Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 2 t/m 8 februari 2019

1 februari 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 2 t/m 8 februari 2019.

Plantenasiel Utrecht in ‘Open Huis’

In ‘Open Huis’ praat Petra de Joode met Fem van der Rijst over haar plantenasiel in Utrecht. Van der Rijst ontfermt zich over planten die ze op straat vindt, die mensen brengen omdat ze bijvoorbeeld te groot zijn geworden of omdat ze het bij hen niet goed doen. Ook planten uit ontruimde kantoren zijn bij haar welkom. Weggooien is zonde! Wanneer de planten (weer) in goede conditie zijn, komen ze beschikbaar voor adoptie.

Open Huis, zaterdag 2 februari om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Rembrandtjaar, weerbaarheid en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ spreekt Yvonne Sprunken met theoloog en Rembrandtkenner Jan Riemersma over Rembrandt van Rijn. Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de beroemde schilder stierf. Iedereen kent 'De Nachtwacht', maar Rembrandt schilderde ook heel veel Bijbelse scenario’s. Waarom deed hij dat? En wat weten we van het geloof van deze wereldberoemde schilder?

Weerbaar tegen intimidatie
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 1 op de 3 verpleegkundigen op het werk te maken heeft met seksuele intimidatie. Patiënten maken schunnige grappen, doen expliciete seksuele verzoeken of worden handtastelijk. Hoe ga je daar als verpleegkundige mee om? Om toekomstige verpleegkundigen voor te bereiden, is er op de verpleegkunde-opleiding van de Christelijke Hogeschool Ede aandacht voor dit thema. Nellie Oversluizen, docent aan deze verpleegkunde-opleiding, vertelt!

Liever in de cel dan eenzaam thuis
Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. In Japan is het probleem zó groot dat ouderen steeds vaker opzettelijk misdrijven plegen met de bedoeling in de politiecel te belanden. Dat is minder eenzaam dan thuis en nog goedkoper ook. Yvonne praat over deze bijzondere ontwikkeling met Eline de Boo, die jarenlang als zendeling in Japan woonde.

Ook in deze uitzending

  • Cultuurtheoloog Frank Bosman over de wetenschap achter liegen.
  • De verandering van Angelo Pieters.
  • Theo de Jong en zijn gezin verruilden Friesland voor Zuid-Afrika, waar ze zich inzetten om kinderen en jongeren te begeleiden naar een betere toekomst. Vanuit zeecontainers en een tent geven zij onderwijs, Bijbelstudie en voorlichting. Er is behoefte aan een permanente werkplek en daarvoor vragen ze financiële steun.
  • Muziek van de band ‘Seven’, met onder andere Sanne van Asselt en Mirjam Bouwman.

EO Live, zaterdag 2 februari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Annemieke Koelewijn: “Ik had een kinderlijk geloof”

Annemieke Koelewijn

In 'Onderweg' praat Elsbeth Gruteke met de Spakenburgse gospelzangeres Annemieke Koelewijn. Ze bracht verschillende cd's uit, werkte samen met onder meer Gerald Troost en Ralph van Manen en treedt regelmatig op. Haar levensverhaal is er één met donkere dalen, maar ondanks dat een rotsvast geloof! Ze had geen makkelijke jeugd, verloor haar eerste man, raakte burn-out, vond opnieuw de liefde, maar ook dit pad verliep niet zonder hobbels. Elsbeth praat met Annemieke over onder andere haar levensverhaal, muziek, Spakenburg en de liefde.

Onderweg, zaterdag 2 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.

De muzikale talenten van Sigfrid Karg-Elert

Sigfrid Karg-Elert werd in 1877 geboren als jongste van twaalf kinderen. Zijn muzikale talenten werden al vroeg herkend en zijn eerste muzieklessen kreeg hij in Leipzig. De cantor van de Johanniskerk - professor Bruno Röthig - gaf Sigfrid zijn eerste pianoles en schonk een oude piano aan de familie.

Sigfrid schreef zijn eerste werken zonder theoretische vakkennis, maar op 19-jarige leeftijd ging hij studeren aan het conservatorium. Al snel werd hij op aanbeveling van het conservatorium in Leipzig docent van de piano-masterclass aan het Sannemann’sche conservatorium en aan het Nieuw conservatorium voor muziek in Maagdenburg.

In 1904 maakte Karg-Elert kennis met de Berlijnse muziekuitgever en kunstharmonium-specialist Carl Simon, die hem ook voor dit instrument interesseerde. Karg-Elert heeft talrijke composities voor dit instrument geschreven en als harmonium-virtuoos maakte hij vele concertreizen.

In deze uitzending van 'Musica Religiosa'geniet de luisteraar van Canzonetta uit Five Miniaturen op. 9, op het harmonium gespeeld door Johannes Matthias Michel.

