waar het gaat over de uittocht uit Egypte.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 24 feburari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Tjaard Barnard

Petra de Joode | © NPO

Tjaard Barnard (1968) is remonstrants predikant in Rotterdam. Zijn kerk, de Remonstrantse Broederschap, bestaat dit jaar vierhonderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum zal Barnard over een week voorgaan in een speciale kerkdienst.

Barnard komt uit een oude remonstrantse familie. “Een verre voorvader van me is negentiende-eeuwse predikant Nicolaas van Teutem. Hij was ook predikant in Rotterdam. En nog verder terug in de zeventiende eeuw ben ik familie van Episcopius, de allereerste hoogleraar van de remonstranten en een van de belangrijke woordvoerders tijdens de Synode van Dordrecht.”

Petra de Joode gaat met Tjaard Barnard in gesprek over het naderende feest en over zijn zondagsbeleving.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 24 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Bach in een nieuw jasje

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

De muziek van een grootmeester bewerken is een gevaarlijke bezigheid. Toch heeft Peter Gregson zich eraan gewaagd. Hij koos niet voor de minste: op zijn album ‘Bach: The Cello Suites – Recomposed by Peter Gregson’ heeft hij alle cellosuites van Bach in een nieuw jasje gestoken. Of dit geslaagd is? Dat mag u zelf beoordelen, zondagavond in ‘Musica Religiosa’.

Musica Religiosa, zondag 24 februari om 23.00 uur op NPO Radio 5.