Musica Religiosa, zaterdag 2 februari om 23.00 uur op NPO Radio 5.

De macht van Jezus’ woord

Prof. dr. A. Huijgen

In 'Groot Nieuws'spreekt prof. dr. Arnold Huijgen, hoogleraar aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn, over de macht van Jezus’ woord. Hij deelt daarvoor een indrukwekkend verhaal uit Mattheüs 8:5-13.

“Mensen trekken allerlei grenzen”, zegt Huijgen. “Tussen wij en zij, tussen mensen die meetellen en mensen die we over het hoofd zien, tussen bijzondere mensen en mensen van dertien in een dozijn.”

“Jezus doorbreekt grenzen. De evangelist Mattheüs heeft net verteld dat Jezus een melaatse genas. Een outcast, een paria, iemand die buiten de maatschappij stond. Jezus doorbreekt de grens voor hem, geneest hem en geeft hem en een nieuw leven. En dan nu die hoofdman in Kapernaüm…”

“Hoe zal Jezus omgaan met de harde grens tussen Jood en heiden? Hij wil komen om de slaaf te genezen. Voor de hoofdman is dat echter niet nodig. Meer nog: hij is het helemaal niet waard dat Jezus bij hem komt. Maar het hoeft ook niet: een woord volstaat. Een machtswoord."

“De hoofdman spreekt Jezus op een militaire manier aan op Zijn macht, op Zijn rang”, zegt Huijgen. “Hij gelooft dat Jezus de opperbevelhebber is, de commander in chief. Als Jezus het zegt, zal de ziekte verdwijnen. De hoofdman gelooft al wat anderen nog niet zien: Jezus’ macht kent geen grenzen."

“Jezus verbaast zich over zo’n groot geloofsvertrouwen. Anderen zouden Jezus graag hebben meegetroond naar huis, hadden een spektakel, een wonder, willen zien. Maar deze hoofdman gelooft dat het efficiënter kan door een machtswoord van Jezus. Wat een geloof!”

In het vervolg van zijn meditatie vertelt Huijgen hoe de macht van Jezus grenzen doorbreekt. “Laten we het geloven, nee: laten we Hém geloven”, besluit Huijgen zijn meditatie. “Onze tijden zijn in Zijn hand. Zijn woorden zijn woorden van macht… en van genade.”

Groot Nieuws, zondag 3 februari om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Ken je Mij?’

Sanne Morren-Gleijsteen

In 'Zin, Zout & Zegen' brengt Petra de Joode een bezoek aan baptistengemeente De Rank in Utrecht. Hier ontmoet ze Sanne Morren-Gleijsteen. Sanne is zangleider bij deze Baptistengemeente: “Ik heb altijd veel gezongen. Zingen is mijn tweede natuur en een belangrijke manier om mijn ‘binnenwereld’ te vertalen en te begrijpen”, vertelt ze. “Die creativiteit zat er altijd wel in… Ik zie mezelf als kind en tiener in mijn bed notitieblok na notitieblok volschrijven met liedteksten. Ik zing in allerlei genres met veel plezier, maar in het samen zingen met andere mensen voor God merk ik dat ik het meeste voldoening ervaar.”

“Mijn leven gaat tot nu toe bijna nooit zoals ik het plan of verwacht. Iedere zoveel jaar gaat de boel weer helemaal op de kop en hoor ik mezelf denken: ‘Ik heb geen idee hoe mijn leven er over een paar maanden uitziet’. Maar juist die momenten zijn ook iedere keer ankerpunten voor mijn relatie met God. Hij kent mij, ik grijp me aan Hem vast.”

De dienst in Baptistengemeente ‘De Rank’ in Utrecht wordt geleid door voorganger Dirk-Jan Horjus.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. 

Zin, Zout & Zegen, zondag 3 feburari om 19.00 uur op NPO Radio 5.

'Nog even zondag' met Lex Boot

Lex Boot en Petra de Joode

De waarde van verstilling en meditatie, daarover gaat het deze week in ‘Nog even zondag’. Lex Boot, voorganger van de Protestantse Gemeente in Zeewolde, is te gast. Hij is ervan overtuigd dat we in deze overprikkelde en rationele tijd weer moeten leren om stil te worden om zo God te kunnen verstaan. We leren God niet kennen door hem te begrijpen, maar door hem te beminnen. Met Petra de Joode praat Lex hier uitgebreid over door. Zo vertelt hij over zijn ochtendritueel, waarin hij ontvankelijk wil zijn voor ‘het ritselen van de Geest’ en over de meditatieve kracht van het hardlopen.

Petra de Joode neemt - in verband met het zwangerschapsverlof van Marleen Stelling - de presentatie voor haar rekening.

Nog even zondag, zondag 3 februari om 22.00 uur op NPO Radio 5.